Ο νέος υφυπουργός πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, δηλώνει ξεκάθαρα πως είναι γκέι

Ανήμερα της 4ης Ιανουαρίου 2021 ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε τα νέα υπουργικά σχήματα. Ο ανασχηματισμός πέτυχε (λέμε τώρα), αλλά ο ασθενής απεβίωσε αφού ελάχιστες αλλαγές υπήρξαν και αυτές διόλου ευχάριστες. Μέσα, όμως, στο ζόφο των κυβερνητικών ημερών υπάρχει και μια ευχάριστη εξέλιξη, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Ο λόγος για τον πρώην Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού και νυν Υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης εκτός του εντυπωσιακού βιογραφικού του είναι ο πρώτος Έλληνας γκέι πολιτικός της χώρας που έχει δηλώσει ανοιχτά στο παρελθόν τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Ο 45χρονος πολιτικός ξεκίνησε την καριέρα ως ιδρυτικό στέλεχος και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ποταμιού το 2014 στις αντίστοιχες Ευρωεκλογές. Ένα χρόνο αργότερα στις βουλευτικές εκλογές κατάφερε να έρθει δεύτερος σε σταυρούς στην Α’ Αθήνας.

Την εμπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε κερδίσει από το 2019 όταν του ανέθεσε τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, μια θέση που έως τότε δεν υπήρχε θεσμικά, αλλά πρώτο-εγκαινιάσθηκε από τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Με σπουδές στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μετά Δημόσια Πολιτική στο John F. Kennedy School of Government στο Πανεπιστημίο Χάρβαρντ έχει εργασθεί ως Διευθυντής Marketing και Επικοινωνίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην Microsoft και σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Έχει επιμεληθεί επιστημονικά συγγράμματα και μελέτες, ενώ η δουλειά του έχει βραβευτεί στο εξωτερικό.

Οι γονείς του είναι ο μεταφραστής και ποιητής Γιώργης Γιατρομανωλάκης και η ακαδημαϊκός Ρένα Λεκανίδου. Έχει έντονη δράση στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς βοηθώντας ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα κακοποίησης παιδιών μιλώντας για την σωματική και ψυχική τους υγεία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ίδιο δυναμικός έχει υπάρξει και σε ζητήματα που απασχολούν την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Ο ίδιος με αφορμή ένα περιστατικό που συνέβη στον ίδιο προσωπικά και αφορούσε τον επαγγελματικό του περιβάλλον είπε ανοιχτά πως είναι γκέι.

Σε παλιότερες συνεντεύξεις του έχει δηλώσει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον χρόνο που παρέμεινε στην θέση του Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού ασχολήθηκε εκτενώς με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ενώ είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Από την προσοχή του δεν διέφυγε και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).

Προσωπική του επιτυχία θεωρείται από πολλούς η επαναλειτουργία του Ακροπόλ. Στον φιλικό του κύκλο ανήκει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδη με τον Υφυπουργό να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο εκπαιδευτικό ρόλο του Εθνικού.

Αυτό που μένει να δούμε είναι κατά πόσο ο νέος Υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης θα δείξει την ίδια ευαισθησία στα θέματα που απασχολούν τον πολιτισμό και τους εργαζόμενους του. Να του ευχηθούμε καλή θητεία και να κλείσουμε με μια φράση του από συνέντευξη που παραχώρησε στην δημοσιογράφο Κατερίνα Αγγελιδάκη για λογαριασμό της Athens Voice ένα χρόνο πριν. Συγκεκριμένα «Κανένα παιδί δεν πρέπει εξαιτίας του φύλου του, του σεξουαλικού προσανατολισμού του, του χρώματός του ή της καταγωγής του να αισθανθεί ότι δεν μπορεί να κάνει κάποια πράγματα».