#Facts: Όσα θα ήθελες να γνώριζες για τον Αντώνη Βαρδή

Έλληνας συνθέτης, τραγουδιστής, στιχουργός και κιθαρίστας. Από πολύ μικρός είχε αρχίσει να εμφανίζεται δίπλα σε μεγάλα ονόματα της εποχής. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει ο Γιώργος Νταλάρας, Χαρούλα Αλεξίου, Άννα Βίσση, Γιάννης Πάριος και άλλοι σημαντικοί καλλιτέχνες. Ήρεμος και ευγενικός, οι συναδελφοί του έχουν να θυμούνται μόνο καλές στιγμές. Ο λόγος για τον κ. Αντώνη Βαρδή!

  • Γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου, του 1948, στο Μοσχάτο.
  • Σε ηλικία έξι ετών γνώρισε τον Τσιτσάνη, τον Παπαϊωάννου, τον Ζαμπέτα και τη Ρένα Ντάλια στο «Φαληρικό», όπου και τραγούδησε για πρώτη φορά.
  •  Λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της οικογένειας του δεν πήγε στο γυμνάσιο αλλά ξεκίνησε να εργάζεται από μικρός εργαζόμενος κατά περιόδους σε ψιλικατζίδικο, χρωματοπωλείο, βενζινάδικο, σε οικοδομή σαν βοηθός υδραυλικού και ως ναυτικός.
  •  Στο τέλος του 1965 σε ηλικία 17 ετών γνώρισε τους Γιάννη Πανταζή, Γιώργο Μυλωνά οι οποίοι είχαν σχηματίσει συγκρότημα και έκαναν πρόβες δίπλα από το βενζινάδικο όπου εργαζόταν. Ξεκίνησε να παίζει ερασιτεχνικά μαζί τους κιθάρα και δημιούργησαν το ροκ συγκρότημα Vikings.
  • Ο Βαρδής έγραψε και κυκλοφόρησε τη μεγαλύτερη ίσως επιτυχία τους, την αγγλόφωνη μπαλάντα Catherine, την οποία υπέγραψε ως Toni Vardis. Οι Vikings διαλύθηκαν το 1970.
  • Από το 1969, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, ξεκίνησε να εργάζεται ως κιθαρίστας σε μπουάτ στην Πλάκα, αρχικά με τον Δήμο Μούτση και τον Μανώλη Μητσιά. Εμφανιζόταν στις μπουάτ μέχρι το 1981 ενώ παράλληλα συμμετείχε ως μουσικός σε ηχογραφήσεις, συνεργαζόμενος με σημαντικούς συνθέτες τόσο του έντεχνου όπως ο Μούτσης, ο Γιάννης Σπανός και ο Μάνος Λοΐζος, όσο και του λαϊκού όπως ο Χρήστος Νικολόπουλος και ο Θανάσης Πολυκανδριώτη.                             
  • Το 1973 πήρε μέρος σε διαγωνισμό τραγουδιού και κέρδισε το δεύτερο βραβείο σύνθεσης.
  • Το τραγούδι, Πόσο πολύ σε αγάπησα σε στίχους του Κώστα Νεστορίδη το ερμήνευσε ο Γιώργος Νταλάρας και από εκεί ξεκίνησε η σοβαρή επαγγελματική ενασχόληση του Βαρδή με τη σύνθεση. Ακολούθησαν το λαϊκό τραγούδι Έτσι που το πας για τη Χαρούλα Αλεξίου και το Οι Κυκλάδες για τον πρώτο προσωπικό δίσκο της Άννας Βίσση.
  • Το 1976 κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο «Οραματίζομαι» σε στίχους του Γιάννη Αθανασιάδη. Από τους προσωπικούς του δίσκους ξεχωρίζουν τα τραγούδια: «Δεν θα με ξεχάσεις», «Θα ‘θελα να ‘σουν εδώ», «Με τους αλήτες», «Βαρέθηκα», «Θα εκραγώ», «Στην Ελλάς του 2000».
  • Από το 1978 συνεργάστηκε ως συνθέτης με δεκάδες καλλιτέχνες, όπως με τους Γιάννη Πουλόπουλο («Θέλω να μ’ αγαπάς»), Γιάννη Πάριο («Αχ αγάπη», «Σου γράφω ένα γράμμα», «Δε θα χωρίσουμε ποτέ»), Δήμητρα Γαλάνη («Μ’ αγαπούσες θυμάμαι»), Βασίλη Παπακωνσταντίνου («Φεύγουν καράβια στο γυαλό», «Με τον Μπομπ Ντίλαν»), Γιώργο Νταλάρα («Κάτω απ’ την κληματαριά»), Χαρούλα Αλεξίου («Ξημερώνει», «Φεύγω»), Ηλία Κλωναρίδη («Θάλασσες»), Μανώλη Λιδάκη («Κουράστηκα να υποκρίνομαι»), Πίτσα Παπαδοπούλου («Μη Μιλάς»), Μανώλη Μητσιά («Θ’ αναζητάς»), Χριστίνα Μαραγκόζη («Θα προχωράμε μαζί», «Χάνομαι», «Λικεράκι»), Μανώλη Αγγελόπουλο («Τη βαρέθηκε η ψυχή μου»), αδελφούς Κατσιμίχα και Λαυρέντη Μαχαιρίτσα («Σχήμα λόγου») και Ελευθερία Αρβανιτάκη («Μες στη δική σου τη ζωή»).
  • Το 1986 κυκλοφόρησε τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο, Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα. Από το δίσκο ακούστηκαν πολλά κομμάτια του ευρέως, όπως το Σχήμα λόγου με συμμετοχές των αδελφών Κατσιμίχα και του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και στίχους του Κώστα Τριπολίτη και το Δεν είχα δύναμη σε στίχους του τακτικού συνεργάτη του Φαλάρα. Στον δίσκο τραγουδούσε επίσης και η μετέπειτα σύζυγος του Χριστίνα Μαραγκόζη.
  • Πολύ σημαντικός στάθηκε για τον Βαρδή ο προσωπικός δίσκος του Στην Ελλάς του 2000 (1995). Στο ομώνυμο τραγούδι συνεργάστηκε ξανά με τους αδελφούς Κατσιμίχα και για μία μοναδική φορά με τον μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή Στέλιο Καζαντζίδη, συνεργασία που ο Βαρδής θεωρούσε σημαντική στιγμή στην καριέρα του.
  • Στα επόμενα χρόνια ο Βαρδής συνεργάστηκε με πολλούς παλιούς και νεώτερους τραγουδιστές όπως η Καίτη Γαρμπή, ο Αντώνης Ρέμος ο Στέλιος Ρόκκος, η Μελίνα Ασλανίδου, ο Γιάννης Πλούταρχος, η Γλυκερία, η Νατάσα Θεοδωρίδου, η Πέγκυ Ζήνα, ο Νίκος Βέρτης και πολλοί άλλοι.
  • Στην προσωπική του ζωή ο Αντώνης Βαρδής είχε νυμφευθεί δύο φορές, τη δεύτερη φορά με τη γνωστή τραγουδίστρια Χριστίνα Μαραγκόζη. Από τον πρώτο γάμο είχε αποκτήσει δύο παιδιά, την Καλλιστώ και τον τραγουδιστή Γιάννη Βαρδή. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του συζούσε με την κατά πολύ νεώτερη του Φιλοθέη, η οποία του συμπαραστάθηκε στις περιπέτειες της υγείας του.
  • Ο γιος του Γιάννης, από τον πρώτο του γάμο, είναι τραγουδιστής και συνθέτης. Ο δίσκος τους Οικογενειακή Υπόθεση (1997), είχε γίνει διπλά πλατινένιος.
  • Ο Γιάννης Βαρδής, έχει πει σε συνέντευξη του, ότι ο πατέρας του είχε στο συρτάρι πολλά ακυκλοφόρητα τραγούδια και μάλιστα πάνω έχε γράψει και ποιος τραγουδιστής θα ήθελε να τα πει
  • Το 2013 ο Αντώνης Βαρδής διαγνώστηκε με καρκινικό όγκο στο κεφάλι και ξεκίνησε αγώνα για να κρατηθεί στη ζωή. Παρά τις θεραπείες που ακολούθησε, χρειάστηκε το 2014 να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στη Γερμανία, μετά την οποία υπήρξαν ενδείξεις βελτίωσης της υγείας του. Παρ’ όλα αυτά η υγεία του γρήγορα επιδεινώθηκε καθώς η δεξιά πλευρά του παρέλυσε και δεν ήταν σε θέση να περπατήσει, ενώ παράλληλα αντιμετώπιζε προβλήματα με τον οισοφάγο του.
  • Απεβίωσε στις 2 Σεπτεμβρίου του 2014, σε ηλικία 66 ετών, στο Νοσοκομείο Υγεία.

Ο Αντώνης Βαρδής, ήταν ένας γνήσιος λαϊκός τραγουδιστής. Τα τραγούδια που έγραφε μιλούσαν για τον έρωτα, την προδοσία, τα κοινωνικά αδιέξοδα. Η είδηση του πρόωρου θανάτου του έφερε αναστάτωση στον καλλιτεχνικό χώρο, τόσο για το μουσικό του ταλέντο όσο και για τον ακέραιο χαρακτήρα του. Αγωνιστής μέχρι το τέλος έφυγε με αξιοπρέπεια, όπως και με αξιοπρέπεια έζησε!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ