«Η δεξιά τσέπη του ράσου» του Γιάννη Β. Λαπατά σε Α’ τηλεοπτική μετάδοση στην ΕΡΤ2

Την Κυριακή του Πάσχα, 2 Μαΐου 2021, στις 23:40, θα προβληθεί σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση η ταινία του Γιάννη Β. Λαπατά «Η δεξιά τσέπη του ράσου» βασισμένη στην ομότιτλη νουβέλα του Γιάννη Μακριδάκη.

Ένας μοναχικός καλόγερος προσπαθεί να διαχειριστεί την αβάσταχτη λύπη και μοναξιά που ξαφνικά και αναπάντεχα επιστρέφουν, όταν χάνει τη μοναδική συντροφιά του, τη σκυλίτσα του. Εντονότατα συναισθήματα θα τον κάνουν να «συνομιλήσει» με το παρελθόν του και με αυτή την «ταπεινή», για πολλούς, αφορμή να καταλάβει πολλά και να επανατοποθετήσει την πορεία και τη ζωή του.

Σημείωμα σκηνοθέτη:

«Η ΔΕΞΙΑ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΡΑΣΟΥ είναι η «περιπέτεια» ενός συναισθήματος που με μια «ταπεινή» για τους πολλούς αφορμή, γιγαντώνεται και ξεχειλίζει. Είναι το ταξίδι μιας στεγνωμένης και μοναξιασμένης ψυχής, που όταν καταρρέει και διαλύεται, ακούει τη δική της φωνή. Είναι η «απλή» ιστορία ενός «απλού» ανθρώπου, που μιλάει μέσα από τα «μικρά για τα μεγάλα». Ο Μακριδάκης ξεδιπλώνει την ιστορία του Βικέντιου και της Σίσσυς, με μια γλώσσα ουσιαστική, μεστή, καίρια και όσο χρειάζεται περίτεχνη, με λέξης και φράσης σπάνιας ακρίβειας, νοήματος και συναισθήματος. Με συνεχή δε μικρά αφηγηματικά ξαφνιάσματα «συντονίζει» το συναίσθημα του αναγνώστη που πάλλεται συνεχώς όπως το διαπασών από τα μικρά χτυπήματα! Όταν τελείωσα το βιβλίο η μεγάλη πρόκληση ήταν ήδη εκεί: «Η δεξιά τσέπη του ράσου» να γίνει ταινία. Να αφηγηθεί κανείς την ίδια ιστορία και μέσα από διαφορετικά εκφραστικά μέσα, να πετύχει ανάλογο αισθητικό και συγκινησιακό αποτέλεσμα. Να κατασκευαστούν εικόνες που να εισπράττει κανείς την ακρίβεια των λέξεων και των φράσεων και το ίδιο απλά και αληθινά, όπως το βιβλίο «συντονίζει» το συναίσθημα του αναγνώστη, η ταινία, μέσα από τα δικά της εκφραστικά μέσα, να συντονίσει το συναίσθημα του θεατή».

Σκηνοθεσία: Γιάννης Β. Λαπατάς
Σενάριο: Στέλλα Βασιλαντωνάκη
Φωτογραφία: Γιάννης Δρακουλαράκος
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Μοντάζ: Στέλλα Φιλιπποπούλου-Νίκος Γαβαλάς
Ήχος: Πάνος Παπαδημητρίου
Σκηνογραφία: Ανδρομάχη Αρβανίτη
Ενδυματολόγος: Μαρία Μαγγίρα
Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Μύτα

Ηθοποιοί: Θοδωρής Αντωνιάδης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Μάνος Βακούσης, Κώστας Λάσκος, Πέτρος Ξεκούκης, Λάμπρος Σταυρινόπουλος, Ερρίκος Μηλιάρης, Αναστάσης Λαουλάκος και η Μπαλού ως Σίσσυ
Έκτακτη συμμέτοχή: Ηρώ Μουκίου, Ντίνα Μιχαηλίδου, Μαρία Σκουλά, Γιάννα Κανελλοπούλου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραγωγή: ARTemis Productions
Συμπαραγωγή: ΕΚΚ, ΕΡΤ Α.Ε.
Ελληνική ταινία μεγάλου μήκους, Δραματική, 2018
Διάρκεια: 96’

Βραβεία:

  • 59o Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης – Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από την Επιτροπή νεότητας των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης
  • International Film TV Festival Tonneins France – Βραβείο Καλύτερης Ταινίας
  • 3ο Cypriot & Greek Film Festival Barcelona – Βραβείο Κοινού Καλύτερης Ταινίας
  • 13th London Greek Film Festival (2020) – Finalist

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.