Ειρήνη Δερμιτζάκη: «Η ιδρυματοποίηση είναι το πιο δύσκολο κομμάτι των γηροκομείων»

Συνέντευξη με αφορμή το βιβλίο «Αποθήκη Ανθρώπων».

«Το λεωφορείο της Αποθήκης σταματάει μπροστά από την πλατεία Σάσεξ. Ο ανελκυστήρας αρχίζει να κατεβάζει ένα ένα τα αναπηρικά αμαξίδια. Η παρέλαση των λουόμενων ξεκινά». Με αυτό τον περιγραφικό παρουσιάζεται το καινούργιο βιβλίο της Ειρήνης Δερμιτζάκη με τίτλο «Αποθήκη Ανθρώπων».

Γεννήθηκε στην Κρήτη και αργότερα έζησε στην Αθήνα, στην Κοζάνη και στο Λονδίνο. Σπούδασε θέατρο και δημιουργική γραφή, έγραψε μυθιστορήματα, σενάρια, θεατρικά έργα και ανέβασε παραστάσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά.

Στο νέο βιβλίο της Ειρήνης Δερμιτζάκη πρωταγωνιστεί η μνήμη και η συνονόματη ηρωίδα που «προσπαθεί να ξεχάσει όλα όσα την έδιωξαν από την Ελλάδα, ενόσω οι ανοϊκοί ηλικιωμένοι του γηροκομείου παλεύουν να θυμηθούν κάτι από την προηγούμενη ζωή τους» τονίζει η συγγραφέας.

Ποιος είναι ο κεντρικός άξονας και πως συνδέονται οι ιστορίες μεταξύ τους;
Ο τόπος καθόρισε τη σύνδεση των ιστοριών και των ηρώων. Το μυθιστόρημά μου διαδραματίζεται σε ένα γηροκομείο του Λονδίνου στο σήμερα, από εκεί ξεκινά η αφήγηση και ανοίγει χρονικά προς τα πίσω. Έτσι ανακαλύπτουμε την Γερμανία του 30’, την Αιθιοπία του 70’, τη Μανίλα του 90,’ τις διαφορετικές ζωές και τα βιώματα των ηλικιωμένων αλλά και του προσωπικού πριν συναντηθούν όλοι μαζί στο γηροκομείο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχουν προσωπικά βιώματα που ενσωματώσατε στην αφήγηση;
Η ηρωίδα μου κατάγεται από την Κρήτη όπως κι εγώ, σπούδασε θέατρο όπως κι εγώ, κι έφυγε για το Λονδίνο την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων, αν και εγώ είχα φύγει λίγο νωρίτερα. Η ζωή της και η διαδρομή της όμως είναι αρκετά διαφορετική από τη δική μου.

Πώς διαμορφώσατε τους χαρακτήρες σας; Βασίζονται σε πραγματικά πρόσωπα;
Εργάστηκα κάποια χρόνια στο Λονδίνο σε ιδρύματα, οργανώνοντας καλλιτεχνικές δραστηριότητες για την τρίτη ηλικία, οπότε ναι, οι περισσότεροι χαρακτήρες είναι εμπνευσμένοι από αληθινά πρόσωπα.

Γιατί επιλέξατε να παρουσιάσετε την σκηνή με τους λουόμενους ηλικιωμένους με αναπηρικά αμαξίδια και μπαστουνάκια;
Η ιδρυματοποίηση είναι το πιο δύσκολο κομμάτι των γηροκομείων. Το γηροκομείο είναι η κοινωνία μας σε μικρογραφία. Εκεί μέσα οι ηλικιωμένοι κάνουν φιλίες, ερωτεύονται, χορεύουν, τσακώνονται. Τους άξιζε μια εκδρομή στη θάλασσα, ήθελα πολύ να “σπάσω” τους τέσσερις τοίχους του γηροκομείου και να τους τοποθετήσω στο φυσικό περιβάλλον. Να βγουν επιτέλους από την “Αποθήκη Ανθρώπων” και αν επιστρέψουν εκεί που ανήκουν, έξω στον κόσμο.

Πώς αντιμετωπίσατε τη αφήγηση σκηνών που απεικονίζουν τις δυσκολίες των ηλικιωμένων;
Με τρυφερότητα και χιούμορ. Οι άνθρωποι φοβόμαστε τις ασθένειες, ειδικά την άνοια, οι αναγνώστες αποφεύγουν τα “βαριά” βιβλία, ήταν μεγάλο στοίχημα για μένα να προσεγγίσω δύσκολα θέματα με έναν τρόπο που σου αφήνει τελικά αισιοδοξία και αγάπη για τη ζωή και τον συνάνθρωπο. Κι αν κρίνω από τα σχόλια όσων διάβασαν το βιβλίο μου, νομίζω πως τα κατάφερα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο μέρος στη συγγραφή αυτού του βιβλίου;
Να μεταφέρω όσα έζησα στα γηροκομεία του Λονδίνου. Για αυτό και τις πρώτες διακόσιες σελίδες που έγραψα δεν τις χρησιμοποίησα τελικά. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα τα γεγραμμένα και ένιωθα ότι αυτή δεν είναι η ιστορία που ήθελα να πω.

Τι ρόλο παίζει το χιούμορ στις ιστορίες σας;
Το χιούμορ είναι το συγγραφικό μου όπλο. Με αυτό μπορώ να αντιμετωπίσω τις πιο δύσκολες σκηνές, λειτουργεί σαν ανάχωμα μετά από μια δραματική σκηνή.

Υπάρχουν θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης που θίγετε στο βιβλίο σας. Πως τα προσεγγίζετε και ποιος ήταν ο στόχος σας;
Η οικονομική κρίση, η ανεργία, η μετανάστευση, η χαμηλά αμοιβόμενη εργασία, η εκμετάλλευση των εργαζόμενων και τέλος το σύστημα υγείας που παραπαίει, είναι κάποια από τα θέματα του βιβλίου. Προσπαθώ όσο μπορώ να μην κουνάω το δάκτυλο στον αναγνώστη, επομένως το κίνητρο μου δεν είναι διδακτικό. Θέλω απλά να δείξω στον αναγνώστη τον κόσμο όπως τον βλέπω εγώ.

Το βιβλίο της Ειρήνης Δερμιτζάκη “Αποθήκη Ανθρώπων” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εύμαρος.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στο Google News και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebooktwitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα πολιτιστικά και τηλεοπτικά