Κριτική: Αντώνης Ζαΐρης – Γιώργος Σταμάτης, «Ο μεγάλος μετασχηματισμός»

Ένα βιβλίο ανάλυσης των νέων δεδομένων στην κοινωνικοπολιτική και οικονομική πραγματικότητα της ζωής μας έτσι όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά από την πρόσφατη πανδημία του κορονοϊού υπογράφουν δύο επιστήμονες από τον χώρο των Πολιτικών Επιστημών, των Νομικών και του marketing. Πρόκειται για τους Αντώνη Ζαΐρη και Αντώνη Σταμάτη, του γνωστού συγγραφικού διδύμου που έχει καταθέσει ως τώρα μαζί 11 βιβλία.

Οι συγγραφείς στο βιβλίο τους αναλύουν όλα τα θέματα που ανέκυψαν μετά από την πανδημία του κορονοϊού. Το βιβλίο δεν πραγματεύεται τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά εξετάζει τις παραμέτρους στις οποίες σημαντικός καταλύτης υπήρξε ο covid-19, καθότι αυτός πυροδότησε κάποιες αναπότρεπτες εξελίξεις στις ζωές όλων μας. Αυτές δεν υπήρξαν όλες απαραιτήτως αρνητικές, αλλά αντιθέτως, σε  κάποιες περιπτώσεις θεραπεύτηκαν και κάποια χρόνια «κακώς κείμενα» της ελληνικής κοινωνίας, όπως, για παράδειγμα η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στον τομέα της διοικητικής γραφειοκρατίας.

Η αλήθεια είναι ότι από εδώ και μπρος έχουμε μπροστά μας μονάχα οικονομικές, υγειονομικές, κοινωνικές, προσφυγικές και κλιματικές κρίσεις. Γνωρίζουμε καλά πως ο κόσμος μας δεν μπορεί να ξαναγίνει όπως ήταν στα τέλη του περασμένου αιώνα. Οφείλουμε επομένως να προσαρμοστούμε όσο καλύτερα μπορούμε τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο χώρας.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν σχετικά καλό μεταρρυθμιστικό δρόμο και έχει ξεκινήσει να δρομολογεί κάποιες αλλαγές σε χρόνιες παθογένειες όπως σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της παιδείας, του συστήματος υγείας, τη ρύθμιση του εξωτερικού χρέους, την οικονομία και τη διοίκηση. Από την άλλη ο ολοκληρωτισμός, η νέα τάξη των ολιγαρχών, η παραπληροφόρηση των κοινωνικών δικτύων, ο ανορθολογισμός, η κοινωνική ανισότητα και ο λαϊκισμός καραδοκούν για να ανατρέψουν ό,τι καλό επιτεύχθηκε ως τώρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορούμε να πούμε ότι οι συγγραφείς προβαίνουν σε μία απολύτως λογική και άκρως ορθολογική ανάλυση των δεδομένων χωρίς παρωπίδες και με ένα αισιόδοξο βλέμμα στο μέλλον παρά τα γενικά απαισιόδοξα δεδομένα παγκοσμίως. Πιστεύουν ακράδαντα πως ο κόσμος ίσως είναι δύσκολο  αλλάξει μεν, αλλά μικρές επιμέρους μεταρρυθμίσεις στις ζωές όλων μας με ατομική προσπάθεια αλλά και με τις σωστές κατευθύνσεις από την πολιτεία είναι εφικτές. Αυτό ακούγεται μήπως υπερβολικά αισιόδοξο; Ίσως. Τίποτε δεν είναι όμως ακατόρθωτο.

Η σημασία της κατάλληλης ηγεσίας σε επίπεδο κράτους είναι δεδομένη τόσο για τις άλλες χώρες όσο και για την Ελλάδα. Η πολιτική βία που έχει διογκωθεί επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια συνιστά, βεβαίως, απειλή, αυτή είναι όμως αντιμετωπίσιμη. Από την άλλη, σημαντική είναι και η κατάλληλη ψυχολογία του λαού για τις μεταρρυθμίσεις που προσπαθεί να περάσει η ηγεσία. Και ύστερα είναι και η Αφρική, η μόνη ήπειρος η οποία παρουσιάζει μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση και πλήττεται συνάμα από ακραία καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Τι θα γίνει, επομένως, με αυτή;

Το βιβλίο προσπαθεί να χαράξει τον δρόμο μας προς την αβεβαιότητα υποδεικνύοντάς μας τον τρόπο να αρπάξουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον δρόμο μας, παρά τις αυξανόμενες δυσκολίες. Ένα βιβλίο αισιόδοξο που μας αφορά όλους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.