Νέος Κόσμος/Στέγη block party: Συναυλίες, DJ sets, performances και δωρεάν μπύρα

Ένα πρωτότυπο, street party έδωσε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση κηρύσσοντας την έναρξη της χειμερινής περιόδου και φυσικά πολύς κόσμος έδωσε το παρόν. Από τις 17:30, η Αθήνα χόρεψε, διασκέδασε και ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα- θεσμό, του Νέου Κόσμου. Αυτό ήταν και το σύνθημα για φέτος. It΄s a new world! Η Στέγη, δεν είναι απλά ένα κτίριο, αλλά μια περίεργη persona, που θέλει να ανακαλύψει την πόλη και τους ανθρώπους της. Έτσι, και φέτος, παραμένει το ίδιο ευαίσθητη, το ίδιο local, το ίδιο global.

Το φετινό πρόγραμμα θα παρουσιάσει δράσεις που θα έχουν ως πυρήνα τους την τέχνη, την δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Εκδηλώσεις για το περιβάλλον, το ψηφιακό μας παρόν, την εικονική μας πραγματικότητα. Θα ταξιδέψει σε Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες και Μέση Ανατολή. Και όλα αυτά δίπλα από μια γέφυρα στον Νέο Κόσμο! Κάποιες από τις δράσεις που θα λάβουν χώρα είναι η μουσική, ψηφιακή γέφυρα που θα δημιουργηθεί από το Παρίσι στην Αθήνα, μέσα από μια σειρά διαλέξεων, εργαστηρίων, demos και συναυλιών που γεφυρώνουν τέχνη και επιστήμη (26-29/9/2019).

Η Αποκάλυψη του Θανάση Παπακωσταντίνου, έρχεται στις 3-6/10/2019, στην κεντρική σκηνή. Η Δευτέρα Παρουσία, οι Τέσσερις Καβαλάρηδες, οι Επτά Σφραγίδες. Ένα από τα πιο επιδραστικά και δυσερμήνευτα κείμενα στη ιστορία της ανθρωπότητας. Παράξενες μείξεις και μεταμορφώσεις, πέρα από αυτό που αποκαλούμε σύγχρονη και κλασική μουσική από το σύνολο ΤΕΤΤΤΙΞ, με αφρικανικούς ρυθμούς, μουσική από το Περού και Ιαπωνικό θέατρο (18-19/10/2019).

Τον Νοέμβριο θα τρέξει ένας 24ωρος μαραθώνιος μουσικής και προβολών. Ταινίες, animation και sleepover (1/2/11/2019). Τι αφήνει πίσω του ένας πόλεμος; Πως το ανθρώπινο σώμα ορθώνεται σαν τείχος; Ποιητικός και πολιτικός ο Ραμπί Μρουέ επιστρέφει στη στέγη με ναι χορογραφία για ένα μεγάλο τραύμα (8/10/11/2019).

Για άλλη μια φορά οι Θετικές Φωνές στη Στέγη ακούγονται δυνατότερα.
Λίγο πριν την Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2019, άτομα οροθετικά και μη συστήνονται και μιλούν με τόλμη και ειλικρίνεια. Κινηματογραφικές προβολές, αφίσες και ενημέρωση στα σχολεία, προσπαθούμε να καταρρίψουμε το στίγμα της αρρώστιας (13-14/11/2019). Η Αθήνα ενώνεται με την Νέα Υόρκη σε ένα διήμερο εργαστήριο για καλλιτέχνες που δημιουργούν με τεχνολογίες Επαυξημένης και Εικονικής Πραγματικότητας. Συνεργασία με πρωτοπόρους καλλιτέχνες όπως New Reality Co, Wearable Media και την Sarah Rorthberg (20-21/11/2019).

Tom a la ferme/ Tom in Greece: Ο Τομ, κοσμοπολίτης, επιτυχημένος και γκέι, ταξιδεύει στην Ελληνική επαρχεία για να παραστεί στην κηδεία του εραστή του. Συντετριμένος από το πένθος του, γνωρίζει την οικογένεια που δεν έχει ιδέα.. Ο ανερχόμενος σκηνοθέτης Γεώργιος Ζερβουλάκος μας παρασέρνει σε μια τραγικοκωμική αποκάλυψη ψέματος, απώθησης και βίας με φόντο την Ελλάδα του σήμερα. Σε κείμενο του Michel Marc Bouchard, σε σκηνοθεσία του Γεώργιου Ζερβουλάκου. Στη διανομή οι Αντώνης Πριμηκύρης, Λένια Λουιζίδου, Λευτέρης Πολυχρονης, στην Μικρή Σκηνή στις 12-12/12/2019.

Τρεις συνθέτες παρουσιάζουν τρία διαφορετικά έργα σε παράλληλες συναυλίες σε τρεις πόλεις. Αθήνα, Καρλσρούη και Παρίσι συντονίζονται ζωντανά με ήχο και βίντεο σε έναν νέο ηχητικό χάρτη πέρα από γεωγραφικά σύνορα. Κεντρική Σκηνή (12/12/2019). Οι όρνιθες του Νίκου Καραθάνου, λίγο πριν πετάξουν με προορισμό την Χιλή και το μεγαλύτερο Φεστιβάλ της Λατινικής Αμερικής καταλαμβάνουν για δυο ημέρες την Κεντρική Σκηνή της Στέγης, σε μια σύμπραξη Ελλήνων ι Βραζιλιάνων ηθοποιών, στην Κεντρική Σκηνή (29-30/9/2019).

Μια γέφυρα μουσικής συνδέει για 5η χρονιά τη Στέγη με το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Φέτος, θα ακούσουμε συνθέτες και έργα-σταθμούς της σύγχρονης μουσικής (5-7/2/2020). Μουσική και περιβάλλον, μουσική και χώρος, μουσική και εμείς. Οι ήχοι του φετινού Open Day αντανακλούν ένα αέναο δίκτυο σχέσεων με τον κόσμο μας. Η δράση θα λάβει χώρα σε όλους τους χώρους της Στέγης (16/2/2020).

Το Enter Achilles, το δυνατό και εντυπωσιακό νέο έργο του Λόιντ Νιούσον, αφορά τη βία και την ευάλωτη αρρενωπότητα – αστείο, συγκινητικό, ανησυχαστικό. Μια παμπ, οχτώ άντρες, ένα φορτωμένο τζουκμποξ και άπειρες μπίρες. Μια γροθιά στην πολιτική ορθότητα του τι σημαίνει να είσαι άντρας. Κεντρική σκηνή (19-21/2 και 23-25/2/2020). Η συνθέτρια Brigitta Muntendorf και ο σκηνοθέτης Michael Hoppner δημιουργούν τη σύγχρονη μελωδία της εξέγερσης. Κεντρική Σκηνή (29/2/2020).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο «Φυσική» είναι η τεχνητή νοημοσύνη; Δεδομένα και αλγόριθμοι φυτρώνουν στο κέντρο της Αθήνας σε μια μετά-ανθρώπινη έκθεση με πρωταγωνιστή τη Micromeria Acropolitana, το φυτό που μεγαλώνει στην Ακρόπολη. Εκτός Στέγης (26/3 έως 8/4/2020). Η πολυβραβευμένη Λιβανέζα Τάνια Ελ Χούρυ, επιστρέφει μέσα από την νέα της περφόρμανς. Αναμνήσεις της οικογένεια της από ένα χωριό στα σύνορα με το δικό της, στα βορειοανατολικά του Λιβάνου με την Συρία. Εκθεσιακός χώρος 1 96-8/3/2020).

Θέατρο και ερωτικές καρτ ποστάλ από την Ελλάδα. Μια παράσταση για το ελληνικό καλοκαίρι, την προσδοκία του έρωτα και την αγορά των αναμνήσεων, που ισορροπεί ανάμεσα στο ντοκιματέρ και τη μυθοπλασία. Η Ελλάδα ως ερωτική φαντασίωση στην πρώτη συγγραφική συνεργασία του Ανέστη Αζά και της Λένας Κιτσοπούλου. Μικρή Σκηνή (18-22/3, 29/3 και 1 έως 5/4/2020). Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στη Στέγη με έργα των Καλλιόπης Τσουπάκη, Chaya Czernowin και Δημήτρη Σκυλλα. Τρεις ελληνικές πρεμιέρες που οδηγούν τον ορχηστρικό ήχο σε αναπάντεχες κατευθύνσεις. Κεντρική Σκηνή (19/3/2020).

Πόσοι μαθητές χρειάζονται για να ταρακουνήσουν την Στέγη; Δέκα Γυμνάσια και Λύκεια από την Αθήνα και την Καλαμάτα αφήνουν τη δύναμη του σύγχρονου χορού να εισβάλει στις τάξεις τους, τα γυμναστήρια και τα προαύλια (22/3/2020).

Γιώργος Απέργης: Αφιέρωμα, με ένα πολύμηνο σεμινάριο, ένα Masterclass και συναυλίες η Στέγη και το Ωδείο Αθηνών συνεχίζουν την επιτυχημένη συνεργασία τους, τιμώντας τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη ου θα γιορτάσει τα 75 του χρόνια (26-29/3/2020).

Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου/ Βραβεία ΙΡΙΣ 2020: Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου τιμά για άλλη μια χρονιά τις καλύτερες ελληνικές ταινίες της χρονιάς, με τα βραβεία Ίρις. Η τελετή απονομής των  βραβείων, που και φέτος θα φιλοξενηθεί στη Στεγη, συγκεντρώνει όλη την κινηματογραφική κοινότητα και αποτελεί κορυφαίο γεγονός της χρονιάς (15/4/2020).

Δημήτρης Παπαιωάννου: Περισσότεροι από 70.000 θεατές, σε 36 χώρες από 4 ηπείρους έχουν ήδη δει την πρώτη διεθνή παραγωγή του Έλληνα δημιουργού, τον «Μεγάλο Δαμαστή». Στις 6 Μαΐου 2020 ξεκίνα από την Στέγη η παγκόσμια πορεία του νέου έργου του, μέχρι τότε θα παραμείνει άτιτλο, ανοιχτό, υπό κατασκευή. Κεντρική Σκηνή ( 6-10/5,013/17/5 και 27-31/5/2020).

Big Bang Festival. Ένας κανόνας: Διασκέδαση, συναυλίες, ηχητικές εγκαταστάσεις, πάρτι και εργαστήρια για παιδιά 0-12 ετών (16-17/5/2020). Ένα διεπιστημονικό συμπόσιο για τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι πολιτιστικοί φορείς στην προσπάθεια να επιτευχθεί η αειφορία, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο (4-6/6/2020).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Athens Pride από τη Στέγη στην πλατεία Συντάγματος, δεν σταματάμε μέχρι τα αυτονόητα να γίνουν δεδομένα (13/6/2020). Παράσταση της χορευτικής ομάδας 65+. Καλώς ήρθατε στη Αθήνα τους χθες, του σήμερα και του αύριο (12-14/6/2020). Το Δεύτερο μέρος του Μεγάλου Αιρετικού συμπληρώνει τον κύκλο που ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου συνέλαβε ως ιδέα τον Δεκέμβριο του 2018 (22-23/2020). Κύκλος σύγχρονη μουσική δημιουργία και ποίηση. Μουσική αλληλογραφία Γιώργος Σαραντάρης και Μελισσάνθη. Οι επιστολές που αντάλλαξαν οι δυο δημιουργοί, αποτελούν την μαρτυρία της ιδιαίτερης σχέσης τους (24/1/2020).