Το «δώρο» του Μικρού Πρίγκιπα στην Άννα Παπαμάρκου

Μια νέα πρωτοποριακή ιδέα σκέφτηκε η σκηνοθέτις, της θεατρικής ομάδας “Λωτινος Ήλιος”, Άννα Παπαμάρκου. Στη σκηνή του AlteraPars θα ανέβει το γνωστό παιδικό βιβλίο «Ο μικρός πρίγκιπας». Χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές όπως την τέχνη του videoart η ομάδα θα προσπαθήσει να εστιάσει στην δράση και να διεγείρει τον ενθουσιασμό των μικρών θεατών. Μια παράσταση που σίγουρα θα μείνει χαραγμένη στις μνήμες των παιδιών που τόσο θα διασκεδάσουν όσο και θα μάθουν.

Κυρία Παπαμάρκου, πως προέκυψε η ιδέα να ανεβάσετε το πολύ γνωστό λογοτεχνικό βιβλίο «Ο μικρός πρίγκιπας»; Η ιδέα έχει προκύψει εδώ και κάποια χρόνια. Άλλωστε «Ο μικρός πρίγκιπας» είναι ένα έργο που σίγουρα θα περάσει από το μυαλό όποιου ασχολείται με το θέατρο για τα παιδιά.  Όμως, μαζί με την ιδέα θα πρέπει να έρχεται και η έμπνευση ως μια επιτακτική ανάγκη υλοποίησης. Αυτό μου συνέβη βλέποντας μια αφίσα Μαύρου Θεάτρου στους δρόμους της Πράγας. Ήταν για ένα σύγχρονο έργο με πρωταγωνιστή το Μικρό Πρίγκιπα. Εκείνη η εικόνα, λοιπόν, γονιμοποίησε τη φαντασία μου τόσο, που σχεδόν παρακολουθούσα το έργο να γεννιέται μέσα μου αυτοβούλως. Έτσι, παρόλο που προγραμματίζαμε ένα άλλο έργο με το θίασο «Λώτινος Ήλιος», αλλάξαμε τα σχέδιά μας.  «Ο Μικρός Πρίγκιπας» με μεγάλη μας χαρά, μας επέβαλλε την παρουσία του.

Ποιά ήταν η πρώτη στιγμή στη ζωή σας που συλλάβατε τον εαυτό σας να μαγεύεται από την σκηνοθεσία και να λέτε “εγώ αυτό θα ακολουθήσω”;  Η σκηνοθεσία είναι κάτι που δεν είχα σκεφτεί μέχρι που έγραψα το πρώτο μου θεατρικό έργο. Συνειδητοποίησα πως καθώς το έγραφα, το σκηνοθετούσα κιόλας. Έτσι συνέβη. Μέσα από τη διαδικασία συνειδητοποίησα πως είναι κάτι που με μαγεύει. Ήξερα πως μου αρέσει να λέω ιστορίες και στη σκηνοθεσία ανακάλυψα ένα υπέροχο και πολυδιάστατο μέσο να λέω ιστορίες ολοκληρωμένα.

Μεταφέρετέ μας κάτι που ανακαλύψατε σε σχέση με το έργο ή με τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια προετοιμασίας του. Με αυτήν την ερώτηση μου δίνετε την ευκαιρία  να μοιραστώ ένα «δώρο» που μου έφερε ο μικρός πρίγκιπας. Δεν είναι βέβαια εύκολο να εξηγείς με λόγια το άυλο, την εμπειρία, γιατί όπως είπε και η αλεπού στον μικρό πρίγκιπα: τα λόγια φέρνουν παρεξηγήσεις.  Όμως θα προσπαθήσω. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «δώρο» αυτό θα έλεγα πως βασίζεται στην κεντρική ιδέα του έργου: «Μόνο με την καρδιά βλέπεις αληθινά, την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια» Έτσι, λοιπόν, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του έργου, αναγνώρισα πως ήταν πλέον πιο ξεκάθαρη η παρουσία εκείνης  της αίσθησης που η καρδιά σου λέει «αυτό είναι!» Κι αυτό δε χρειάζεται να το υποστηρίξεις με νοητικές διεργασίες και επιχειρήματα: «Είναι αυτό που είναι και είναι εντάξει». Αυτό με έμαθε ο μικρός πρίγκιπας.

Ασχολείστε με το θέατρο στις διάφορες μορφές του όπως την υποκριτική, τη συγγραφή ή και τη σκηνοθεσία. Πιστεύετε ότι το ένα είναι αλληλένδετο με το άλλο και βοηθούν στην καλύτερη διεκπεραίωση των παραστάσεων σας; Με τον τρόπο που δουλεύουμε είναι αλληλένδετα. Ξεκινώντας  με την συγγραφή ή τη διασκευή ενός θεατρικού έργου, υπάρχει εξαρχής μια εικόνα της σκηνοθετικής γραμμής που θα ακολουθηθεί και λαμβάνονται υπόψη προκλήσεις και δεδομένα όπως για παράδειγμα το δυναμικό του θιάσου, η δυνατότητα της παραγωγής, οι χρόνοι, οι αλλαγές, οι θεατές, η αίθουσα κ.ο.κ. Έτσι, δημιουργείται εξαρχής μια σαφής και ξεκάθαρη πρόθεση και εικόνα για τους συνεργάτες που θα το υπηρετήσουν κερδίζοντας χρόνο και ενέργεια

Η παράσταση βασίζεται σε ένα πολύ γνωστό βιβλίο που μάλιστα έχει γίνει bestseller και έχει μεταφραστεί σε 300 γλώσσες. Σας αγχώνει αυτό ως προς αν θα αποδοθεί σωστά τόσο σκηνοθετικά όσο και θεατρικά δεδομένου του “υψηλού πήχη” που έχει από μόνο του το βιβλίο; Το βιβλίο αποτελείται περίπου από 15.000 λέξεις που δημιουργούν πυκνές εικόνες και νοήματα. Ένα βιβλίο το διαβάζεις στο χρόνο που εσύ θες. Μπορεί να σου πάρει μια μέρα ή ένα μήνα να το ολοκληρώσεις και μπορείς όποτε θες να  επιστρέψεις και να ξαναδιαβάσεις ό,τι χρειάζεσαι. Η φαντασία σου είναι ελεύθερη να δημιουργήσει τις εικόνες και αυτές είναι μοναδικές και αποκλειστικά δικές σου, χωρίς περιορισμούς αφού δεν ισχύει κανένας νόμος της φύσης στη φαντασία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερχόμαστε τώρα σε μια θεατρική παράσταση κι εδώ αρχίζουν οι προκλήσεις και οι περιορισμοί! Πρέπει να φανούμε γενναίοι ξεκινώντας από την επιλογή των λέξεων. Τι θα κρατήσουμε; Τι θα αφήσουμε; Τι θα πούμε; Τι θα εννοήσουμε; Πού θα εστιαστούμε; Πόσα πράγματα θα χωρέσουν μέσα σε μία ώρα και ένα τέταρτο που διαρκεί η παράσταση; Και αφού καταλήξουμε στοκείμενο πρέπει να αναμετρηθούμε και με άλλα θέματα όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι  μικρός πρίγκιπας πετάει μαζί με τα πουλιά από πλανήτη σε πλανήτη! Πως θα γίνει αυτό; 

Είναι γεγονός πως υπάρχουν πολλοί περιορισμοί στο θέατρο και εδώ  είναι η πρόκληση αλλά και η ευλογία. Πώς, δηλαδή, η ομάδα θα δημιουργήσει μια θεατρική εμπειρία για τους θεατές που θα είναι ένας διάλογος με το βιβλίο και με τη φαντασία του κάθε θεατή ξεχωριστά. Στόχος μας,  είναι να επικοινωνήσουμε με τους θεατές τη δική μας κατανόηση. Να καταθέσουμε μια φρέσκια θεατρική ματιά που προέκυψε από το διάλογό μας με το βιβλίο. Να καταθέσουμε ένα έργο της καρδιάς μας. Άλλωστε τι μας έμαθε ο μικρός πρίγκιπας; Πως μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά, την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια. Γι΄ αυτήν την ουσία παλεύουμε στο θέατρο.

Κλείνοντας θα ήθελα να μας πείτε πως κυλά η συνεργασία σας με τον θίασο “Λώτινος ήλιος” και τι αποκομίσατε από όλη την ομάδα. Ο θίασος  «Λώτινος Ήλιος» δημιουργήθηκε πριν από 18 χρόνια περίπου και έχω τη χαρά να είμαι ιδρυτικό μέλος της ομάδας. Αυτό που έχουμε αποκομίσει και το συζητούσαμε πριν από λίγες μέρες με τα υπόλοιπα μέλη είναι η αξία της σταθερότητας, της συνέπειας και της υπομονής. Να εστιάζεις στην ποιότητα κι όχι στην ποσότητα.  Όλα αυτά τα χρόνια δημιουργούμε στηριζόμενοι στις δυνάμεις μας, με τις δυσκολίες και τις ευκολίες μας και ομολογώ είναι στιγμές που ένοιωσα πως η προσπάθεια είναι δυσανάλογη του αποτελέσματος. Εκείνες τις στιγμές πάντα εμφανιζόταν κάποιος θεατής να μας πει κάτι που θα μας έδινε κουράγιο να συνεχίσουμε, όπως για παράδειγμα εκείνη η μητέρα από την Καρδίτσα που κάθε χρόνο έπαιρνε το παιδί της και ερχόταν στην Αθήνα μόνο και μόνο για να παρακολουθήσουν παράστασή μας. Παίρνεις δύναμη! Όταν χτυπά το τηλέφωνο και σε ρωτάνε «τι παράσταση έχετε φέτος να φέρουμε τα παιδιά μας;» νοιώθεις πως με κάποιους έχεις επικοινωνήσει!

Info: Από την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 στις 12.00 και κάθε Κυριακή στο Altera Pars. Περισσότερα εδώ.