10 Μουσεία που μπορείτε να επισκεφτείτε μέσω διαδικτύου

Σίγουρα, οι μέρες που ζούμε δεν είναι οι πιο εύκολες. Υπό την παγκόσμια απειλή της πανδημίας του κορονοϊού όλοι έχουμε περιορίσει τις μετακινήσεις μας και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι, πάντα με ψυχραιμία και αισιοδοξία, να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του Οργανισμού Υγείας και να παραμείνουμε ασφαλείς στο σπίτι. Τα σχολεία, εξάλλου, έχουν κλείσει και μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο κάνοντας πράγματα με τα παιδιά μας, αλλά και για εμάς.

Παρακάτω θα δούμε μουσεία και χώρους –πολιτιστικού ενδιαφέροντος- που μπορούμε μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας να επισκεφτούμε από τον υπολογιστή μας χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούμε!

Μουσείο Ακρόπολης
Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι ένα από τα πιο σπουδαία και σύγχρονα μουσεία. Με εμβαδόν 25.000 τ.μ. και εκθεσιακά ενεργά τα 14.000 στις 20 Ιουνίου 2009 η Διονυσίου Αρεοπαγίτου έγινε το κέντρο πολιτισμού σε όλο τον κόσμο. Με ευρήματα που επέζησαν από τους Περσικούς πολέμους, την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και επιδρομές επιτήδειων που ήθελαν να οικειοποιηθούν τους θησαυρούς του, κατάφερε να είναι ένας ακόμα λόγος να επισκεφτεί κάποιος τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης αφού βρίσκεται μόλις 280 μέτρα από τον Παρθενώνα. Οι συλλογές του φιλοξενούν όλη την ελληνική ιστορία με τις Κόρες να ξεχωρίζουν, το «Ανάγλυφο της Σκεπτόμενης Αθηνάς», γλυπτά από την ζωφόρο του ναού της Αθηνάς Νίκης και φυσικά, την ζωφόρο του Παρθενώνα που αναπτύσσεται σε ύψος 1.50μ. ενσωματωμένη στον κεντρικό πυρήνα του κτηρίου. Η ζωφόρος απεικονίζει την πομπή των Παναθηναίων προς την Ακρόπολη και την προσφορά του πέπλου στο άγαλμα της θεάς.
Αντίστοιχο link εδώ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας
Το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Αρχικά, βρισκόταν στην Αίγινα όπου με εντολή του Ιωάννη Καποδίστρια εγκαινιάστηκε το 1929. Η τωρινή του τοποθεσία (28ης Οκτωβρίου/Πατησίων 44) κατασκευάστηκε το διάστημα 1866-1889. Από τότε έχουν πραγματοποιηθεί πολλές εργασίες επέκτασης του. Το κτήριο άνηκε στην Ελένη Τοσίτσα η οποία το δώρισε στο ελληνικό δημόσιο. Στις μόνιμες συλλογές του φιλοξενεί κάποια από τα σπουδαιότερα ευρήματα της Πρώτης Αρχαϊκής Περιόδου, εκθέματα από σημαντικά ιερά, όπως το Σούνιο στην Αττική, το ιερό της Άρτεμιδος, Αιγυπτιακές Αρχαιότητες και πολλούς, ακόμα, θησαυρούς.
Αντίστοιχο link εδώ

Μουσείο του Λούβρου
Το μουσείο του Λούβρου (Musée du Louvre) βρίσκεται στις όχθες του Σηκουάνα και εκθέτει πάνω από 35.000 έργα. Το πρώην φρούριο (πριν γίνει μουσείο) είναι, στην κυριολεξία, ο ορισμός της Ιστορίας Τέχνης. Τα εκθέματα του χρονολογούνται από το 1500μ.χ και ακολουθούν όλη την πορεία της ανθρωπότητας. Όλοι οι σπουδαίοι ζωγράφοι βρίσκονται στα 60.600 τετραγωνικά μέτρα του. Αρκετοί είναι αυτοί που μιλούν για ανορθόδοξους τρόπους απόκτησης των έργων. Στους χώρους του οι επισκέπτες θα δουν Πικάσσο, Ντα Βίντσι, Βανγκ Γκονγκ, Ντε Λα Κρουά, Μονέ, Τιτσιανό, Ραφαήλ. Ρέμπραντ, Ελ Γκρεγκο, Μιχαήλ Άγγελο, Μοντιλιάνι, Ματίς και αμέτρητους άλλους εικαστικούς.
Αντίστοιχο link εδώ

Μουσεία του Βατικανού
Πάνω από 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το χρόνο τα Μουσεία του Βατικανού που στεγάζονται εντός του Βατικανού. Έργα τέχνης, κυρίως, από την αναγέννηση. Σκεφτείτε την Καπέλα Σιστίνα και τα «Δωμάτια του Ραφαήλ». Ένα από τα πρώτα εκθέματα του ήταν το άγαλμα του ιερέα Λαοκόωντα, από την ελληνική μυθολογία (Τρωικός πόλεμος). Αρχιτέκτονες του μουσείου είναι οι  Μιχαήλ Άγγελο και Τζουλιάνο ντα Σανγκάλλο. Εκτός, των υπέροχων έργων το Βατικανό φημίζεται για την σπάνια συλλογή αυθεντικών χειρόγραφων. Πάπυροι και βιβλία που χρονολογούνται ακόμα και από την εποχή του Χριστού. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες, εκτός, από κάποια κομμάτια που μόνο ο Πάπας έχει δικαιοδοσία να επιτρέψει την πρόσβαση τους.
Αντίστοιχο link εδώ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκαλερί Uffizi στη Φλωρεντία
Έργα από τον 13ο αιώνα έως και τον 18ο αποτελούν μια από της μεγαλύτερες συλλογές αναγεννησιακής τέχνης. Θησαυροί των Μεδίκων και γλυπτά που ανήκουν στην περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και τον Φραγκίσκο της Λωρένης. Σε αυτό το μουσείο βρίσκεται το περίφημο έργο «Παρθένος και Βρέφος ένθρονοι με αγγέλους και τους αγίους Φραγκίσκο και Δομήνικο» του Τσιμαμπούε, του τελευταίου ζωγράφου που ακολούθησε την Βυζαντινή τεχνική, καθώς και τον Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, που χρονολογείτε το 1489, έργο του Σάντρο Μποττιτσέλλι.
Αντίστοιχο link εδώ

Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο
Με συλλογές που αριθμούνται πάνω από επτά εκατομμύρια έργα, δικαίως, φέρει τον τίτλο «Το σημαντικότερο μουσείο ανθρώπινης Ιστορίας και Πολιτισμού». Έτος ιδρύσεως το 1753. Κάποια από τα εκθέματα του έχουν να κάνουν με δείγματα που σχετίζονται με τις βιοεπιστήμες και τις γεωεπιστήμες. Βοτανική, εντομολογία, ορυκτολογία, παλαιοντολογία και ζωολογία. Ένα άλλο μέρος του στεγάζει τα κλεμμένα από τον Έλγιν Μάρμαρα του Παρθενώνα. Ο Τόμας Μπρους όπως είναι το όνομα του σφετεριστή, ήταν ο 7ος κόμης του Έλγιν και πρέσβης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με την βοήθεια του σουλτάνου και αφορμή μιας μελέτης για τα γλυπτά, αφαίρεσε μέρος σημαντικού τμήματος του Παρθενώνα.
Αντίστοιχο link εδώ

Μουσείο Ερμιτάζ
Ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολής. Στεγάζεται στα παλαιά Χειμερινά Ανάκτορα. Το μουσείο κτίστηκε με πρωτοβουλία της Μεγάλης Αικατερίνης το 1764. Μετά από λίγο ξεκίνησε και η κατασκευή του Θεάτρου Ερμιτάζ. Η ονομασία του σημαίνει ερημητήριο και έχει γαλλικές ρίζες. Προσωρινά, είχε κρυφτεί εκεί ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ. Πολλά έργα και μέρος του κτηρίου καταστράφηκε κατά την διάρκεια της Ρωσικής Επανάστασης.
Αντίστοιχο link εδώ

Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκη
Με σπάνιες συλλογές που περιλαμβάνουν δύο εκατομμύρια έργα τέχνης από ξεχωριστούς τομείς της Ελληνορωμαϊκής, Μεσαιωνικής, Ισλαμικής, Ασιατικής και Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και φωτογραφιών, ενδυμάτων, όπλων και πανοπλιών και μουσικών οργάνων, είναι ένα από τα πιο σύγχρονα μουσεία τέχνης. Το τεράστιο, λευκό κτήριο δεσπόζει στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν και αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών καθημερινά. 
Αντίστοιχο link εδώ

Μουσείο του Πράδο
Η λέξη Πράδο στα ισπανικά σημαίνει λιβάδι. Είναι αδύνατον να βρεθείτε στην Μαδρίτη και να μην επισκεφτείτε το συγκεκριμένο μουσείο. Βελάθκεθ, Γκόγια, Ελ Γκρέκο, Καραβάτζιο, Ρέμπραντ. Εκεί, εκτέθηκε πρώτη φορά και η «Γκουέρνικα» του Πάμπλο Πικάσο. Μετά μεταφέρθηκε στο Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία κάτι που ο καλλιτέχνης είχε θέσει ως όρο έτσι, και δεν «έπεφτε» η δικτατορία του Φράνκο. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν ένα άλλο, επίσης, σπουδαίο έργο το «Las Meninas» του Βελάθκεθ.
Αντίστοιχο link εδώ

Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον
45.000 έργα από την μόνιμη συλλογή του μουσείου περιμένουν να τα «κατεβάσετε». Η Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον, με αποκτήματα των τελευταίων 500 ετών, είναι ο ιδανικός διαδικτυακός τόπος για μια απολαυστική περιήγηση έργων των Ρέμπραντ, ο Ρενουάρ, ο Βαν Γκόγκ ή ο Βερμέερ καθώς και πορτραίτα Ολλανδών και Γάλλων ζωγράφων.
Αντίστοιχο link εδώ