Βραζιλία: Παράδειγμα έμπνευσης και θέλησης η μπαλαρίνα που γεννήθηκε χωρίς χέρια (βίντεο)

Όταν η μητέρα της Vitória Bueno πήγε για πρώτη φορά την κόρη της στα μαθήματα μπαλέτου, ανησυχούσε για το πώς θα προσαρμοζόταν η 5χρονη κόρη της στην τάξη. Καθώς γεννήθηκε χωρίς χέρια, το όνειρο της  μικρής Bueno να γίνει χορεύτρια φάνταζε οδυνηρά εξωπραγματικό, ειδικά σε μια μικρή πόλη της Βραζιλίας όπου η αναπηρία της προκαλούσε την περιέργεια του κοινωνικού περίγυρου.

«Οι άνθρωποι σχημάτιζαν ουρές έξω από το σπίτι για να τη δουν», αναφέρει η μητέρα της σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. H 39χρονη Wanda αισθάνεται ακόμα πόνο καθώς θυμάται την αδιακρισία ορισμένων ανθρώπων. «Σήκωναν τα μανίκια της (για να δουν την απουσία των άνω άκρων)», λέει η ίδια.

Αλλά η Bueno –που τώρα είναι 16 χρονών- επικεντρωνόταν στον στόχο της: στα μαθήματα χορού, στις πιρουέτες και σε άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια μπαλαρίνα. Έμαθε επίσης χορό με κλακέτες, αλλά και τζαζ.

Σήμερα, η Vitória φοιτά στην ακαδημία μπαλέτου στην πολιτεία Μινάς Γκερές. Το ταλέντο της την έχει κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ με το παράδειγμά της έχει εμπνεύσει πολλούς. «Για μένα τα χέρια είναι μια λεπτομέρεια», λέει η Bueno. «Ακολουθώ με τα μάτια μου, σαν τα χέρια να βρίσκονται στη θέση τους».

Βλέποντας την να γλιστρά πάνω στην ξύλινη σκηνή, σε συγχρονισμό με τις υπόλοιπες χορεύτριες, είναι εύκολο κάποιος να ξεχάσει ότι η κοπέλα χορεύει χωρίς χέρια. «Νοιώθω να μην τα χρειάζομαι καθόλου», συμπληρώνει η ίδια.

Το μπαλέτο ήρθε στη ζωή της έπειτα από τη συμβουλή του φυσιοθεραπευτή της, ο οποίος είχε συνειδητοποιήσει ότι το κορίτσι θα τα κατάφερνε με τον χορό. Αλλά η Bueno δεν έκανε απλώς το όνειρό της πραγματικότητα. Η δύναμη και η ευελιξία που κέρδισε από την ενασχόλησή της με το χορό αποδείχθηκαν πολύτιμα εφόδια για την καθημερινότητά της. Από το βούρτσισμα των δοντιών μέχρι τα ψώνια στο σουπερμάρκετ, η Vitória κάνει τα πάντα χρησιμοποιώντας τα πόδια της.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει με τα πόδια της, τα οποία εγώ δεν μπορώ να κάνω με τα χέρια μου», λέει ο πατριός της Jose Carlos Perreira.

Με περισσότερους από 150.000 ακόλουθους στο Instagram, η Bueno χαίρεται να αποτελεί παράδειγμα και για άλλους ανθρώπους. «Είμαστε πολλά περισσότερα από την αναπηρία μας, γι’ αυτό πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρά μας», λέει η ίδια με ένα πλατύ χαμόγελο.

Πηγή: Reuters/ΕΡΤ1