Κριτική: Συμώνη Κατραμάδου, «Ο κατακτητής μου» (Εκδόσεις Υδροπλάνο)

Στη Λέσβο του πρώτου προχριστιανικού αιώνα διαδραματίζεται η ερωτική ιστορία της Φοίβης, μιας ηρωΐδας αρκετά δυναμικής για την εποχή όπου έζησε. Η Φοίβη είναι ο κεντρικός χαρακτήρας στο μυθιστόρημα της Συμώνης Κατραμάδου με τίτλο “Ο κατακτητής μου“.

Στη Μεσόγειο της εποχής λίγο προτού γεννηθεί ο Χριστός, οι Ρωμαίοι είναι η μεγάλη δύναμη της εποχής. Προελαύνουν ακάθεκτοι και κατακτούν εδάφη σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου, ιδιαίτερα κατά τον πρώτο προχριστιανικό, αλλά και τον πρώτο μεταχριστιανικό αιώνα, αλλά συναντούν το αντίπαλο δέος του βασιλιά του Πόντου, Μιθριδάτη. Μέχρι να τον νικήσουν ολοκληρωτικά, θα πραγματοποιήσουν μαζί του τρεις πολέμους, τους αποκαλούμενους μιθριδατικούς μεταξύ των ετών 88 και 63 π.Χ.

Οι κάτοικοι της Λέσβου θα επιλέξουν να συνταχθούν με τον πανίσχυρο Μιθριδάτη, θα το μετανιώσουν όμως πικρά κι θα περιμένουν την εκδίκηση των Ρωμαίων όταν αυτός τελικά ηττηθεί. Φαίνεται όμως πως στη Λέσβο ο Μάριος, ένας νεαρός πολλά υποσχόμενος, θα βρει τον τρόπο να απαλύνει την εκδίκηση των Ρωμαίων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μάριος είναι ερωτευμένος από τα μικράτα του με τη Φοίβη, την όμορφη αρχοντοπούλα, της οποίας όμως η καρδιά είναι δοσμένη στον Αρίωνα, τον αρραβωνιαστικό της. Τελικά τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Η νεαρή και άπειρη Φοίβη θα διαπράξει πάμπολλα λάθη έως ότου ανακαλύψει αν τέλει την αληθινή αγάπη.

Η ηρωΐδα της Κατραμάδου είναι το πρότυπο της απείρως συναισθηματικής, παρορμητικής και εντελώς αυθόρμητης στη συμπεριφοράς κοπέλας, η οποία συνάμα είναι και αρκετά εγωκεντρική. Ο αναγνώστης θα απορήσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης με τις πράξεις της ισχυρωγνώμουσας Φοίβης, στο τέλος όμως δεν θα μπορέσει παρά να την αγαπήσει, ακριβώς δηλαδή όπως θα κάνει τελικά και ο Μάριος. Διότι όλα θα αποδειχθούν αντίθετα με όσα φαίνονται πως ισχύουν.

Το πιο δυνατό σημείο του μυθιστορήματος από ιστορική άποψη, είναι το ταξίδι που πραγματοποιεί ο Μάριος με τη Φοίβη στην ίδια την Αιώνια Πόλη, τη Ρώμη. Οι ύμνοι της Σαπφούς, διάσπαρτοι στο κείμενο συμπληρώνουν την εικόνα ενός καλογραμμένου μυθιστορήματος εποχής, όπως και οι υπόλοιποι χαρακτήρες του έργου: η υπομονετική υπηρέτρια Δορκάς, ο εργάτης Ερμόδωρος και άλλοι.

Η αλήθεια είναι πως λίγοι Έλληνες συγγραφείς έχουν αποπειραθεί να γράψουν για την ελληνική αρχαιότητα και ιδιαίτερα για τη ρωμαϊκή περίοδο και το νησί της Λέσβου. Το βιβλίο της Κατραμάδου αποτελεί λοιπόν μία εναλλακτική αναγνωστική πρόταση που θα μας ταξιδέψει σε άλλες εποχές και τόπους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έβλεπα ότι οι συμπατριώτες μου, αν και δυσφορούσαν με τη ρωμαϊκή κυριαρχία, δεν υποτιμούσαν τις δυνατότητες που πρόσφερε η Ρωμαϊκή Δημοκρατία για το εμπόριό μας και πίστευαν ότι δεν ήταν καιρός να αμφισβητήσουν τη ρωμαϊκή εξουσία. Άλλωστε, και οι Ρωμαίοι δεν κατέστρεψαν τη Μυτιλήνη όταν υποστήριξε τον Μιθριδάτη και ο λόγος ήταν ότι ο ισχυρός στόλος της πόλης, που τον ήθελαν στο πλευρό τους“.

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.