Θέατρο Ολύμπια: Όσα θα δούμε τη σεζόν 2024-25
Ο κεντρικός άξονας του προγράμματος εστιάζει στους Έλληνες δημιουργούς, φέρνοντάς τους σε πρώτο πλάνο.
Οχτώ συνολικά νέες παραγωγές όπερας και οπερέτας, μιούζικαλ, σύγχρονος χορός, θέατρο και 31 συναυλίες σπουδαίων Ελλήνων και ξένων συνθετών, καθώς και συναυλίες τζαζ και έθνικ μουσικής περιλαμβάνει το φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Θεάτρου Ολύμπια με την υπογραφή του Τάση Χριστογιαννόπουλου.
Η αρχή της καλλιτεχνικής περιόδου γίνεται με το βαθιά πολιτικό έργο, την όπερα «Φιντέλιο» του του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων, ένα έργο που ξεχωρίζει για τη δυσκολία στην απόδοση και ερμηνεία του, για το φιλελεύθερο χαρακτήρα του και για τις σαφείς αναφορές του στις αξίες του διαφωτισμού.
«Φέτος, αποτιμούμε φόρο τιμής στους ειδικά Έλληνες δίνοντας τους στη σκηνή φώτα και φωνή. Είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντικό να προσφέρουμε βήμα προκειμένου να μοιραστούν το σπουδαίο έργο τους με το Αθηναϊκό κοινό» ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.
Με την πρεμιέρα, το θέατρο Ολύμπια και ο ΟΠΑΝΔΑ τιμούν την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τη γερμανική κατοχή και συμμετέχουν στο αφιέρωμα του Δήμου Αθηναίων «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, με δελτία εισόδου. Ακολουθούν «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» του Τζοακίνο Ροσίνι, η γνωστή οπερέτα «Η Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους, και το μιούζικαλ «SweeneyTodd: ο δαιμόνιος κουρέας της Fleet Street» του Στήβεν Σόντχάϊμ.
Εκτός όμως από την όπερα και την οπερέτα, η σκηνή του διάσημου χώρου θα φιλοξενήσει σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις ανάμεσά τους οι «Τρεις ψηλές γυναίκες» με τη Ρένη Πιττακή, την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, τη Λουκία Μιχαλοπούλου και τον Αλέξη Φουσέκη, σύγχρονους Έλληνες χορογράφους, όπως τον Αντώνη Φωνιαδάκη και τον Γιάννη Νικολαΐδη, ενώ ένας ηθοποιός του ιταλικού θεάτρου και κινηματογράφου, ο Τόνι Σερβίλο, θα παρουσιάσει μία σκηνική αφήγηση κειμένων του μεγάλου ποιητή της Θείας Κωμωδίας, τις «Φωνές του Δάντη».
Ο κύκλος των συναυλιών ανοίγει με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, στις 12 Νοεμβρίου με τίτλο «Στον 20ό αιώνα», και συνεχίζεται με τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής, το οποίο προβάλλει την πλούσια μουσική παράδοση της χώρας μας, με αφιερώματα σε μερικούς από τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες που διαμόρφωσαν την πορεία της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής: Βασίλη Τσιτσάνη, Θάνο Μικρούτσικο, Σταύρο Κουγιουμτζή και Μίμη Πλέσσα.
Η Big Band του Δήμου Αθηναίων συνεργάζεται με μια πλειάδα καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για να ταξιδέψει το κοινό της στο συναρπαστικό σύμπαν της τζαζ. Ο Δημήτρης Δημόπουλος, συμπράττει με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου στην ευρηματική παράσταση «Stand–up Symphony» (25 – 27/2 & 1/3) ενώ ο Νίκος Ξυδάκης, αφηγείται με το μουσικοποιητικό έργο «Μάρθα: Μια ιστορία από το Μεσολόγγι» την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου.
Οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους η παράδοση επιδρά στη δημιουργία μουσικής ταυτότητας, εμπλουτίζοντάς την έτσι ώστε να ξεπερνά τα σύνορα του τόπου της, είναι στο επίκεντρο του κύκλου συναυλιών με τίτλο «Μουσικές Παραδόσεις».
Ο οικείος χώρος του Φουαγιέ θα φιλοξενήσει μια σειρά εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλες τις ηλικίες, ενισχύοντας τη συμπερίληψη μέσω των τεχνών.
Δείτε το πρόγραμμα αναλυτικά:
Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε το tetragwno.gr στο Google News και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, Χ (twitter) και instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.