Κριτική: Μαρία Γερασιμοπούλου – «Ανδριανή: Το χαμένο σημείωμα»

Τους κυριότερους σταθμούς-μεταμορφώσεις στην πορεία της ζωής ενός ανθρώπου αποπειράται να μας αφηγηθεί η συγγραφέας Μαρία Γερασιμοπούλου μέσα από μία περίπλοκη ιστορία που διαδραματίζεται στην Πάτρα των τελών του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου.

Μέσα από την προσωπική ιστορία της Ανδριανής, μιας δυναμικής κόρης σταφιδέμπορα από την Πάτρα, η Γερασιμοπούλου θα περιδιαβεί ολόκληρη την ελληνική ιστορία από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι και τον Μεσοπόλεμο, και, κυρίως, θα αναφερθεί σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ψυχής και της ανθρώπινης ψυχολογίας και των αλλαγών που αυτή γνωρίζει όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει και γερνά.

Η πρώτη ύλη για τη δημιουργία της μυθιστορίας είναι ένας απαγορευμένος έρωτας, αυτός μεταξύ της Ανδριανής και του Στέργιου, ένας έρωτας δυνατός, μα καταδικασμένος να παραμείνει ανεκπλήρωτος. Οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές του δεν θα μάθουν τον λόγο για τον οποίο οι ζωές τους απαγορεύεται να χαράξουν κοινή πορεία, παρά μόνο όταν θα έχουν πια διαμορφώσει και οι δύο τις χωριστές πλέον ζωές τους.

Η «Ανδριανή, το χαμένο σημείωμα» είναι ένα πολυπρόσωπο και πολυδαίδαλο μυθιστόρημα εποχής που δίνει έμφαση στην περιγραφή της ψυχολογίας των πρωταγωνιστών και της σκιαγράφησης των συναισθημάτων και των έντονων ψυχολογικών μεταπτώσεων που βιώνουν τα πρόσωπα. Η αληθινή φιλία, ένα καλά κρυμμένο οικογενειακό μυστικό, ο έρωτας, ο πλούτος που μπορεί να χαθεί  κυριολεκτικά εν μία νυκτί, η χειραγώγηση των ανθρώπων χωρίς αυτοπεποίθηση, η απόκτηση, αλλά και η απώλεια παιδιών, η υιοθεσία, ο απαγορευμένος έρωτας, η μοιχεία στο πλαίσιο του γάμου, όλα αυτά αποτελούν θεματικές του εν λόγω μυθιστορήματος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι αληθινοί και απέχουν παρασάγγας από το να είναι ήρωες παραμυθιού, αφού παρουσιάζονται με όλα τα πάθη και τις αδυναμίες τους και δεν ωραιοποιούνται από την πένα της συγγραφέως ούτε στο ελάχιστο. Ούτε καν η πρωταγωνίστρια, η ίδια η Ανδριανή.

Το δυνατό σημείο του βιβλίου είναι η περίτεχνη μυθιστορία του με τον καλοδουλεμένη δομή του που αποκαλύπτει σιγά σιγά πράγματα στους αναγνώστες κορυφώνοντας την περιέργειά τους. Αυτό αποκαλύπτει και το μυθοπλαστικό ταλέντο της συγγραφέως. Το μήνυμα που θέλει να περάσει στους αναγνώστες της δεν είναι άλλο παρά η συμβουλή να μη διστάσουν να ζήσουν τη ζωή τους όποια αναποδιά κι αν συναντήσουν στον δρόμο τους, ό,τι κι αν τους τύχει. Ο αδικημένος κάποια στιγμή δεν θα διστάσει κι αυτός να αδικήσει, αλλά και ένας άνθρωπος –σκουλήκι μπορεί κάλλιστα να καταφέρει να μεταμορφωθεί σε πεταλούδα. Όλα αυτά η συγγραφέας τα απευθύνει στους αναγνώστες της μέσα από σύντομες παρενθέσεις γραμμένες σε δεύτερο ενικό πρόσωπο στο βιβλίο της.

Το υπερφυσικό έχει έντονη παρουσία στις σελίδες του βιβλίου. Το αντιπροσωπεύει κυρίως η αδελφή της Ανδριανής, η Μαρία, που έχει το «χάρισμα»να βλέπει το μέλλον. Υπάρχουν όμως και πολλές ακόμη υπερρεαλιστικές πινελιές στο μυθιστόρημα αυτό που δίνει μεγαλύτερη βάση στον άνθρωπο, παρά στην Ιστορία, στα ανθρώπινα συναισθήματα παρά στις επιταγές της λογικής και στον χρόνο που περνά και μας μεταλλάσσει παρά στον χώρο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που θέλει να περάσει στους αναγνώστες όλες τις βασικές αξίες της ζωής, οι οποίες, προφανώς, είναι εξίσου σημαντικές και για την ίδια τη συγγραφέα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή.

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.