Ανακοινωθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2018: Στην Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου το μεγάλο βραβείο λογοτεχνίας

Τα Βραβεία απονέμονται στους Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου (Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων), Σώτη Τριανταφύλλου, Γιώργο Κυριακόπουλο, Ελισάβετ Χρονοπούλου, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Αλέξη Πολίτη, Ρίκα Μπενβενίστε, Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου. Τιμητική διάκριση απονέμεται στο λογοτεχνικό περιοδικό Ποιητική.

Πρόκειται για τη δεύτερη ανακοίνωση απονομής Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων εντός του 2019. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη διάθεση και τον ζήλο με τον οποίο εργάστηκαν τα μέλη των Επιτροπών, ώστε να γνωμοδοτήσουν για βραβεία τριών ετών στο διάστημα της διετούς θητείας τους, προκειμένου να επανέλθει ο θεσμός στην κανονικότητα του και να απονέμονται κάθε χρόνο τα κρατικά βραβεία που θα αφορούν στη βιβλιοπαραγωγή της αμέσως προηγούμενης χρονιάς.

Στη διαδικασία εφαρμόζεται η νομοθεσία που διέπει τον θεσμό των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων (Ν. 3905/23-12-2010, Άρθρο 40). Σημειώνεται ότι στην τελετή για την απονομή των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2018, που θα διοργανωθεί άμεσα, θα απονεμηθούν και τα Κρατικά Βραβεία Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2018.

Αναλυτικά, ανακοινώνονται: Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2018 (για τις εκδόσεις 2017), στα οποία και κατέληξε η αρμόδια Επιτροπή μετά από επανειλημμένες συνεδρίες και μακρές συζητήσεις. Πρόκειται για τα Βραβεία: Μυθιστορήματος, Διηγήματος-Νουβέλας, Ποίησης, Δοκιμίου – Κριτικής, Μαρτυρίας – Βιογραφίας – Χρονικού – Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας, καθώς και για το Ειδικό Θεματικό Βραβείο (σε βιβλίο που προάγει σημαντικά τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα). Ως προς το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, η Επιτροπή αποφάσισε να μην απονεμηθεί για βιβλία του 2017, καθώς έκρινε ότι το όριο ηλικίας που επιβάλλει ο ισχύων νόμος για τους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς περιορίζει δραστικά τις επιλογές της στην κατηγορία αυτή. Ανακοινώνεται επίσης η απονομή τιμητικής διάκρισης σε λογοτεχνικό περιοδικό.

Ειδικότερα, τα Βραβεία έχουν ως ακολούθως:

Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το έτος 2018 απονέμεται στη Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου για τη συνολική της προσφορά στα Γράμματα.

Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2018 για τις εκδόσεις του 2017 απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Σώτη Τριανταφύλλου για το έργο της Το τέλος του κόσμου σε αγγλικό κήπο, εκδόσεις Πατάκη.

Το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας 2018 για τις εκδόσεις του 2017 απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας (κατά αλφαβητική σειρά) στον Γιώργο Κυριακόπουλο για το έργο του Η τρισεγγονή της Αραπίνας και άλλες ιστορίες, εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ, και στην Ελισάβετ Χρονοπούλου για το έργο της Ο έτερος εχθρός, εκδόσεις Πόλις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2018 για τις εκδόσεις του 2017 απονέμεται κατά πλειοψηφία στην Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη για το έργο της Η επιστροφή των νεκρών, εκδόσεις Πόλις.

Το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής 2018 για τις εκδόσεις του 2017 απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Αλέξη Πολίτη για το έργο του Η ρομαντική λογοτεχνία στο έθνος κράτος 1830-1880: Ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, πνευματική κίνηση, αναγνώστες, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας-Βιογραφίας-Χρονικού-Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας 2018 για τις εκδόσεις του 2017 απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Ρίκα Μπενβενίστε για το έργο της Λούνα, εκδόσεις Πόλις.

Το Ειδικό Θεματικό Βραβείο 2018 (για βιβλίο εκδόσεως 2017 που προάγει σημαντικά τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα) απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου για το έργο του Οι πρόσφυγες και τα καθήκοντά μας απέναντί τους, εκδόσεις Πόλις.

Ως προς το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2018 για τις εκδόσεις 2017, η Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην απονεμηθεί.

Η Επιτροπή αποφάσισε ομοφώνως την απονομή τιμητικής διάκρισης στο λογοτεχνικό περιοδικό Ποιητική.

Επιτροπή για τα ετήσια Βραβεία Λογοτεχνίας και το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, το Ειδικό Θεματικό Βραβείο και τα Βραβεία Δοκιμίου – Μαρτυρίας

1. Μαριλίζα Μητσού, Καθηγήτρια του Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών, Βυζαντινής Ιστορίας της Τέχνης και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μονάχου, Πρόεδρος
2. Μαίρη Λεοντσίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος
3. Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, Καθηγητής Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μέλος
4. Κλαίρη Μιτσοτάκη, Συγγραφέας, Μέλος
5. Κάλλια Παπαδάκη, Συγγραφέας, Μέλος
6. Παυλίνα Παμπούδη, Συγγραφέας, Μέλος
7. Έλενα Μαρούτσου, Κριτικός, Μέλος
8. Άννα Αφεντουλίδου, Κριτικός, Μέλος
9. Κώστας Καραβίδας, Κριτικός, Μέλος