Βιβλία, βαθιά πίστη και όραμα στο Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων

Λίγο μετά το Γκάζι, στην Πειραιώς 132, βρίσκεται το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων. Ένας μεγάλος χώρος όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει πάνω από 2500 τίτλους βιβλίων και πραγματικά να ανακαλύψει θησαυρούς που θα τον κάνουν να εκπλαγεί ευχάριστα.

Το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων γεννήθηκε ως ιδέα πριν από 8-9 μήνες περίπου από τον κ. Λέωνίδα Κουρσούμη, υπεύθυνο του βιβλιοπωλείου. Στην πολύ όμορφη συζήτηση που είχαμε μαζί του ο ίδιος αναφερόταν συχνά στην λέξη άστεγος. Ίσως, για να τονίσει πως σε μια εποχή που όλα λογαριάζονται ως μετρήσιμες πιθανότητες και η ανθρώπινη ύπαρξη έρχεται σε δεύτερο ρόλο, η ζωή του καθενός μπορεί να αλλάξει από την μια στιγμή στην άλλη. Ο κ. Κουρσούμης ήταν πρώην εργαζόμενος σε μεγάλους εκδοτικούς οίκους και νυν άστεγος. Έτσι, εξηγείται και η αγάπη του για τα βιβλία. Ο τρόπος που μιλάει για αυτά και η ευγένεια του.

Στον 400 περίπου τετραγωνικά μέτρα χώρο, ο οποίος είναι δωρεά κάποιου ιδιώτη που ο ίδιος δεν θέλει να αναφέρει το όνομα του, υπάρχουν πάρα πολλοί τίτλοι βιβλίων. Πεζογραφία, ποίηση, θέατρο, λευκώματα, παιδική λογοτεχνία, ακόμα και ολόκληρες σειρές εγκυκλοπαιδειών. Αν αναρωτιέστε που βρέθηκαν όλα αυτά τα βιβλία η απάντηση είναι απλή. Είναι βιβλία που μπορεί να φέρει όποιος θέλει και να τα δωρίσει στο Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων. Τα βιβλία είναι σε καλή κατάσταση και προσεγμένα. Όση ώρα παραμείναμε στο χώρο έρχονταν άνθρωποι και άφηναν τα βιβλία τους. Και αυτό είναι ίσως το πιο υπέροχο από όλα. Το να προσφέρεις και να αλληλεπιδράς στο όραμα ενός άλλου ανθρώπου είναι μια πράξη και γενναιόδωρη και πολιτικά απαραίτητη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην αρχή όλο αυτό το εγχείρημα ξεκίνησε ως μια προσωπική αναζήτηση του κ. Κουρσούμη. Έβρισκε βιβλία και τα πουλούσε για να μπορέσει να ανταπεξέλθει με κάποιον τρόπο στις καθημερινές του ανάγκες. Έτσι, παρέα με δυο άλλους άστεγους αποφασίσανε να δημιουργήσουν το δικό τους χώρο. Από στόμα σε στόμα και με την βοήθεια των social media το θέμα έγινε γνωστό. Ο κόσμος έμαθε για αυτήν την πρωτοβουλία και την αγκάλιασε. Η πολιτεία για άλλη μια φορά απούσα. Όσες φορές κι αν προσπάθησαν να προσεγγίσουν κάποιο επίσημο, δημόσιο φορέα οι πόρτες ήταν πάντα κλειστές. Αυτό όμως, σε καμία περίπτωση δεν τους πτόησε και μέσα από μια δράση που τρέχει από την αρχή του χρόνου έως και τις 19 Ιανουαρίου όπου πωλούνται τα 10 βιβλία 15 ευρώ έχουν σκοπό να μεταφερθούν σε μόνιμο, οργανωμένο χώρο και να συνεχίσουν το όραμα τους. Στο νέο τους χώρο θα απασχολούνται άστεγοι άνθρωποι έτσι, ώστε να μπορούν να βοηθηθούν μέσα από την εργασία τους.

Το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων λειτουργεί καθημερινά από τις 9 έως τις 3 (μετά δεν υπάρχει δυνατότητα διότι ο χώρος δεν ηλεκτροδοτείται). Ακολουθείστε την επίσημη σελίδα του facebook για να ενημερωθείτε περισσότερα, εδώ!

Ευχαριστούμε τον κ. Λεωνίδα Κουρσούμη για την γενναιόδωρη φιλοξενία του! Πραγματικά ο χώρος κρύβει μικρά λογοτεχνικά διαμάντια, αφού μπορέσαμε και βρήκαμε σειρές εκδοτικών οίκων που δεν λειτουργούν πια ή έχουν καταργηθεί.

Φωτογραφίες: Λάζαρος Αντωνιάδης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ