Η πρώτη καταγγελία βιασμού από «ισχυρό σκηνοθέτη» του θεάτρου βγήκε στο φως

Θυμό, θλίψη, οργή, αποτροπιασμό, συμπόνια… ανάγκη για δικαιοσύνη είναι μερικά μόνο από τα συναισθήματα που σου έρχονται στο μυαλό –και όχι, απαραίτητα με αυτή την σειρά- όταν διαβάζεις την αποκλειστική συνέντευξη που δόθηκε στην Ναταλί Χατζηαντωνίου και στο διαδικτυακό περιοδικό 20/20.

Σήμερα, 6 Φεβρουαρίου 2020, αναρτήθηκε η συνέντευξη-μαρτυρία που πήρε η Ναταλί Χατζηαντωνίου από τον Νίκο Σ. Η δημοσιογράφος με ιδιαίτερη λεπτότητα και την ανάλογη προσοχή που απαιτούσε το θέμα συνομίλησε με έναν άνθρωπο που μόνο θαυμασμό μπορούμε να νιώσουμε για εκείνον. Θαυμασμό, γιατί βρήκε την δύναμη να αποκαλύψει, πέρα από κάθε φόβο και προκατάληψη -και μπορούμε να νιώσουμε πόσο επώδυνο είναι – αυτό το οποίο του συνέβη όταν ξεκίνησαν οι σπουδές του στο θέατρο.

Ο Νίκος Σ. όταν ήταν 19 χρονών βιάστηκε από έναν «ισχυρό σκηνοθέτη» (όπως, ο ίδιος τον αποκαλεί) που θέλησε να τον βοηθήσει στις εισαγωγικές εξετάσεις του σε κάποια Δραματική Σχολή.

Οι λεπτομέρειες σου προκαλούν σφίξιμο στο στομάχι και είναι αδύνατον να μην επηρεαστείς από αυτά που διαβάζεις. Σε ερώτηση που του κάνει η Ναταλί Χατζηαντωνίου αν θα κατονομάσει τον δράστη ο Νίκος Σ. απαντάει «Ασφαλώς».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις τελευταίες ημέρες ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αποκαλύπτουν τα περιστατικά εργασιακής και σεξουαλικής βίας που βίωσαν. Δεν είναι εύκολο ούτε για τους ίδιους ούτε για τις οικογένειες τους.  Ο φόβος είναι ένας ύπουλος μηχανισμός που κάνει τα θύματα να αποφεύγουν να μιλήσουν. Επιπλέον, η τρομοκρατία της στοχοποίησης από τους δυνατούς κάνει να μοιάζει η αλήθεια γολγοθάς. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι, όμως, είναι πως στην περίπτωση της βίας, σε όποια μορφή της, η σιωπή δεν είναι χρυσός. 

Μιλήστε, μιλήστε όπως ο Νίκος Σ. και βοηθείστε να ξεμπερδεύουμε μια και καλή με τα παράσιτα του ελληνικού θεάτρου. Δεν θα υπάρξει καλύτερη στιγμή από το τώρα κα όλοι θα είμαστε δίπλα σε όσους αδικήθηκαν και τόλμησαν. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε.

Ακολουθεί η συνέντευξη όπως αυτή αναρτήθηκε στο Magazine 20/20, ΕΔΩ!