Ένωση Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδας: «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Υπουργός μας φέρθηκε απαξιωτικά»

Με αφορμή την υπογραφή 56 καλλιτεχνών υπέρ της υπ. Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και την απάντηση των έξι καλλιτεχνών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής οι οποίοι διαχώρισαν τη θέση τους, η Ένωση Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδας – ΕΛΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση τιμώντας τη στάση των έξι συναδέλφων τους και με τη σειρά τους στηρίζουν «τα καλλιτεχνικά σωματεία, που με συνέπεια, βαθύ αίσθημα συναδελφικότητας, ευθύνης και με την τήρηση όλων των κανόνων δεοντολογίας ανέδειξαν αυτό το μείζον θέμα».

Στην ανακοίνωση μάλιστα αναφέρεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η υπουργός φέρθηκε απαξιωτικά στον κλάδο του Πολιτισμού που κατά τη διάρκεια της πανδημίας «έδειξε αδιαφορία και αλαζονεία, εξαγρίωσε τους ανθρώπους του Πολιτισμού και τελικά μας έστρεψε όλους εναντίον της».

Ακολουθεί η ανακοίνωση

«Οι αποκαλύψεις για κακοποιητικες συμπεριφορές, όπως ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες, μας έφεραν όλους αντιμετωπους με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κλάδου μας. Ανέδειξαν, ταυτόχρονα, τις παθογένειες ενός συστήματος που όχι μόνο τις ανέχεται, αλλά δεν τις θεωρεί και ανασταλτικό παράγοντα για την ανέλιξη ενός προσώπου προς τα υψηλότερα αξιώματα των καλλιτεχνικών θεσμών. Την ίδια στιγμή, η οικονομική επισφάλεια και το διάτρητο εργασιακό πλαίσιο που διέπει τον χώρο μας , ανοίγει πεδίο δόξης λαμπρό για κάθε μορφής εκμετάλλευση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον απόηχο των συνταρακτικών αποκαλύψεων που ήρθαν στο φως, η προσοχή των καλλιτεχνών ήταν, φυσικά, στραμμένη στους χειρισμούς της Υπουργού Πολιτισμού. Η προτροπή της προς τα θύματα να μιλήσουν ακυρώθηκε στην πράξη οταν δημοσιεύτηκαν οι πρώτες καταγγελίες, μέσα από τη στήριξη που παρείχε στο πρόσωπο που η ίδια είχε τοποθετήσει στην διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου .

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Υπουργός μας φέρθηκε απαξιωτικά. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας έδειξε αδιαφορία και αλαζονεία, εξαγριωσε τους ανθρώπους του Πολιτισμού και τελικά μας έστρεψε όλους εναντίον της. Έδειξε με την συμπεριφορά της ότι δεν ενδιαφέρεται για τις ανάγκες και τα προβλήματα ενος κλάδου που εχει πληγεί βάναυσα εδώ και ένα χρόνο. Δεν θα έπρεπε να προκαλεί εντύπωση, λοιπόν, που το αίτημα για την παραίτησή της είναι πανδημο.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξε ιδιαίτερα απογοητευτικό για εμάς να δούμε στη λίστα των υπογραφών της επιστολής στήριξης της Υπουργού τα ονόματα προσωπικοτήτων του χώρου μας. Στην πιο δύσκολη συγκυρία για τον Πολιτισμό , προσδοκούσαμε οι συγκεκριμένοι άνθρωποι να είναι δίπλα μας, και όχι απέναντί μας.

Τιμούμε την στάση των συναδέλφων μας από την παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ «O Koλοκοτρώνης ατενίζει το μέλλον. Γυναίκες προετοιμάζονται για την Επανάσταση. Κι εγώ κάτι θα σκέφτομαι», που διαχώρισαν τη θέση τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κάθαρση στο χώρο του Πολιτισμού είναι για μας ένα πολύ σημαντικό αίτημα. Στηρίζουμε τα καλλιτεχνικά σωματεία, που με συνέπεια, βαθύ αίσθημα συναδελφικότητας, ευθύνης και με την τήρηση όλων των κανόνων δεοντολογίας ανέδειξαν αυτό το μείζον θέμα.

Είμαστε απαρεγκλιτα με τα θύματα, με όσ@ θέλουν να μιλήσουν. Θα κάνουμε ό,τι επιτρέπει ο θεσμικός μας ρόλος ώστε η επόμενη μέρα να μας βρει σε ένα περιβάλλον πιο δημοκρατικό, πιο ανεκτικό, με λιγότερη βία και εκμετάλλευση».