Νίκος Φαρούπος: Το βιβλίο είναι μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσω μέσα μου όσα έχω δει, ζήσει, αισθανθεί για την γυναίκα

Πόσες γυναίκες μπορούν να χωρέσουν σε ένα βιβλίο; Πόσες ιστορίες κρύβουν οι γειτονιές της Φωκίωνως Νέγρη, της Παλιάς Αθήνας ή της Αυστρίας; Ο συγγραφέας Νίκος Φαρούπος δίνει όλες τις απαντήσεις στο νέο του βιβλίου «Περί γυναικών και άλλων μυστηρίων» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Παράλληλα, δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα σεμινάρια δημιουργικής γραφής, ενώ μας αποκαλύπτει πως το επόμενο συγγραφικό του βήμα θα έχει να κάνει με αστυνομικό εποχής. 

Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων σας με τίτλο «Περί γυναικών και άλλων μυστηρίων» από τις εκδόσεις Κέδρος. Δεκατέσσερις αυτοτελείς ιστορίες που μιλούν για την γυναίκα. Πείτε μας για αυτό.

Είναι ένα βιβλίο που μας φέρνει σε επαφή με γυναίκες, μάλλον γυναικείους χαρακτήρες, που έχουμε γνωρίσει, αγαπήσει, μισήσει ή και αδιαφορήσει. Ιστορίες που αφηγούνται άντρες και αφορούν τη σχέση τους με τη γυναίκα που έπαιξε κυριαρχικό ρόλο στη ζωή τους. Γυναίκες που μπορείς να λατρέψεις ή να αντιπαθήσεις αλλά πάντα ενδιαφέρουσες και με ισχυρές προσωπικότητες 

Οι ηρωίδες σας είναι μητέρες, σύζυγοι, ερωμένες, θύματα, θύτες. Γιατί επιλέξατε να γράψετε για εκείνες;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσω μέσα μου όσα έχω δει, ζήσει, αισθανθεί για τη γυναίκα σε πολλούς από τους ρόλους που έχει κληθεί να συμμετέχει κατά τη διάρκεια της ζωής της. Βρίσκω εντυπωσιακό το γεγονός ότι αλλάζουμε σε κάθε στάδιο της ζωής μας, παραμένοντας όμως με έναν εκπληκτικό τρόπο οι ίδιοι. Στη γυναίκα αυτές οι αλλαγές (ρόλων) είναι, πιστεύω, πιο έντονες γι’ αυτό και ασχολήθηκα στο βιβλίο με εκείνη. 

Ποια είναι η αγαπημένη σας ηρωίδα; Η Κλειώ, η Άσπα, η Μαρκέλλα ή η Bloody Mary; Ποια είναι πιο κοντά σας;

Καμία. Είναι όλες ενδιαφέρουσες προσωπικότητες αλλά δεν με συνδέουν πολλά πράγματα με αυτές. Ίσως η Λαβίνια, από την ιστορία «Λαβίνια, η επιπόλαιη». Γιατί έστω και αργά παραδέχεται την επιπολαιότητά της και επιστρέφει εκεί όπου είναι πραγματικά ευτυχισμένη.

Σπουδές στην κοινωνική ψυχολογία και στην σκηνοθεσία. Έχουν εκδοθεί δεκατέσσερα βιβλία σας, ενώ έχετε συνεργαστεί στη συγγραφή αρκετών σεναρίων για την μικρή ή την μεγάλη οθόνη. Από πού αντλείτε τα θέματα των βιβλίων σας; τι είναι αυτό που πυροδοτεί, κάθε φορά, το επόμενο βήμα;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ιστορία που άκουσα, ένα περιστατικό που έζησα, μια φράση που διάβασα, μια εικόνα που είδα. Αν μου δημιουργούνται πολλές εικόνες σκέφτομαι κινηματογραφικά και η σεναριακή γραφή έχει τον πρώτο λόγο, αν σκέφτομαι λέξεις τότε ίσως γεννιέται ένα βιβλίο.

Όλο και περισσότεροι νέοι αποφασίζουν να παρακολουθήσουν εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Ποια είναι η δική σας γνώμη; Διδάσκεται η συγγραφή;

Βεβαίως. Μπορεί κάποιος να διδαχθεί ορισμένες αρχές και τεχνικές της συγγραφής. Μία απ’ αυτές –ιδιαίτερα σημαντική- είναι και το τρίπτυχο «Διαβάζω πολύ-γράφω πολύ-πετάω πολλά». Μπορεί χάρη σε αυτές τις διδαχές να γίνει κάποιος ικανός να αρχίζει και να τελειώνει ένα βιβλίο. Τώρα τι βιβλίο θα είναι αυτό, είναι άλλο θέμα. Εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες, όπως το ταλέντο. Ναι αυτό το ανεξήγητο που ονομάζουμε ταλέντο. Δυστυχώς ή ευτυχώς μόνο η σκληρή δουλειά δεν φτάνει κι ας λένε.

Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας εναντιώνεται στην επιθυμία σας να γράφετε;

Ο ταξιδιώτης εντός μου, ο φανατικός αναγνώστης βιβλίων άλλων συγγραφέων, και ο κινηματογραφόφιλος.

Η πολιτεία στηρίζει τους συγγραφείς; Νιώθετε πως κινήστε σε ασφαλές πεδίο όσο αφορά το μέλλον του βιβλίου;

Ατυχώς, δεν αισθάνομαι να συμβαίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο. 

Ποιες είναι οι επιρροές σας; Αν σας ζητούσα να μου αναφέρετε τρεις αγαπημένους σας συγγραφείς ποιοι θα ήταν αυτοί και γιατί;

Δεν είναι μόνο τρεις είναι γύρω στους πενήντα, ίσως περισσότεροι. Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να ξεχωρίσω τους τρεις καλύτερους. Θα νιώσω ότι διαπράττω ιεροσυλία.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας; Υπάρχει κάτι που ετοιμάζετε;

Ναι, ένα αστυνομικό εποχής.