Ο Γιάννης Ζυγούλης, συγγραφέας και δημοσιογράφος έχει αποδείξει ήδη από το πρώτο ιστορικό του μυθιστόρημα, τη «Μασάντα» ότι είναι άριστος γνώστης της ρωμαϊκής ιστορίας, κάτι πολύ σπάνιο για Έλληνα συγγραφέα.
Στο νέο του ιστορικό μυθιστόρημα με τίτλο «Τευτομπούργκ» επιμένει και πάλι να μας ταξιδέψει στον κόσμο της πολυπολιτισμικής και πανίσχυρης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με θεματικό επίκεντρο, αυτή τη φορά, τη μάχη στον Τευτοβούργιο Δρυμό το 9 μ.Χ. Η μάχη αυτή αποτελεί μία από τις πιο ηχηρές ήττες της Ρώμης, την εποχή που αυτή ήταν ακόμη πανίσχυρη. Οι Ρωμαίοι ηττήθηκαν κατά κράτος από τους Γερμανούς, έναν άγριο πολεμικό λαό, ο οποίος έκανε συχνά εισβολές στα εδάφη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη μεθόριο του Ρήνου ιδίως από τον πρώτο μεταχριστιανικό αιώνα και μετά. Ο Γιάννης Ζυγούλης με αφορμή την διαβόητη αυτή ήττα, αναπλάθει εξαιρετικά επιτυχημένα, τον ρωμαϊκό κόσμο, πλέκοντας παράλληλα και μία ιστορία συνωμοσίας και προδοσίας γύρω από τη συγκεκριμένη μάχη.
Κατ’ αρχήν οφείλουμε να πούμε ότι αξίζουν πολλά εύσημα στον συγκεκριμένο συγγραφέα μόνο και μόνο επειδή τόλμησε να καταπιαστεί με μία τόσο παλιά εποχή της παγκόσμιας Ιστορίας και ένα τόσο δύσκολο ιστορικά θέμα για να κατασκευάσει κανείς ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Σε μία εποχή που ελάχιστοι συγγραφείς ιστορικού μυθιστορήματος στη χώρα μας τολμούν να καταπιαστούν με ένα θέμα διαφορετικό από την Καταστροφή της Σμύρνης ή την Ιστορία που ανάγεται πιο πίσω από τον 19ο αιώνα, -και ιδιαίτερα εκείνη που δεν αφορά τη χώρα μας- το πόνημά του είναι ιδιαίτερα αξιέπαινο και θα μας θυμίσει στη γραφή τους μεγάλους αλλοεθνείς δασκάλους του σύγχρονου ιστορικού μυθιστορήματος, όπως τον Κεν Φόλεττ, τον Στίβεν Πρέσσφιλντ, ή τον Ιδελφόνσο Φαλκόνες. Οι ομοιότητες με τους συγκεκριμένους συγγραφείς εντοπίζονται τόσο στις αφηγηματικές τεχνικές και στην πρωτοκαθεδρία που δίνεται στην Ιστορία και την πλοκή του μύθου, αντί της γλώσσας, όσο και στην έκταση του βιβλίου.
Ο Γιάννης Ζυγούλης αναπαριστά τον ρωμαϊκό κόσμο σε όλο του το μεγαλείο πιστότατα, σαν να είχε ζήσει κι ο ίδιος εκεί. Οι γνώσεις που έχει αποκομίσει από το διάβασμα για την αρχαία Ρώμη δεν κρύβονται. Από τον κόσμο των απλών στρατιωτών και των παραμεθόριων οχυρών στον Ρήνο, μέχρι τον λαό των Γερμανών με τα άγρια ήθη και έθιμα, αλλά και το παλάτι του Αυγούστου, τις γιορτές και τα λουτρά της ίδιας της πρωτεύουσας, οι γνώσεις του Ζυγούλη για τον ρωμαϊκό κόσμο αποκαλύπτονται σε κάθε σελίδα.
Συναντώντας τον μύθο στο βιβλίο τώρα, πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι ο αινιγματικός Τέρτουλος, ένας χιλίαρχος ο οποίος θα αποδειχθεί τελικά στο κομβικό πρόσωπο ολόκληρου του μυθιστορήματος, ο Μάρκος Κουϊντίλιος Βάρος, ο γιος του Ρωμαίου διοικητή στη μάχη του Τευτομπούργκ, ο Γερμανός αποστάτης αρχηγός, ο Αρμίνιος και η ερωμένη του Θουσνέλδα. Μέσα από τις αφηγήσεις των τεσσάρων αυτών πρωταγωνιστών θα ανασυνθέσει ο συγγραφέας τα γεγονότα της μάχης και όσα την ακολούθησαν. Οι αφηγήσεις αυτές εναλλάσσονται και η κάθε μία προσφέρει στους αναγνώστες την οπτική του συγκεκριμένου προσώπου που αφηγείται κάθε φορά.
Η πλοκή εξυφαίνεται με αριστοτεχνικό τρόπο με όλες τις ίντριγκες, τις συνωμοσίες, τα παιχνίδια για την εξουσία και τις λυκοφιλίες που ευδοκιμούσαν στον ρωμαϊκό κόσμο. Τελικά κανείς δεν είναι αυτός που φαίνεται και όλοι έχουν κάτι να κρύψουν. Ο Μάρκος, στην προσπάθειά του να εξιχνιάσει τα αίτια της φοβερής ήττας, θα ανακαλύψει πολλά που θα έπρεπε να είχαν παραμείνει καλά κρυμμένα…
Παρά το μεγάλο του μέγεθος, το βιβλίο είναι εξαιρετικά καλογραμμένο και ευκολοδιάβαστο και εγγυάται στους λάτρεις του ιστορικού μυθιστορήματος, της αρχαίας Ρώμης, αλλά και των πολεμικών αναγνωσμάτων, τη μέγιστη αναγνωστική απόλαυση! Αναντίρρητα αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον κύριο Ζυγούλη που κατάφερε να καταπιαστεί τόσο επιτυχημένα με ένα τόσο δύσκολο θέμα.
- To βιβλίο «»είναι ιστορικό μυθιστόρημα εκδόθηκε με αυτοέκδοση και διατίθεται στο bookoo.gr
Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.