Κριτική: Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου – «Ιππότες του τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ στη θάλασσα»

Κριτική για το βιβλίο της Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου «Ιππότες του τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ στη θάλασσα» που κυκλοφορεί από το Ελληνικό Ινστιτούτο ναυτικής ιστορίας.

Λίγα πράγματα είναι γνωστά στο ελληνικό κοινό σχετικά με το τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, αφού γενικά η βιβλιογραφία που υπάρχει γι’ αυτό δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλη στην ελληνική γλώσσα. Η συγγραφέας Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, συγγραφέας ειδικευμένη σε θέματα ναυτικής ιστορίας έρχεται να αναπληρώσει το κενό αυτό της ελληνικής βιβλιογραφίας με ένα βιβλίο αφιερωμένος τη δράση των Ιωαννιτών ιπποτών στη θάλασσα.

Οι ιππότες του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ ήταν ένα στρατιωτικό και νοσοκομειακό τάγμα που ήταν εξαρχής, από τότε που ιδρύθηκε στους Αγίους Τόπους τον 11ο αιώνα, προσανατολισμένο στη θάλασσα. Ξεκίνησε τη ζωή του ως καθαρά νοσοκομειακό τάγμα, πριν από την πρώτη σταυροφορία, ιδρυμένο από Αμαλφιτανούς εμπόρους.  Οι έμποροι αυτοί, και πιο συγκεκριμένο ο έμπορος Πανταλέων Μάουρο, είχαν ιδρύσει ένα πανδοχείο για τους Λατίνους προσκυνητές κοντά στο μοναστήρι Βενεδικτίνων Santa Maria Latina. Τότε προϊστάμενος ήταν κάποιος Γεράρδος. Αρχικά ήταν αφιερωμένο όχι στον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, αλλά στον Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα.

Κατόπιν, το τάγμα ανέπτυξε και στρατιωτική δράση προκειμένου να προστατεύει τους προσκυνητές που επισκέπτονταν τους Αγίους Τόπους. Μετά από τη εκδίωξη των χριστιανών από τους Αγίους Τόπους, βάση του έγινε διαδοχικά το νησί της Κύπρου, της Ρόδου και κατόπιν της Μάλτας. Με τον στόλο τους οι Ιωαννίτες-ή αλλιώς Οσπιτάλιοι ιππότες-και την πειρατική τους δράση προκαλούσαν τον φόβο και τον τρόμο στους μουσουλμάνους, εναντίον των οποίων στρεφόταν κυρίως η δράση τους.

Οι τακτικές μάχης που χρησιμοποιούσαν οι ιππότες, τα όπλα τους, η πειθαρχεία και οι ποινές τους, οι στολές και ο εξοπλισμός τους, ακόμη και η σχέση του τάγματος με το ελληνικό στοιχείο εξετάζεται στο παρόν πόνημα.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία κεφάλαια: το πρώτο είναι αφιερωμένο στη σύντομη επισκόπηση της ιστορίας του τάγματος, κυρίως σε σχέση με τις ναυτικές του δραστηριότητες. Στο δεύτερο η συγγραφέας εξετάζει λεπτομερώς τα πλοία που διέθετε το τάγμα και στο τρίτο τις πειρατικές και τις καταδρομικές του δραστηριότητες. Το βιβλίο συνοδεύεται και από τρία παραρτήματα, ένα που αφορά τη ναυτική ορολογία, ένα στο οποίο παρουσιάζονται τα ονόματα των Ελλήνων ναυτικών  που συνεργάστηκαν με το τάγμα στις πειρατικές δραστηριότητες και ένα με τα ονόματα των Μεγάλων Μαγίστρων του τάγματος. Το βιβλίο τελειώνει με την παράθεση εκτενούς βιβλιογραφίας, τόσο ελληνόγλωσσης, όσο και κυρίως ξενόγλωσσης, εξαιρετικά χρήσιμης για όποιον θελήσει να μελετήσει περαιτέρω την ιστορία του τάγματος. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το βιβλίο περιέχει εξαιρετικές γκραβούρες και εικόνες πλοίων και Ιωαννιτών ιπποτών.

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.

Δείτε επίσης