Κριτική: «33 Ιστορίες για το 1821» (Εκδόσεις Gema)

Η σύγχρονη ματιά των σημερινών Ελλήνων λογοτεχνών στην Παλιγγενεσία του Έθνους δεν θα μπορούσε να εκπροσωπηθεί καλύτερα από τα 33 σύντομα διηγήματα με θέμα το 1821, τα οποία περιλαμβάνονται στο εν λόγω συλλογικό έργο με τίτλο 33 Ιστορίες για το 1821“. 

Τριάντα τρεις καταξιωμένοι Έλληνες συγγραφείς  συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του παρόντος τόμου, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι στην έκρηξη της λογοτεχνικής παραγωγής για την επέτειο της Παλιγγενεσίας, η οποία σημειώθηκε στη χώρα μας το περασμένο έτος.

Η ιδέα για τη δημιουργία του τόμου, καθώς και ένα από τα διηγήματα, ανήκει στον συγγραφέα Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη, ο οποίος προλογίζει επίσης το έργο. Στον πρόλογο τονίζει ότι η παρούσα ανθολογία για το 1821 φιλοδοξεί να αποτελέσει το κίνητρο για τις νεότερες γενιές  προκειμένου αυτές να έρθουν σε επαφή με γνωστά, αλλά και με πιο άγνωστα γεγονότα της Επανάστασης, όπως και με σημαίνουσες και μη προσωπικότητές της. Επομένως, τα διηγήματα αυτά αποτελούν μικρές στιγμές, μικρές εικόνες του 1821, που ρίχνουν το βάρος σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα και στην ιστορία της καθημερινότητας. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθημερινότητα των απλών ανθρώπων του 1821 και το δράμα που αυτοί βίωσαν κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης είναι ευρέως γνωστό ότι απεικονίζεται με πιο σαφή τρόπο στη Λογοτεχνία παρά στην καθεαυτή καθαρά ιστορική αφήγηση. Σε αυτό το πόνημα, λοιπόν, η λογοτεχνική δεινότητα των συγγραφέων συνδυάζεται άψογα με την Ιστορία.

Πολλά διηγήματα αναφέρονται σε σπουδαία πολιτικοστρατιωτικά γεγονότα της Επανάστασης, όπως η Άλωση της Τριπολιτσάς, η Σφαγή της Χίου κ.α. Το βάρος όμως αναμφίβολα πέφτει στην εναργή απεικόνιση των συναισθημάτων των ηρώων ή των απλών ανώνυμων πρωταγωνιστών του βιβλίου. Πολλές από τις άλλοτε συγκινητικές και άλλοτε τραγικές ή ακόμη και ευτράπελες ως έναν βαθμό ιστορίες του βιβλίου αναφέρονται σε πρόσωπα διάσημα της Επανάστασης, όπως π.χ. τον Καραϊσκάκη, τον Διάκο, τον Καποδίστρια ή τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας. Κάποιες φορές φωτίζονται όμως και πιο άσημες προσωπικότητες ή γεγονότα, όπως ο Ανδρέας Κατσαράκης ή η άγνωστη σφαγή στο σπήλαιο του Μελιδονίου στο Ρέθυμνο.

 Αφηγηματικά, κυριαρχούν, φυσικά, πολλά διαφορετικά στυλ αφήγησης, όπως γράμμα, τριτοπρόσωπη και πρωτοπρόσωπη αφήγηση ή αναδρομή στο παρελθόν από τη σημερινή εποχή.  Κάποια από τα διηγήματα διαδραματίζονται στον παρόντα χρόνο και περιλαμβάνουν εκδηλώσεις μνήμης ή αναλογίες με το 1821, συμβάλλοντας έτσι στην αφηγηματική ποικιλία του βιβλίου.

Ο πανταχού παρών έρωτας, ο πόνος της απώλειας, οι βιαιοπραγίες των νικητών και από τις δύο πλευρές, η αγωνία και η θλίψη για την τύχη των δικών τους ανθρώπων, οι Φιλέλληνες, οι κορυφαίοι οπλαρχηγοί, όλα τα παραπάνω θέματα δίνουν το παρόν σε αυτό το πολύχρωμο και ιδιαίτερο πόνημα, σε αυτή τη σπουδαία συμβολή στη λογοτεχνική παραγωγή για τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την Παλιγγενεσία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιμέλεια – Πρόλογος: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης
Τιμή: 12€, Σελίδες: 348
ISBN: 978-960-6893-53-7
Εκδόσεις GEMA

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.