Δημήτρης Λιγνάδης – Το χρονικό της σύλληψης

Η ζωή και τα έργα του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, θυμίζουν τραγωδίες στις οποίες πρωταγωνίστησε ουκ ολίγες φορές άλλοτε με επιτυχημένη έκβαση κι άλλοτε με παταγώδη αποτυχία.

Βέβαια, το χρονικό της υπόθεσης θυμίζει περισσότερο σε σκληροπυρηνικό δικαστικό θρίλερ του αμερικανικού κινηματογράφου. Ο Δημήτρης Λιγνάδης ο άλλοτε γοητευτικός πρωταγωνιστής πέφτει σαν κάστρο γκρεμοτσακίζοντας την θεατρική του καριέρα.

Ο πρωταγωνιστής του Οιδίποδα, του τραγικού προσώπου που χρειάστηκε να τυφλωθεί για να δει την πραγματικότητα και του βασιλιά του καταραμένου έργου «Μακμπέθ» που έμελλε να είναι και ο τελευταίος του ρόλος πριν την σύλληψη του.

Πάμε όμως να δούμε το χρονικό και πως ξεκίνησε η ιστορία του Δημήτρη Λιγνάδη πριν από 21 ημέρες.

    1. 31 Ιανουαρίου 2021 ο Σύλλογος Σπουδαστών του Εθνικού Θεάτρου καλεί φοιτητές που έχουν δεχτεί παρενόχληση να το καταγγείλουν «Εμείς οι ίδιες και οι ίδιοι, άλλες περισσότερο, άλλοι λιγότεροι, άλλοι ευτυχώς καθόλου, έχουμε βιώσει αντίστοιχα περιστατικά – τα οποία δυστυχώς  δεν έχουμε μπορέσει να αρθρώσουμε λόγω φόβου μήτε εμείς κάτι δεν καταλάβαμε καλά και μήπως μελλοντικά στιγματιστούμε.  Αυτό που έγινε μας δίνει ελπίδα ότι κάτι αλλάζει: η «άγνοια» ενός νέου φοιτητή δεν μπορεί να δίνει πάτημα σε διδάσκοντες να συμπεριφέρονται ως αυθεντίες κακοποιητικές συμπεριφορές, δεν μπορούν να γίνονται αποδεχτές ως μέθοδοι εκπαίδευσης ή ως τεχνικές εξάσκησης νέων δημιουργών. Η βία είναι βία».

 

    1. 2 Φεβρουαρίου 2021, μετά από ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές της, ανέφερε πως ο Δημήτρης Λιγνάδης ζήτησε παραίτηση. Το ίδιο βράδυ έσπευσε να απαντήσει «Συνεχίζω να ασκώ τα καθήκοντά μου και να λειτουργώ με σκοπό την ευόδωση των στόχων που έχει θέσει το Εθνικό Θέατρο, στις αντίξοες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία».

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
    1. 3 Φεβρουαρίου 2021, ο Δημήτρης Λιγνάδης επιβεβαιώνει την πρόσληψη του αδελφού του στο Εθνικό Θέατρο, έπειτα από την διαρροή του εγγράφου πρόσληψης, ως ηθοποιό ενώ επαγγέλεται φιλόλογος.

 

    1. 6 Φεβρουαρίου 2021, ο Νίκος Σ. καταγγέλει στην δημοσιογράφο Ναταλί Χατζηαντωνίου, όταν ήταν 19 χρονών βιάστηκε από έναν «ισχυρό σκηνοθέτη» (όπως, ο ίδιος τον αποκαλεί) που θέλησε να τον βοηθήσει στις εισαγωγικές εξετάσεις του σε κάποια Δραματική Σχολή.

 

    1. 6 Φεβρουαρίου 2021, ο Δημήτρης Λιγνάδης παραιτείται από καλλιτεχνικός διευθυντής δηλώνοντας «Έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες ενός τοξικού κλίματος φημών, υπονοουμένων, διαρροών και αναφορών γύρω από το πρόσωπο μου, χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία. Γεγονός που μου επέτρεπε το ελάχιστο προβλεπόμενο από ένα Κράτος Δικαίου, δηλαδή τη δυνατότητα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου».

 

    1. 7 Φεβρουαρίου 2021, η Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξη στο Thema Radio τονίζει πως «για το συγκεκριμένο πρόσωπο, καταγγελίες μέχρι σήμερα που μιλάμε, επώνυμες δεν έχουν υπάρξει».

 

    1. 7 Φεβρουαρίου 2021, έρχεται στο ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ανώνυμη επιστολή που είχε σταλεί τον Οκτώβριο στον Δημήτρη Λιγνάδη για τη διαφάνεια των εξετάσεων του Εθνικού Θεάτρου, και η οποία αγνοήθηκε.

 

    1. 8 Φεβρουαρίου 2021, πρώην μαθήτρια του Αρσακείου δίνει τη δική της μαρτυρία στον Κώστα Καζάκο για την παρενοχλητική συμπεριφορά του Δημήτρη Λιγνάδη, όταν ήταν 16 χρονών, μαθήτρια της Β΄Λυκείου.

 

    1. 8 Φεβρουαρίου 2021, η πρώτη μήνυση, που έρχεται στο φως, για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος γνωστού σκηνοθέτη κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, στην οποία περιγράφονται σοβαρά αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και συγκεκριμένα βιασμός, αποπλάνηση και κατάχρηση σε ασέλγεια ανηλίκου 15 ετών.

 

    1. 9 Φεβρουαρίου 2021, στην πρωινή εκπομπή «Happy Day» ο δικηγόρος του Νίκος Γεωργουλέας απαντά: «Εγώ ως δικηγόρος δεν έχω στα χέρια μου κάτι συγκεκριμένο, μια καταγγελία, μια αγωγή ή μήνυση, μια έγκληση, οτιδήποτε, δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση, για οτιδήποτε κληθεί ο κ. Δημήτρης Λιγνάδης να απαντήσει από τις Αρχές, προφανώς θα το κάνει και βέβαια και ο ίδιος θα προστατεύσει την τιμή και την υπόληψή του με όλα τα μέσα που του παρέχει ο νόμος».

 

    1. 9 Φεβρουαρίου 2021 σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΜΕGA και του Βασίλη Λαμπρόπουλου, οι Αρχές είχαν ερευνήσει τον Μάιο του 2012 υπόθεση καταγγελλόμενης παιδεραστίας με πρωταγωνιστή τον συγκεκριμένο άνθρωπο της τέχνης. Το άτομο αυτό δεχόταν σε διαμέρισμα κοντά στην πλατεία Καραϊσκάκη συνεχείς επισκέψεις από ανήλικα αγόρια, η ηλικία των οποίων τοποθετείται από 13 – 15 ετών, με τα περισσότερα να προέρχονται από βαλκανικές χώρες. Όταν ο ίδιος ερωτήθηκε από ανθρώπους της περιοχής, η απάντησή του ήταν πως δεν συμβαίνει κάτι, κι ότι όσοι έρχονται είναι μαθητές του στη σχολή. Για την παρουσία των ανήλικων αλλοδαπών του ανέφερε ότι συμμετέχει σε εθελοντικό πρόγραμμα για μαθήματα θεάτρου σε ανήλικους από ξένες χώρες.

 

    1. 11 Φεβρουαρίου 2021μέσω του δικηγόρου του υποστηρίζει πως έχει γίνει «δέκτης ανοίκειων επιθέσεων και συκοφαντικών σχολίων», επισημαίνοντας πως κάποιοι εκλαμβάνουν την πρόθεσή του να μην απαντήσει δημόσια ως αδυναμία. «Εξοργισμένος διαπίστωσε ότι επιχειρείται, δυστυχώς και από δημοσιογράφους, να συνδεθεί το όνομά του με κύκλωμα μαστροπείας ανηλίκων καθώς σταθερά παρουσιάζεται κάποιος σκηνοθέτης ή ηθοποιός ως μέλος ή πελάτης αυτού του κυκλώματος που φέρεται να λειτουργούσε στην Αθήνα το 2012».

 

    1. 12 Φεβρουαρίου 2021, ο Δημήτρης Λιγνάδης, μέσω του δικηγόρου απαντά ότι βρίσκεται στο μάτι ενός κυκλώνα καθώς φαίνεται πως κάθε μέρα εμπλέκεται και σε μια διαφορετική ιστορία. Ήδη έχει προσφύγει στην δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, προκειμένου να εντοπιστούν οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που τον κατονομάζουν ως εμπλεκόμενο σε πράξεις βίας.

 

    1. 14 Φεβρουαρίου 2021,σύμφωνα με το επιβεβαιωμένο ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, την περίοδο 2014-2015 ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε εκδιωχθεί από τη Δραματική Σχολή Ίασμος για παραβατική συμπεριφορά.

 

    1. 16 Φεβρουαρίου 2021, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος με άρθρο του στα «ΝΕΑ» γράφει «Δεν ανανέωσα τη σύμβαση του γιατί από τότε ακούγονταν διάφορα για την συμπεριφορά του. Δεν ήταν η αρμόζουσα απέναντι στους σπουδαστές, κάτι που όπως πληροφορήθηκα είχε συμβεί και στην σχολή του Δελλή (Ίασμος) στην οποία επίσης δίδασκε».

 

    1. 16 Φεβρουρίου 2021, ο Χρήστος Πέρρος καταγγέλλει γνωστό ηθοποιό για σεξουαλική παρενόχληση στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», όταν ήταν σε ηλικία 14 ετών.

 

    1. 17 Φεβρουαρίου 2021, ο 40χρονος πια Βασίλης, που κατέθεσε μήνυση στις 5 Φεβρουαρίου στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, μίλησε στην Ελεωνόρα Μελέτη για την τραυματική του εμπειρία από τη στιγμή της γνωριμίας τους στο καμαρίνι του εν λόγω ανθρώπου μέχρι τη συστηματική του αποπλάνηση και κακοποίηση, περιγράφοντας με λεπτομέρειες που σοκάρουν.

 

    1. 19 Φεβρουαρίου 2021, η τρίτη μήνυση κατατέθηκε σε βάρος του στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Αφορά τον βιασμό 14χρονου τότε μαθητή της Β’ γυμνασίου. Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του θύματος Γιάννης Βλάχος, το έγκλημα δεν έχει παραγραφεί, καθώς φέρεται να τελέστηκε το 2010.

 

    1. 19 Φεβρουαρίου 2021, η υπ. Λίνα Μενδώνη δίνει συνέντευξη Τύπου και αποκαλεί τον ηθοποιό και σκηνοθέτη «επικίνδυνο άνθρωπο» κι ότι δεν είχε προσωπική γνωριμία εκείνη και ο πρωθυπουργός, κι ότι δεν γνώριζε. Το ίδιο βράδυ ο Δημήτρης Λιγνάδης σε συνεντεύξεις του στα κανάλια απαντά πως «Αν είμαι επικίνδυνος άνθρωπος θα το κρίνει η ιστορία και οι θεσμοί».

 

    1. 19 Φεβρουαρίου 2021, μετά από έρευνα του Βασίλη Λαμπρόπουλου, την περίοδο 2017-2018 τρεις δομές ανήλικων προσφύγων έστελναν παιδιά στο σπίτι του Λιγναδη για μαθήματα θεάτρου σε πλαίσιο συνεργασίας τους με τον σκηνοθέτη και ηθοποιό. Τα παιδιά αρνούνταν κατηγορηματικά να ξαναπάνε στα μαθήματα χωρίς να εξηγούν τον λόγο, παρά τις εκκλήσεις των κοινωνικών λειτουργών. 

 

    1. 19 Φεβρουαρίου 2021, μία γυναίκα πρόσωπο κλειδί μάρτυρας, η οποία δεν έχει κακοποιηθεί, καταγγέλει τον γνωστό ηθοποιό. Η κατάθεση της λαμβάνει υπό άκρα μυστικότητα.

 

  1. 20 Φεβρουαρίου 2021, ο Δημήτρης Λιγνάδης πηγαίνει στη ΓΑΔΑ στις 15:30 μαζί με τον δικηγόρο του για να ενημερωθούν, αν εκκρεμεί ένταλμα συλλήψεως, εκεί τον ενημερώνουν ότι δεν έχει βγει και φεύγει. Λίγες ώρες αργότερα συλλαμβάνεται για βιασμούς κατά συρροή.

Έχοντας, λοιπόν, τα δεδομένα του χρονικού της υπόθεσης Λιγνάδη, είναι πως η κυρία Μενδώνη πιθανότητα να γνώριζε για τις καταγγελίες που είχαν προηγηθεί της τρίτης μήνυσης, αλλά σημαντικό στοιχείο είναι πως τα αδικήματα αυτά είχαν παραγραφεί.

Φως έδωσαν οι Αρχές, όταν η τρίτη μήνυση που κατατέθηκε στις 19 Φεβρουαρίου ήταν για αδίκημα το οποίο δεν είχε παραγραφεί. Την ίδια ημέρα η κυρία Μενδώνη παίρνει ισχυρά θέση απέναντι στον Δημήτρη Λιγνάδη κατονομάζοντας τον «επικίνδυνο άνθρωπο».

Το ζήτημα, όμως τίθεται, ενώ πιθανότατα γνώριζαν για τις επώνυμες καταγγελίες – η πρώτη κατατέθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2021 – γιατί απέκρυψαν το γεγονός; Ακόμα κι αν τα αδικήματα έχουν παραγραφεί ο «επικίνδυνος άνθρωπος» παραμένει.