Κριτική: Εργαζόμενο αγόρι – Λένα Διβάνη (εκδ. Πατάκη)

Οι εκδόσεις Πατάκη επανεκδίδουν ένα ανατρεπτικό μυθιστόρημα το οποίο συνέλαβε η πολυγραφότατη συγγραφέας και ιστορικός Λένα Διβάνη το 2000 με τίτλο «Εργαζόμενο αγόρι», το οποίο όμως παραμένει πάντοτε επίκαιρο.

Πώς θα ήταν άραγε ο κόσμος μας αν οι κοινωνίες μας ήταν μητριαρχικές και όχι πατριαρχικές;  Αν οι γυναίκες ήταν εκείνες που δούλευαν έξω από το σπίτι και οι άντρες εκείνοι που ήταν επιφορτισμένοι με τα καθήκοντα του νοικοκυριού και το μεγάλωμα των παιδιών; Αν οι άντρες ήταν εκείνοι που ασχολούνταν με την ομορφιά και τον καλλωπισμό τους και οι γυναίκες εκείνες που γίνονταν διευθυντές, πολιτικοί και κατείχαν τις περισσότερες θέσεις εξουσίας; Αν οι άντρες βρίσκονταν στο έλεος των γυναικών, από άποψη σεξουαλικής εκμετάλλευσης και όχι το ανάποδο;

Σε έναν τέτοιον ακριβώς κόσμο μεγαλώνει ο Χάρης, ένα παιδί με καταγωγή από ένα χωριό της Κρήτης. Οι γονείς του, δηλαδή η πανίσχυρη μητέρα του, τον προξενεύει με μία πλούσια σαραντάρα βουλευτίνα και αυτός αποφασίζει να το σκάσει και να αναζητήσει μία καλύτερη τύχη στην πρωτεύουσα… Ο κόσμος όμως είναι εχθρικός και επικίνδυνος για ένα όμορφο εργαζόμενο αγόρι.

Ο Χάρης θα καταφέρει αρχικά να επιβιώσει στην Αθήνα χάρη στην καλοσύνη ενός διαζευγμένου ταξιτζή,  του Αποστόλη, και της κόρης του της Αθηνάς. Στη συνέχεια όμως, καθώς θα προσληφθεί ως υπάλληλος σε ένα μεγάλο ανδρικό περιοδικό, θα αφεθεί έρμαιο στις σεξουαλικές ορέξεις της Μάγιας, της γοητευτικής, μα και κυκλοθυμικής και αδίστακτης διευθύντριάς του. Ο Χάρης παρ’ όλες τις αναποδιές, δεν θα πάψει να ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή στο πλευρό της Μάγιας, με σχέδια που θα φτάνουν μέχρι και στον γάμο. Είναι άραγε εφικτό να υλοποιηθεί ένα τέτοιο όνειρο;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εκδόσεις Πατάκη επανεκδίδουν ένα ανατρεπτικό μυθιστόρημα το οποίο συνέλαβε η πολυγραφότατη συγγραφέας και ιστορικός Λένα Διβάνη το 2000 με τίτλο «Εργαζόμενο αγόρι», το οποίο όμως παραμένει πάντοτε επίκαιρο.  Ο αναγνώστης θα αναγνωρίσει την ύπαρξη όλων των στερεοτύπων που ταλανίζουν ακόμη τις εργαζόμενες γυναίκες στις μέρες μας, αλλά από την ανάποδη πλευρά: εκείνη των ανδρών.

Το μυθιστόρημα κινείται μεταξύ κωμωδίας και δράματος, έχει γρήγορη πλοκή, αφήγηση γεμάτη χιούμορ και σαρκασμό και ολοζώντανους διαλόγους, καθώς και μία γλώσσα αυθόρμητη, ανάλαφρη και γεμάτη σπιρτάδα. Το αποτέλεσμα είναι ένα διασκεδαστικό πόνημα που θα μας βάλει σε σκέψεις και θα μας ωθήσει να δούμε τον κόσμο μας από μία ανάποδη οπτική γωνία, όπου οι αδικημένοι της κοινωνίας δεν είναι τα θηλυκά μέλη της, αλλά τα αρσενικά. «Αυτό που αγοράζουν κυρίως οι άνθρωποι είναι η εικόνα που έχεις εσύ για τον εαυτό σου», θα διαπιστώσει σύντομα με πικρία ο Χάρης καθώς θα κινείται στον γεμάτο με επαγγελματικές ίντριγκες, προδοσίες και βρώμικα κόλπα των γυναικών. Και ο αναγνώστης θα μείνει στο τέλος της ανάγνωσης με μία γλυκόπικρη αίσθηση για τη ζωή, όπως  ακριβώς και ο ίδιος ο Χάρης…

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

https://filmwork.gr/