Δημήτρης Μοθωναίος: «Κουβαλάω πάνω μου την ενοχή όλων των ανθρώπων και δεν μου αντιστοιχεί»

Ο ηθοποιός Δημήτρης Μοθωναίος μίλησε στη Φαίη Σκορδά και ανέφερε την κατ’ επανάληψη σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκε από την ηλικία των 6 ετών.

Ο ηθοποιός παραχώρησε μια καθηλωτική συνέντευξη για όσα βίωσε και αντιλήφθηκε και συνειδητοποίησε σε μεγαλύτερη ηλικία, ανασύροντας μνήμες από το παρελθόν, που κουβαλούσε το τραύμα του.

«Ακούω πάρα πολλά πράγματα τα οποία με θυμόμουν, δεν λέω ότι δική μου άποψη είναι η σωστή, όλες οι απόψεις έχουν μία βάση, αλλά πραγματικά δεν μπορώ να δεχτώ το σχόλιο αυτή τη στιγμή στο μέσον που γίνεται η ανακοίνωση της κακοποίησης. Αν εγώ βρω το θάρρος και απλώς θέλω να μιλήσω σε σένα κι αυτό να το καταγράψει η κάμερα είναι θεμιτό. Αν κάποιος έχει κάτι να καταγγείλει και είναι μεμπτό, αν κάποιος πάει στον εισαγγελέα επίσης. Βλέπω σχόλια του στυλ “γιατί τώρα;” Εγώ μεγάλωσα σε μια οικογένεια η οποία ήταν πάρα πολύ δομημένη, οι γονείς μου ήταν καθηγητές. Μεγάλωσα με πάρα πολλή αγάπη και φροντίδα, με γνώσεις.. οι άνθρωποι έκαναν ό,τι μπορούσαν. Αλλά όπως συνέβη και στις καλύτερες οικογένειες υπήρχε ένα πρόσωπο στο πολύ στενό κοντινό περιβάλλον το οποίο ήταν κακοποιητικό μαζί μου από πολύ μικρή ηλικία…»

Συνεχίζοντας εξομολογήθηκε την σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκε στην τρυφερή ηλικία: «Τι συμβαίνει όταν κάποιος κακοποιεί ένα παιδί; Το παιδί δεν αναγνωρίζει την πράξη ως κακοποίηση. Είναι τόσο αδύναμη η ψυχή, όταν δεν έχει εκπαιδευτεί η ψυχή του κάθε ανθρώπου ή το dna του, είναι αναγκαστικά ισχυρός. Εγώ δεν το αναγνώριζα για πάρα πολλά χρόνια. Αυτό είναι κάτι που ξεκίνησε στα 6 και γινόταν κατ΄εξακολούθηση. Πράγματα τα οποία γινόντουσαν και δεν μπορούσα αντιληφθώ, αισθανόμουν ότι αυτός ο άνθρωπος με αγαπάει πάρα πολύ».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η τελευταία φορά που έγινε και εκεί πάγωσα διότι κατάλαβα. Οι μνήμες είναι θαμμένες μέσα στο σώμα. Κάνοντας 11 χρόνια ψυχανάλυση για να μπορέσω να το δουλέψω. Οι αναμνήσεις έχουν μπλοκαριστεί, διότι ο μηχανισμός, όταν συμβαίνει αυτό στην κατάσταση που είσαι τώρα, όπως αυτά που διαβάζω τώρα “γιατί δεν του πάταγες δυο χαστούκια”, εμένα αυτό με τρόμαξε. Αγνοούσα όλα αυτά τα περιστατικά, ήταν κάπου πίσω θαμμένα στο μυαλό μου κι όταν συνέβη κάτι πολύ χειροπιαστό που δεν μπορούσα να το αντικρούσω σε μια ηλικία μεγάλη πια, όταν ήμουνα, το 2009, 26 χρονών. Ήρθε ξανά ο αυτός ο άνθρωπος, με προσέγγισε με τον ίδιο τρόπο και έκανε μία συγκεκριμένη κίνηση που πια δεν μπορούσα να την αγνοήσω, εκεί σαν να ξύπνησε το σώμα μου, να θυμήθηκε όλα τα προηγούμενα και η αντίδραση μου, ενώ ήμουν 26, ήταν όπως αυτή που διαβάζω σε όλες τις καταγγελίες τελευταία. Η σκέψη που μου πέρασε από το μυαλό  είναι ότι αυτό συμβαίνει, δεν μπορείς να κάνει κάτι, και μάλλον θα προχωρήσει και παραπάνω. Και ο λόγος που δεν έγινε κάτι ολοκληρωμένο είναι γιατί κι αυτός ο ίδιος άνθρωπος πάγωσε».

«Υπήρξε περίοδος που μόνο με το αλκοόλ μπορούσα να ξεπεράσω αυτό το σύννεφο. Με ακολούθησε στην πορεία μου, μού διαμόρφωσε όλη τη σεξουαλική μου ταυτότητα και την ταυτότητα ως ανθρώπου. Δεν λέω ότι η κακοποίηση καθόρισε τη σεξουαλικότητά μου αλλά δεν ξέρω πώς θα ήμουν αν αυτό δεν είχε συμβεί. Σε πολύ μεγάλη ηλικία συνειδητοποίησα ότι ο άνθρωπος αυτός με κακοποιούσε. Όταν τον αντιμετώπισα ευθέως μου ζήτησε να το ξεχάσω, με απείλησε να μην το πω σε κανέναν μέχρι να το πω στους γονείς μου που από δική τους αδυναμία δεν με στήριξαν. Προσπαθούν με πολλούς και διάφορους τρόπους να υποβαθμίσουν το γεγονός σε σημείο που να είναι μη γενόμενο. Αναφέρομαι σε σωματική και σεξουαλική κακοποίηση. Νιώθω την ανάγκη να το πω. Αν είχα μεγαλώσει με άλλον τρόπο δεν θα συνέβαινε αυτό»

«Υπήρξε μια σχέση που ήταν η κορωνίδα της κακοποίησης που έληξε με ένα τροχαίο ατύχημα. Ήταν κομβικό σημείο. Νοσηλεύτηκα πάρα πολύ και κατάλαβα ότι πρέπει να γίνει δουλειά. Ήταν μια κακοποιητική σχέση που προέκυψε από μια συνεργασία στο θέατρο το 2008 και διήρκησε μέχρι το ατύχημα. Έφυγα μετά το ατύχημα όταν βρήκα μια μεγαλύτερη απόδειξη για τις υποψίες που είχα».

«Εγώ καθημερινά ξυπνάω και κάνω μια ολόκληρη άσκηση και μία σειρά αναπνοών μέσα στις οποίες επαναλαμβάνω στον εαυτό μου ότι “αξίζω και έχω δικαίωμα στην ευτυχία και στην ομορφιά” κι ακόμα, όσο και να το επαναλάβω, δεν το πιστεύω. Όποτε συμβαίνει κάτι έχω την τάση να είμαι τελειομανής, να μην στεναχωρώ κανένα, αν στη δουλειά, στην εκπομπή συνέβαινε κάτι μπορώ να τρελαθώ. Νομίζω ότι εγώ έχω κάνει λάθος. Κουβαλάω πάνω μου την ενοχή όλων των ανθρώπων και δεν μου αντιστοιχεί». κατέληξε ο ηθοποιός λυγίζοντας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη