Ελισάβετ Μουτάφη: Τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη αφορούν όλη την ανθρωπότητα

Λίγο πριν την παράσταση της «Όμορφης πόλης», σε σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, στο Ηρώδειο, η ηθοποιός Ελισάβετ Μουτάφη περιγράφει την ιδιαίτερη σχέση της με τον συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και τον ενθουσιασμό της για αυτήν την δουλειά. Παράλληλα, μας αποκαλύπτει πληροφορίες για τα γυρίσματα των σήριαλ που θα την απολαύσουμε τον ερχόμενο χειμώνα και μοιράζεται μαζί μας τα νέα επιχειρηματικά της σχέδια στον χώρο της μόδας.

Η «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη συνεχίζει το ταξίδι της και το κοινό θα έχει την χαρά να την απολαύσει για δύο μοναδικές παραστάσεις. Πείτε μας δυο λόγια

Είναι μια παράσταση με την οποία ήμασταν sold out στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Ήταν να συνεχίσουμε τον Μάιο, αλλά λόγω του covid το αναβάλλαμε. Τώρα έχουμε την χαρά και την ευτυχία αυτήν την υπέροχη δουλειά να την παρουσιάσουμε στο Ηρώδειο Κυριακή 13 και Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Εγώ έτσι κι αλλιώς με τον Μίκη έχω μια σχέση από παιδάκι μιας που ο πατέρας μου ήταν τραγουδιστής του, οπότε μεγάλωσα με τα τραγούδια του. Έχω βρεθεί στην ευχάριστη θέση να ξαναπαίξω σε έργο αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη πριν κάποια χρόνια στο «Ποιος τη ζωή μου…»  που ήταν περισσότερο αυτοβιογραφικό. Ο Γιώργος Βάλαρης σε συνεργασία με τον μεγάλο μας συνθέτη έχει κάνει κάτι εξαιρετικό. Δεν είναι η αναβίωση της «Όμορφης πόλης» του 1962, είναι μια σύγχρονη πόλη που πέρα από τα τραγούδια και τις συνθέσεις του Μίκη, τους σπουδαίους τραγουδιστές μας και την Λαϊκή Ορχήστρα «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» καλούμαστε να αναδείξουμε τον Μίκη ποιητή. Τα κείμενα που έχει γράψει ανάμεσα στα τραγούδια του. Επίσης, υπάρχει ένα οπτικοακουστικό θέαμα το οποίο εμείς το χαρακτηρίζουμε ασπρόμαυρο με video word, χορογραφίες. Είναι μια παράσταση που μιλάει για την αγάπη, τον έρωτα, την ξενιτιά, τον ίδιο τον άνθρωπο.

Μοιραία στο άκουσμα της «Όμορφης πόλης» γίνεται η σύνδεση με την παράσταση του 1962. Νιώσατε διπλή ευθύνη όταν σας ζητήθηκε να συμμετάσχετε σε αυτήν;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σίγουρα, αλλά είναι τόση μεγάλη η χαρά μου για αυτήν την δουλειά επειδή ο Μίκης αποτελεί και ένα κομμάτι της ζωής μου και δεν εννοώ προσωπικά αλλά ως δημιουργός, ως καλλιτέχνης που το δέος και η ευτυχία υπερτερούν του άγχους. Όταν μιλάμε για ευθύνη μιλάμε φυσικά και για άγχος, έστω δημιουργικό. Όμως, για να είμαι ειλικρινής το ευχαριστιέμαι. Είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι σε αυτήν τη δουλειά.

Πως είναι να δουλεύετε με τόσους σπουδαίους συνεργάτες;

Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να βρίσκομαι με τόσους αξιόλογους συναδέλφους επί σκηνής. Ο καθένας έχει την ιστορία του, από τους τραγουδιστές, τους ηθοποιούς, τους χορευτές που κάνουν τρομερή δουλειά, τους μουσικούς που είναι νέα παιδιά. Καμιά φορά και το που παίζεις έχει την σημασία του. Από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι το Ηρώδειο υπάρχει ένα δέος, μια ιερότητα που την νιώθουμε όλοι εκείνη την στιγμή της επαφής μας με τον κόσμο. Είναι φορές που και εμείς οι ίδιοι αναρωτιόμαστε συμβαίνει τώρα όλο αυτό; Κι όμως συμβαίνει και έχουμε φτιάξει έναν πολύ δυνατό θίασο.

Το δεύτερο μέρος τους έργου αρχίζει με αποσπάσματα από το «Άξιον Εστί». Ο κόσμος παραληρεί στο άκουσμα τραγουδιών όπως «Θα σημάνουν οι καμπάνες». Το ίδιο συγκινημένη είστε και εσείς που βρίσκεστε πάνω στην σκηνή. Τι σημαίνουν για εσάς αυτά τραγούδια;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κόσμος στο άκουσμα ειδικά αυτού του τραγουδιού ξεσηκώνεται. Θυμάμαι ένα σκηνικό που δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Εγώ ήμουν μωρό όταν έπεσε η Χούντα και αμέσως ο Μίκης μαζί με άλλους μουσικούς βγήκαν στον δρόμο κι άρχισαν να παίζουν το «Θα σημάνουν οι καμπάνες». Είναι εμπειρίες που είμαστε πολύ τυχεροί που τις ζούμε και γινόμαστε μέρος τους και δεν νομίζω πως θα τις ξεχάσουμε ποτέ στην ζωή μας.

Η εποχή μας έχει ανάγκη τέτοιων συνθημάτων;

Φυσικά και έχει ανάγκη και δεν μιλάω κομματικά. Έχει να κάνει με μια ιδέα, με την χώρα μας, με την ελευθερία. Από το «Μέρα Μαγιού» μέχρι «Το τραγούδι της ξενιτιάς» αγγίζουμε τον ελληνισμό αλλά και όλο τον κόσμο. Ο Μίκης ήταν γνωστός παντού. Μια παγκόσμια ιδέα που αγγίζει όλα αυτά που ζούμε οι λαοί και σήμερα και εχτές και πολύ φοβάμαι πως θα τα ζούμε για πάντα. Αυτά τα συνθήματα αφορούν όλη την ανθρωπότητα γιατί είναι σπουδαία.

Παραστάσεις ακυρώνονται, υπάρχει τεράστια ανεργία και ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος για το θέατρο και τους ανθρώπους του. Πως κρίνεται την στάση της πολιτείας;

Η πολιτεία κατά την γνώμη μου όσο αφορά το κομμάτι της καραντίνας και της πρόληψης κατά του ιού τα έχει καταφέρει πολύ καλά. Εγώ ήμουν πάντα υπέρ της προσοχής, των μέτρων και της ασφάλειας. Είμαστε μια μικρή χώρα που κανείς δεν περίμενε να τα καταφέρει. Από την άλλη τα πράγματα δεν είναι απλά, κάπου χάσαμε την μπάλα. Όσο αφορά τον δικό μας χώρο έγιναν λάθη. Μέσα στα μέτρα και στο αρχικό κλίμα πανικού δεν αναφέρθηκε πουθενά ο πολιτισμός. Αυτό ήταν το πρώτο λάθος που έγινε και νιώσαμε όλοι μας ότι δεν μας υπολογίζουν, παρόλο που συνεχίσαμε να κάνουμε πράγματα και αυτό φάνηκε και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κακά τα ψέματα οι καλλιτέχνες ήταν αυτοί που κράτησαν τον κόσμο στην καραντίνα. Εκεί δεν μας στήριξαν και όπως ήταν λογικό αρχίσαμε να αντιδρούμε. Μέσα στο καλοκαίρι αποδείχτηκε πως οι παραστάσεις που ήταν περιοδεία είχαν κόσμο. Υπήρχε τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας, πειθάρχησαν όλοι στα υγειονομικά πρωτόκολλα. Δυστυχώς, βλέπουμε πως υπήρξε άνοδος των κρουσμάτων, αλλά δεν ήταν από το θέατρο. Αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο. Το θέατρο ήταν και είναι ένας χώρος ασφαλής, δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθεί ο κόσμος. Όσο για τον χειμώνα που έρχεται κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα με σιγουριά. Βλέποντας και κάνοντας, θα δούμε, αυτό μπορούμε να πούμε. Βέβαια, πρέπει να παρθούν μέτρα στήριξης των εργαζομένων, όχι μόνο στο θέατρο, αλλά γενικά. Να δοθεί σημασία στα επαγγέλματα που πλήττονται περισσότερο και να έχουμε όλοι την υγειά μας.

Η ελληνική τηλεόραση έχει αρχίσει να παίρνει τα πάνω της. Ετοιμάζεται κάτι τηλεοπτικά;

Βεβαίως, δόξα τω θεώ αν όλα πάνε καλά θα είμαι σε μια σειρά σε σενάριο της Άντας Γκουρμπαλή και σκηνοθεσία Σταύρου Ποταμάρη με τίτλο «Το μυστικό της πεταλούδας». Πρόκειται για μια σειρά μυστηρίου, με γυρίσματα στην Κύπρο, αλλά και σε Σαντορίνη, Αράχωβα, Ιταλία με σπουδαίους ηθοποιούς όπως ο Γιώργος Νινιός, η Μαριάννα Πολυχρονίδη, η Κατερίνα Μισιχρόνη, ο Νεοκλής Νεοκλέους και θα προβληθεί στο ΡΙΚ. Επίσης, θα ξεκινήσω σε λίγο γυρίσματα για έναν πολύ όμορφο ρόλο στην εβδομαδιαία ρομαντική κομεντί που σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Πανταζούδης για λογαριασμό του STAR.

Πείτε μας για τα νέα σας επιχειρηματικά σχέδια στον χώρο της μόδας;

Αναλαμβάνω κατά κάποιο τρόπο το ατελιέ του θείου μου, του Μάκη Τσέλιου. Ενός ανθρώπου με ιστορία στο σχέδιο μόδας και στην επιχειρηματική ζωή αυτού του τόπου που έχει κάνει περίφημη δουλειά τόσα χρόνια. Το σχέδιο μόδας ήταν πάντα μια από τις μεγάλες μου αγάπες. Έλεγα ή θέατρο ή μόδα. Τώρα ήρθε η ώρα να κάνω και τα δύο. Εξάλλου, εμείς οι ηθοποιοί λέμε πως μόλις φορέσουμε το κουστούμι βρίσκουμε τον ρόλο, δεν είναι τυχαίο αυτό, υπάρχει σύνδεση. Λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών θα ενισχύσουμε περισσότερο το E-Shop Makis Tselios.gr. Έχουμε ετοιμάσει ήδη δύο σειρές γυναικεία και αντρικά και κορονοϊού επιτρέποντος θα κάνουμε και μια επίδειξη. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική. Αυτό που με ενδιέφερε είναι τα ρούχα μας χωρίς να χάσουν καθόλου από την ποιότητα τους να είναι προσιτά στον κόσμο, για αυτό και οι τιμές είναι πολύ καλές. Ένας καλός σχεδιαστής, χρόνια στον χώρο με όνομα, που χρησιμοποιεί καλά υφάσματα και ελληνικές ραφές δεν του πρέπει να είναι απαγορευτικός. Είμαι ενθουσιασμένη για αυτό το νέο ξεκίνημα. 

Κλείνοντας, ποια είναι η δική σας «Όμορφη πόλη»;

Η δική μου όμορφη πόλη είναι να είμαι καλά με τους δικούς μου ανθρώπους, τους αγαπημένους μου. Να μην υπάρχουν απώλειες. Αυτό που με τρομάζει είναι η απώλεια. Ξεκινώντας από τον θάνατο και πηγαίνοντας. Απλά πράγματα επιθυμώ. Να είναι καλά οι γύρω μου και να είμαι ήρεμη, αυτό έχω ανάγκη.

Ιnfo: Κυριακή 13 και Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού