Θέατρο Πορεία: Όσα θα δούμε τη σεζόν 2024-25

Γιάννης Στάνκογλου, Λένα Παπαληγούρα, Έρι Κύργια και Μάνος Βαβαδάκης είναι τα νέα πρόσωπα που θα φιλοξενήσει τη φετινή χρονιά το Θέατρο Πορεία και ο καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης Δημήτρης Τάρλοου.

Το Θέατρο Πορεία πιστό στο σφιχτό και ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα που καταθέτει κάθε χρόνο ανοίγει τις πόρτες του στις 25 Σεπτεμβρίου με τις επαναλήψεις «Έγκλημα και τιμωρία» και «Περλιμπλίν και Μπελίσα», ενώ θα ακολουθήσουν η συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης στην παράσταση «Ο θεός της σφαγής» σε σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη, το «Prima Facie» με την Λένα Παπαληγούρα, σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου και το νέο έργο της Έρις Κύργια «Frankestein και Eliza», εμπνευμένο από το μυθιστόρημα της Mary Shelley και την ιστορία της AI, με τον Γιάννη Στάνκογλου.

Ο πασίγνωστος «ανήσυχος» ήρωας της Μέρι Σέλεϊ, φτάνει μέχρι τον ψηφιακό αιώνα μας με στόχο να δημιουργήσει ένα «πλάσμα» προς όφελος της ανθρωπότητας. Ποιος είναι ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης; Τι σκέφτονται οι σύγχρονοι εφευρέτες για τα δημιουργήματά τους; Το νέο έργο της Έρις Κύργια ξεκινά την ιστορία της από τη δεκαετία του ΄60 στην Αμερική, εκεί όπου ξεκίνησαν όλα να πλάθονται.

Ο Γιάννης Στάνκογλου που θα υποδυθεί τον Βίκτορ Φράνκενσταϊν λέει: «Συνεργάζομαι ξανά με το Θέατρο Πορεία, μετά τον ‘Γιούγκερμαν’. To ‘Frankenstein’ είναι ένα μάθημα για το σήμερα κι έχω μεγάλη χαρά».

Ο Πάρις Μέξης, που εργάστηκε για τα σκηνικά αναφερόμενος είπε «Πρώτη φορά συνεργάζομαι με το Θέατρο Πορεία. Είναι συγκλονιστικό έργο. Είναι νέο έργο. Το πιο σημαντικό στη σκηνογραφία είναι να βρεις το κλειδί. Δηλαδή, να μάθεις ποιο είναι το τέρας. Το τέρας δεν αυτοδηλώνεται».

Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, θα κάνει πρεμιέρα στις 21 Νοεμβρίου και τους υπόλοιπους ρόλους συμπληρώνουν οι Νίκος Καλαμό, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Μαρία Πανουργιά, Χριστίνα Στεφανίδη και Γιώργος Συμεωνίδης.

Σε ένα σαλόνι στο Παρίσι, δυο νεαρά ζευγάρια συναντιούνται για να συζητήσουν τη συμπλοκή των εντεκάχρονων παιδιών τους. Αναζητώντας μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, θα φανερώσουν τους μύχιους εαυτούς τους, και η αρχικά πολιτισμένη, ώριμη συζήτηση θα οδηγηθεί στη βαρβαρότητα.

Ο Μάνος Βαβαδάκης, αρχικά προβληματίστηκε για το ανέβασμα του πασίγνωστου έργου της Γιασμίνα Ρεζά, «Ο θεός της σφαγής», καθώς έχει ανεβεί δύο φορές στην Αθήνα, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Όμως το γεγονός ότι η παράσταση έχει την υπογραφή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης για να παρουσιαστεί στο νησί – και για λίγες παραστάσεις μόνο στο Θέατρο Πορεία (από 23 έως 27 Οκτωβρίου) του έδωσε το έναυσμα για να ασχοληθεί και μαζί με αυτό, οι φωτίσει τους δύο άξονες που τοποθετεί το έργο: τη σκηνική αντιμετώπιση – χωρίς σκηνικό και χωρίς ρεαλισμό και η απόδοση των θεμάτων της σεξουαλικής καταπίεσης και τις συμπλεγματικές οικογενειακές σχέσεις.

Το παγκόσμιο θεατρικό, εκδοτικό και δικαστικό φαινόμενο «Prima Facie» έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο νομικός όρος που δανείζεται η Suzie Miller σημαίνει «Με την πρώτη ματιά». Από την πρώτη ματιά μέχρι την τελική απόφαση του δικαστηρίου θα αντιμετωπίσει η Λένα Παπαληγούρα σε έναν ρόλο ζωής, καθώς όπως λέει «Το ‘Prima Facie’ θεωρώ πως είναι φοβερά επιδραστικό έργο, ενδιαφέρον και σύγχρονο που θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις».

Η Tessa είναι μια νέα και λαμπρή δικηγόρος, εθισμένη στη νίκη. Ένα βράδυ, ένα ραντεβού με έναν συνάδελφό της πάει τρομερά στραβά. Βρίσκεται ξαφνικά ανυπεράσπιστη μετά από σεξουαλική κακοποίηση. Αμφισβητεί όλα όσα πίστευε, καθώς συνειδητοποιεί ότι οι νόμοι είναι φτιαγμένοι από άντρες. Το πολυβραβευμένο θεατρικό έργο της Suzie Miller είναι το έργο που άλλαξε παγκοσμίως από το 2019 τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης αντιμετωπίζει τη σεξουαλική κακοποίηση και κάνει πρεμιέρα στις 29 Οκτωβρίου.

Προπώληση στο poreiatheatre.com

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε το tetragwno.gr στο Google News και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, Χ (twitter) και instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.

Δείτε επίσης