Κριτική: Σπύρος Πετρουλάκης, «Κατά Ιωάννη»

Το «ευαγγέλιο» για τη ζωή ενός διαφορετικού Ιωάννη, μιας ταλαίπωρης και πονεμένης ψυχής, που έζησε στις αρχές του εικοστού αιώνα, μας καταθέτει ο Σπύρος Πετρουλάκης, ο συγγραφέας του «Σασμού» με το νέο του βιβλίο το «Κατά Ιωάννη».

Ο τίτλος παραπέμπει, κατά κοινή ομολογία, στη χριστιανική θρησκεία και ορθώς, αφού ο πρωταγωνιστής Ιωάννης είναι ένας «αιρετικός» αγιογράφος, ο οποίος επιμένει να ζωγραφίζει με το δικό του στυλ στην Ιερά Μονή της Παναγιάς Ακρωτηριανής στα Χανιά της Κρήτης την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας, πριν, δηλαδή, από την ένωση του νησιού με την Ελλάδα (1898-1922).

 Ο Ιωάννης όμως έχει κάτι άλλο πάνω του εξίσου «αιρετικό»: είναι μονόχειρας σχεδόν από γεννησιμιού του. Και όπως είναι φυσικό, μία τέτοια αναπηρία δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεάσει κατά κόρον τη ζωή του, ειδικά εκείνη την εποχή. Ο Ιωάννης μετά από την άκαρδη μεταχείριση που θα βιώσει από την ίδια του τη μητέρα, θα κλειστεί σε Μοναστήρι. Ακόμη όμως και σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα είναι καταδικασμένος να βιώσει την απόρριψη από ορισμένους συνανθρώπους του, αφού ορισμένοι μοναχοί δεν θα διστάσουν να του εκφράσουν απερίφραστα μια βαθιά αντιπάθεια προς το πρόσωπό του.

Το μυθιστόρημα όμως δεν διαδραματίζεται μονάχα στις αρχές του εικοστού αιώνα. Στα σημερινά Χανιά, ο Σταύρος Βεγράκης, ένας συντηρητής έργων τέχνης θα ανακαλύψει μία «βλάσφημη» εικόνα σε ένα μοναστήρι.

Ποιος είναι ο μίτος που συνδέει το παρελθόν με το παρόν; Ποια είναι η αινιγματική μορφή με το πέπλο, η «μουσουλμάνα Παναγία» που απεικονίζει η εικόνα; Τι σχέση υπάρχει ανάμεσα στα Χανιά και τη Σμύρνη; Και, κυρίως, ποιος είναι ο μυστηριώδης ζωγράφος που φιλοτέχνησε μία εικόνα με τόσο πρωτοποριακή τεχνική για εκείνη την εποχή;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο συγγραφέας του «Σασμού» έχει αποδείξει πολλαπλώς πως διαθέτει το χάρισμα να κρατάει καθηλωμένο τον αναγνώστη με τη συναρπαστική υπόθεση των βιβλίων του, που συνήθως περιέχουν μία ιστορική πινελιά από το παρελθόν, και το ίδιο πράττει και με το «Κατά Ιωάννη». Οι περιγραφές των Χανίων την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας είναι εξαιρετικές, η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι ήρωες-το κρητικό ιδίωμα- εξόχως παραστατική προκειμένου να μας βάλει στο κλίμα του βιβλίου και τα θέματα που πραγματεύεται ο Κρητικός συγγραφέας στο συγκεκριμένο πολυδιάστατο πόνημα πολλά και ποικίλα: η σωματική αναπηρία και πως αυτή επηρεάζει τη ζωή ενός ανθρώπου, η φιλία μεταξύ διαφορετικών λαών, η τεχνική της αγιογραφίας στις αρχές του εικοστού αιώνα, ο έρωτας μεταξύ ενός χριστιανού και μιας μουσουλμάνας και άλλα.

Τον Ιωάννη θα τον λατρέψει ακόμη και ο πιο απαιτητικός αναγνώστης και δεν υπάρχει περίπτωση να μη συγκινηθεί από το δράμα του. Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα για την Κρήτη, την περίοδο που αυτή υπήρξε χωνευτήρι λαών και πολιτισμών, γραμμένο με αγάπη και μεράκι από τον Κρητικό συγγραφέα για την πατρίδα του.

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.