Διονύσης Σαββόπουλος: Πλήθος προσωπικοτήτων στην παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του «Γιατί τα χρόνια τρέχουν χύμα»

Σε γιορτινό κλίμα παρουσιάστηκε η αυτοβιογραφία του Διονύση Σαββόπουλου «Γιατί τα χρόνια τρέχουν χύμα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής.

Το βιβλίο, μέσα από 20 κεφάλαια, αποκαλύπτει την προσωπική και επαγγελματική διαδρομή του καλλιτέχνη, από τα παιδικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις μεγάλες επιτυχίες και τις αναζητήσεις του. «Ο Σαββόπουλος είναι ένας ρόλος που έφτιαξα. Τώρα ο ρόλος μιλά για τον δημιουργό του», είπε όπως επισημαίνει και στην αυτοβιογραφία του.

Γιατί τα χρόνια τρέχουν χύμα

Κι αν «τα χρόνια τρέχουν χύμα», ο Διονύσης Σαββόπουλος στέκεται σήμερα απέναντι στις οροσειρές του χρόνου και, με αφοπλιστική ειλικρίνεια, «φωτογραφίζει» τον εαυτό του, μέσα στα 20 κεφάλαια αυτού του βιβλίου.

Από τη γέννησή του στη Θεσσαλονίκη το σκληρό 1944 και τα πρώτα τραγούδια που σκάρωνε μικρός, την ώρα που ήταν υποχρεωμένος να μένει στο κρεβάτι του, κι από τις πρώτες μουσικές επιρροές στην εν μιά νυκτί απόφαση το ’63 να φύγει από τη Θεσσαλονίκη «για να πραγματοποιήσει τον εαυτό του».

Ένας έφηβος που βάζει για αρχηγό του τον ήλιο και φωνάζει «μη» στη σκοτεινή του πλευρά. Από τα 19 του χρόνια, τότε που ήταν «ένας ξένοιαστος και άπλυτος επαναστάτης» στην Αθήνα, στον πρώτο του δίσκο 45 στροφών το 1965, στην ταράτσα της Μπουμπουλίνας το ’67, στο Παρίσι από το ’68 με την Άσπα, στο Μιλάνο και στην επιστροφή στην Αθήνα της δικτατορίας, για να γίνει πατέρας στα 24 του χρόνια. Από το «Ροντέο» και το θρυλικό «Κύτταρο» Ηπείρου και Αχαρνών, από το Χάπυ Νταίη του Παντελή Bούλγαρη και τους Αχαρνής το ’76, στην αποθέωση που έμελλε να γνωρίσει το 1983 αλλά και στη ρήξη με το κοινό του το ’89, με το Κούρεμα.

Από τη συστράτευση με την αριστερά στην αποστασιοποίηση. Από τον αγαπημένο του φιλόλογο στο γυμνάσιο Δημήτριο Βαφειάδη στους δασκάλους του Μάνο Χατζιδάκι, Νίκο Αλέξη Ασλάνογλου, Αλέξανδρο Αινιάν και Ντόρα Μπακοπούλου. Από την τέχνη της συνύπαρξης στις δυσκολίες του γάμου και του πατρικού ρόλου, κι από την οικογένεια στην ευρύτερη οικογένεια των μουσικών. Οι οφειλόμενες συγγνώμες.

Αλλά πάνω από όλα, το σάλπισμα της γιορτής! Ένα βαθιά ανθρώπινο βιβλίο στο οποίο ο Σαββόπουλος αποκαλύπτει τον Νιόνιο, σαν να του ψιθυρίζει «δώσ’ μου τα λόγια επιτέλους να μην είμαι μοναχός».

Το «παρών» έδωσαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσωνας Φωτήλας, η βουλευτής Μιλένα Αποστολάκη, η πρώην επίτροπος Αλιείας Μαρία Δαμανάκη, ο Αλέξης Κυριτσόπουλος, ο Σταύρος Ξαρχάκος και η Ηρώ Σαΐα, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Μανώλης Μητσιάς, η Μελίνα Τανάγρη, ο Παύλος Τσίμας καθώς και πλήθος ακόμα δημοσιογράφων, καλλιτεχνών, συγγραφέων και αναγνωστών. Για το βιβλίο μίλησαν ο  καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Γιάννης Βακαρέλης, ο συγγραφέας  Γιώργος Σκαμπαρδώνης,  καθώς και ο ίδιος ο Διονύσης Σαββόπουλος, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η εκδότρια Άννα Πατάκη, η οποία επίσης ανέγνωσε την ομιλία της Σώτης Τριανταφύλλου.

Φωτογραφίες από την παρουσίαση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε το tetragwno.gr στο Google News και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebookΧ (twitter) και instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.

Δείτε επίσης