Κατερίνα Ευαγγελάτου: «Φεστιβάλ είναι ένα τρόπος να ανακαλύψουμε τον κόσμο» – η τελετή παράδοσης/παραλαβής

Ήταν μια σύντομη, λιτή και για να χρησιμοποιήσουμε και ορολογία τέχνης, μια δωρικού ρυθμού τελετή παράδοσης – παραλαβής Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης , αυτή που έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, στα γραφεία του οργανισμού.  Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος παρέδωσε τη θέση, την ευθύνη και το τιμόνι της καθοδήγησης του μεγαλύτερου πολιτιστικού γεγονότος της χώρας, στην Κατερίνα Ευαγγελάτου, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Την τελετή άνοιξε η υπουργός Λίνα Μενδώνη επισημαίνοντας και εδώ όπως και στην αντίστοιχη τελετή στο Εθνικό Θέατρο, ότι γίνεται το αυτονόητο, αυτό που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν γίνονταν, η παράδοση και η συνεργασία του απερχόμενου Διευθυντή στον επόμενο. Με αναφορές στην ιστορία του θεσμού του Φεστιβάλ και στους ανθρώπους που το στελέχωσαν από το 1955, εξήρε την προσφορά του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου τα τρία αυτά χρόνια στο άνοιγμα και την εξωτερίκευση του Φεστιβάλ στην κοινωνία και διατύπωσε την πεποίθησή της ότι η Τέχνη διαδίδεται μέσω του Φεστιβάλ και αυτός πρέπει να αποτελεί στόχο και χαρά.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος αφού επισήμανε ότι εκείνος δεν παρέλαβε τίποτα από πουθενά, «σήκωσα τη σκυτάλη από το χώμα», όπως είπε χαρακτηριστικά, ευχαρίστησε τον κόσμο που εργάστηκε αυτά τα χρόνια για το φεστιβάλ, τους συνεργάτες του, τονίζοντας ότι θα είναι στο πλευρό της νέας Καλλιτεχνικής Διευθύντριας, αλλάζοντας την αντίληψη που επικρατούσε μέχρι τώρα. «Παραδίδω στην Κατερίνα εκτός από το γραφείο μου και την μεγάλη αγκαλιά μου» ολοκλήρωσε, δηλώνοντας ότι πλέον θα επιστρέψει στην έδρα του, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λακωνική η Κατερίνα Ευαγγελάτου, επιφυλάχτηκε να κάνει προγραμματικές δηλώσεις στο άμεσο μέλλον, αφού ολοκληρωθεί η συνεργασία της και η ενημέρωσή της από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, δίνοντας όμως ένα μικρό στίγμα της αντίληψής της για το φεστιβάλ, την πρώτη «αίσθησή» της για ένα Φεστιβάλ που θα ήθελε μα εξαιρείται των χειμερινών ρυθμών: “Φεστιβάλ είναι ένας τρόπος να ανακαλύψουμε τον κόσμο. Μια συμπυκνωμένη πραγματικότητα. Μια γέφυρα που συνδέει το παρελθόν με το μέλλον στην τέχνη, στην αισθητική, στην καλλιέργεια» τόνισε με νόημα και μας άφησε την εντύπωση ενός ανθρώπου που έχει και όραμα και κέφι να προωθήσει και να ανεβάσει το μεγαλύτερο πολιτιστικό θεσμό της χώρας μας.

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης από την μεριά του εξήγγειλε και για το Φεστιβάλ δημιουργία Εσωτερικού Κανονισμού και υποσχέθηκε την στήριξη του Υπουργείου σε ένα Ανοιχτό Φεστιβάλ, συνδεδεμένο με τον Ελληνικό Τουρισμό και που θα φέρνει κόσμο στις παραγωγές του, χρήμα, και αναγνώριση της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Δείτε το βίντεο της τελετής παράδοσης-παραλαβής από τα γραφεία του Ελληνικού Φεστιβάλ

Tελετή Παράδοσης / Παραλαβής Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης – Απευθείας ΜετάδοσηΠαρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και του γενικού γραμματέα σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, πραγματοποιείται η τελετή παράδοσης – παραλαβής της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Φεστιβάλ, από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο στη νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Κατερίνα Ευαγγελάτου, την πρώτη γυναίκα διευθύντρια στην ιστορία του θεσμού.Artistic Directorate Delivery / Reception Ceremony – Live StreamingΑttended by Minister of Culture, Lina Mendoni and General Secretary of Modern Culture, Nikola Yatromanolakis, the Festival’s Artistic Directorate is being handed over by Vangelis Theodoropoulos to the new Artistic Director, Katerina Evangelatos, the first female director in the history of the institution.#athepfestival2019

Gepostet von Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου am Montag, 2. September 2019
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

φωτογραφίες: Θωμάς Δασκαλάκης