Η Tέχνη της Πρόσβασης για Όλους

Η πρόσβαση σε πολιτιστικά ιδρύματα όπως τα μουσεία θα πρέπει να είναι ισότιμη σε όλους. Η υποστήριξή τους για τη διασφάλιση της πρόσβασης επισκεπτών με αναπηρίες αποτελεί μακροπρόθεσμο στόχο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ιδιαίτερα στη Νέα Υόρκη. 

Ενώ πολιτιστικοί οργανισμοί σε ολόκληρο τον κόσμο συνεχίζουν να βρίσκονται υπό συνθήκες πίεσης εξαιτίας των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, η συζήτηση για την πρόσβαση στον πολιτισμό είναι σήμερα πιο κρίσιμη από ποτέ.

Το ΙΣΝ υποστηρίζει τα προγράμματα πρόσβασης και τα κοινοτικά προγράμματα του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA). Ορισμένα από τα προγράμματα που υποστηρίζει το ΙΣΝ είναι το Art inSight για άτομα τυφλά ή με μειωμένη όραση, το Interpreting MoMA για άτομα κωφά ή με περιορισμένη ακοή, το Create Ability για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, καθώς και το Meet Me at MoMA για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους. Το 2018, τα Προγράμματα Πρόσβασης του MoMA αναγνωρίστηκαν με ένα τετραετές βραβείο βέλτιστων πρακτικών από το Zero Project.

Στο κέντρο της πόλης, στο Whitney Museum of American Art, το ΙΣΝ υποστηρίζει προγράμματα εκπαίδευσης και προγράμματα πρόσβασης που περιλαμβάνουν περιηγήσεις Λεκτικής Περιγραφής και Αφής, ξεναγήσεις στην αμερικανική νοηματική γλώσσα και προγράμματα για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Queens Museum, η πρωτοβουλία ArtAccess προσφέρει μια σειρά από προγράμματα που έχουν δημιουργηθεί και υλοποιούνται από επαγγελματίες θεραπευτές τέχνης. Αναλυτικότερα, διοργανώνονται περιηγήσεις και εργαστήρια για τη σχολική περιφέρεια της Νέας Υόρκης που εξυπηρετεί μαθητές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, πρακτικά εργαστήρια για ενήλικες με αναπηρίες και άτομα με ψυχικές ασθένειες και προγράμματα για οικογένειες που κάποιο μέλος τους βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού.

Στο Μπρούκλιν, ένα σημαντικό πολιτιστικό ίδρυμα μπόρεσε να ανοίξει ξανά τους εξωτερικούς του χώρους αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Με πρόσφατη δωρεά του, το ΙΣΝ υποστηρίζει την πρωτοβουλία «Expanding BBG’s Welcome» του Brooklyn Botanic Garden (BBG) που αφορά στην παροχή υπηρεσιών για επισκέπτες που είναι κωφοί, τυφλοί ή με περιορισμένη όραση, έχουν διανοητική αναπηρία ή αντιμετωπίζουν προκλήσεις κινητικότητας.

Η υποστήριξη του ΙΣΝ για τα προγράμματα πρόσβασης σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη εστιάζει ιδιαίτερα σε ανθρώπους που θέλουν να απολαύσουν την εμπειρία των συγκεκριμένων πολιτιστικών ιδρυμάτων της πόλης. Ωστόσο, εκτείνεται και πέρα από αυτή στην αναζήτηση συγκεκριμένων μοντέλων προκειμένου να διευρυνθεί η πρόσβαση ανθρώπων με αναπηρίες σε πολιτιστικούς οργανισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Και ενώ τα πολιτιστικά ιδρύματα θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό συνθήκες πίεσης λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, αυτού του είδους η ολιστική αντιμετώπιση είναι σήμερα πιο κρίσιμη από ποτέ.

Το MoMA, για παράδειγμα, ενώ ήταν κλειστό για το κοινό, κατάφερε να συνεχίσει να προσφέρει διαδικτυακά Κοινοτικά Προγράμματα και Προγράμματα Πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων Art InSight και Create Ability.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ