Η συναρπαστική σειρά ντοκιμαντέρ «Νείλος: 5.000 χρόνια ιστορία» στην ΕΡΤ2

Το πρώτο επεισόδιο της συναρπαστικής σειράς ντοκιμαντέρ, «Νείλος: 5.000 χρόνια ιστορία» (The Nile: 5000 years of history), θα παρακολουθήσετε σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση στην ΕΡΤ2, την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021, στις 19:00.

Επί 5.000 χρόνια, η μαγική και αρχαία γη της Αιγύπτου διαμορφώθηκε χάρη, κυρίως, σ’ ένα πράγμα: τον ποταμό Νείλο.  Έτσι, για την ιστορικό Μπέτανι Χιουζ αυτό είναι το ταξίδι μιας ζωής, καθώς ξεκινά για μια περιπέτεια στον Νείλο, από τις εκβολές του μέχρι το νοτιότερο άκρο της Αιγύπτου. Χρησιμοποιώντας ένα υπέροχο και διαχρονικό κρουαζιερόπλοιο του Νείλου, η Μπέτανι διασχίζει τη χώρα και τη βλέπει όπως την έβλεπαν κάποτε οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, μέσα από το σπουδαίο ποτάμι. Το ταξίδι της την οδηγεί σε διάσημες πυραμίδες, σπουδαίους ναούς και νέες ανακαλύψεις, που δείχνουν ότι χωρίς τον Νείλο δεν θα υπήρχε αρχαία Αίγυπτος.

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021, 19:00
Επεισόδιο 1

Σ’ αυτό το επεισόδιο, η ιστορικός Μπέτανι Χιουζ επισκέπτεται την πύλη της Αιγύπτου στον κόσμο –τις εκβολές του Νείλου– πριν επιβιβαστεί στο υπέροχο «νταχαμπίγια» της και γνωρίσει το πλήρωμα που θα την οδηγήσει στο ποτάμι, ταξιδεύοντας κατά μήκος της Αιγύπτου. Μια επίσκεψη στο Μουσείο του Καΐρου και στη σπουδαία συλλογή του από αιγυπτιακές μούμιες, αποδεικνύει για ποιον λόγο είναι τόσο γοητευτικός αυτός ο αρχαίος πολιτισμός, την ώρα που η Μπέτανι έχει μια σπάνια ευκαιρία να συναντήσει την Τούγια, την 3.300 ετών προγιαγιά του Τουταγχαμών. Στη Μεγάλη Πυραμίδα, πρόσφατες ανακαλύψεις αποδεικνύουν πώς ο Νείλος έκανε εφικτή μια τόσο εξωπραγματική κατασκευή, πριν από 4.500 χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλέοντας νότια του Καΐρου, η Μπέτανι προλαβαίνει να μάθει μερικά πράγματα για το σκάφος, πριν εισχωρήσει στα υπόγεια τούνελ μιας κατεστραμμένης πυραμίδας για να βρει τις πρώτες γνωστές ιερογλυφικές εγχαράξεις. Πίσω στο σκάφος, ωστόσο, ένα συμβάν δείχνει ότι ο μεγαλειώδης Νείλος μπορεί να μην είναι το γαλήνιο, ήρεμο ποτάμι που φαίνεται. Από τους φαραώ ώς τους σκλάβους, από την πραγματικότητα ώς τη φαντασία, αυτή είναι η ευκαιρία της Μπέτανι να δει προσωπικά πώς αυτό το ποτάμι διαμόρφωσε έναν από τους πρώτους και σπουδαιότερους πολιτισμούς του κόσμου.

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021, 19:00
Eπεισόδιο 2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκατόν εξήντα χλμ νότια του Καΐρου, η Μπέτανι Χιουζ, ξεκινά στο δεύτερο επεισόδιο ένα κομμάτι του Νείλου που ελάχιστοι επισκέπτες έχουν δει. Αυτός, όμως, ήταν κάποτε ο βασικός δρόμος της Αιγύπτου, τον οποίο χρησιμοποιούσε και η Κλεοπάτρα για να ταξιδεύει στην χώρα και να την βλέπουν οι υπήκοοί της. Πάνω από 2.000 αργότερα, η Μπέτανι επισκέπτεται μια μεγάλη κατακόμβη στην έρημο όπου δεκάδες χιλιάδες μουμιοποιημένα ζώα δόθηκαν ως προσφορά στους θεούς. Σήμερα, οι δεξιότητές μας στην ταρίχευση έχουν χαθεί ουσιαστικά, όπως ανακαλύπτει η Μπέτανι όταν συναντά μια ειδική στο θέμα και τη φοιτήτριά της, που κάνουν ένα σύγχρονο πείραμα ταρίχευσης μιας νεκρής γάτας. Πιο κάτω, η Μπέτανι εντοπίζει το χαμένο έμβλημα της Αιγύπτου, τον μπλε λωτό, κολυμπάει στον Νείλο κι επισκέπτεται τους υπέροχους τάφους που γοήτευσαν πρώτη φορά τον άνθρωπο που ανακάλυψε τον τάφο του Τουταγχαμόν, τον Χάουαρντ Κάρτερ.

Ο Ιντιάνα Τζόουνς ξυπνά μέσα στην Μπέτανι, καθώς εξερευνά τον μακρύτερο τάφο που έχει ανακαλυφθεί ως τώρα, πριν καταλήξει στον εντυπωσιακό ναό στα Δένδερα –όπου η ίδια η Κλεοπάτρα ίσως κάποτε να έδωσε όρκους με τον εραστή της Ιούλιο Καίσαρα. Από τους φαραώ ως τους σκλάβους, από την πραγματικότητα ως τη φαντασία, αυτή είναι η ευκαιρία της Μπέτανι να δει προσωπικά πώς αυτό το ποτάμι διαμόρφωσε έναν από τους πρώτους και σπουδαιότερους πολιτισμούς του κόσμου.

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021, 19:00
Eπεισόδιο 3

Η κίνηση στον Νείλο είναι αυξημένη στο ξεκίνημα του τρίτου επεισοδίου, σηματοδοτώντας την άφιξη της Μπέτανι στο Λούξορ –το μεγαλύτερο ανοιχτό μουσείο του κόσμου. Το πλήρωμα του σκάφους της Μπέτανι κάνει ένα διάλειμμα, ενώ εκείνη κατευθύνεται στη δυτική όχθη. Επί 500 χρόνια εκεί έθαβαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τους φαραώ τους στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Το πιο διάσημο νεκροταφείο του κόσμου περιλαμβάνει το αγόρι-βασιλιά Τουταγχαμών, αλλά η Μπέτανι θέλει να διασχίσει τους λόφους και να φτάσει στο Χωριό των Εργατών, όπου έζησαν γενιές ολόκληρες επιδέξιων οικοδόμων των βασιλικών τάφων. Απ’ ό,τι φαίνεται, και εκείνοι περούσαν μεγάλες ποσότητες οικιακών απορριμμάτων, και έτσι τώρα οι ιστορικοί έχουν άποψη για τα καλά, τα κακά και τις ανησυχίες των αληθινών αρχαίων Αιγυπτίων.

Πίσω στο Λούξορ, η Μπέτανι βιώνει τη νυχτερινή ζωή και επισκέπτεται τον γιγάντιο ναό του Καρνάκ πριν επιστρέψει στο ποτάμι, πάνω στην ώρα για να συναντηθεί με το παλιότερο ατμόπλοιο του Νείλου. Το SS Sudan κάποτε φιλοξένησε την Άγκαθι Κρίστι, εμπνέοντάς την να γράψει το μπεστ σέλερ της «Έγκλημα στον Νείλο». Όπως και η Μπέτανι, η Άγκαθα ταξίδεψε κάποτε νότια του Λούξορ, προς τον λιγότερο δημοφιλή νότο… Από τους φαραώ ως τους σκλάβους, από την πραγματικότητα ως τη φαντασία, αυτή είναι η ευκαιρία της Μπέτανι να δει προσωπικά πώς αυτό το ποτάμι διαμόρφωσε έναν από τους πρώτους και σπουδαιότερους πολιτισμούς του κόσμου.

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021, 19:00
Eπεισόδιο 4 (τελευταίο)

Σε αυτό το τελευταίο επεισόδιο, η Μπέτανι Χιουζ φτάνει στα πιο νότια σημεία του Αιγυπτιακού Νείλου. Κάποτε εκεί κινδύνευες να σε φάνε οι κροκόδειλοι. Σήμερα, αυτό το κομμάτι του Νείλου είναι απλώς εντυπωσιακά όμορφο. Δεν στερείται, όμως, δράσης. Η Μπέτανι συναντά αρχαιολόγους στον ναό του θεού κροκόδειλου, την ώρα που αποκαλύπτουν και ανασύρουν μια γιγάντια πέτρινη στήλη από τα θεμέλια του ναού. Σιγά σιγά, αποκαλύπτουν εικόνες και ιερογλυφικά που φτιάχτηκαν χίλια χρόνια πριν από τον συγκεκριμένο ναό.

Στο ένδοξο Ασουάν, με τα δεκάδες μικρά νησιά του, η Μπέτανι επισκέπτεται το καλύτερο σημείο της πόλης – το ξενοδοχείο Old Cataract- στο οποίο σύχναζε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ένα σωρό πλούσιοι Άγγλοι που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τον βρόμικο αέρα του βιομηχανικού Λονδίνου. Ακολουθεί ένας θλιβερός αποχαιρετισμός του νταχαμπίγια και του πληρώματος, κι έπειτα η Μπέτανι συνεχίζει το ταξίδι της, περνώντας από τα φράγματα του Ασουάν για να βρει τον ναό που σχεδόν βούλιαξε την περίοδο κατασκευής των φραγμάτων. Το ταξίδι της τελειώνει κοντά στα σύνορα της Αιγύπτου με το Σουδάν, όπου ο Ραμσής ο Μέγας έχτισε τον πιο εντυπωσιακό ναό από όλους –αφιερωμένο στον ίδιο του τον εαυτό.

Η Μπέτανι ενώνεται με το πλήθος που συρρέει δύο φορές τον χρόνο για να δει τον ήλιο να τρυπά τον ναό, και να αποκαλύπτει την τεράστια δύναμη του σπουδαιότερου φαραώ της Αιγύπτου. Από τους φαραώ ως τους σκλάβους, από την πραγματικότητα ως τη φαντασία, αυτή είναι η ευκαιρία της Μπέτανι να δει προσωπικά πώς αυτό το ποτάμι διαμόρφωσε έναν από τους πρώτους και σπουδαιότερους πολιτισμούς του κόσμου.

Σειρά ντοκιμαντέρ 4 επεισοδίων, παραγωγής Αγγλίας 2019.
Το ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο για 14 μέρες στο ERTFLIX.