Κριτική: Βανέσσα Λαμπροπούλου – «Αγέλαστος πέτρα» / Ένα βιβλίο γροθιά στο στομάχι

Οι κοινωνίες στην ΝΑ Ασία μπορούν να γίνουν πολύ σκληρές με τα παιδιά. Εκεί η παιδική εργασία είναι συνηθισμένη, όχι μονάχα σε εργοστάσια με απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, αλλά και σε πορνεία, τόσο για αγόρια όσο και για κορίτσια, τα οποία προορίζονται για να προσφέρουν “διασκέδαση” σε πλούσιος λευκούς από τον “πολιτισμένο” δυτικό κόσμο.

Αυτά τα γεγονότα καταγγέλει με τρόπο συγκλονιστικό στο βιβλίο της με τίτλο «Αγέλαστος πέτρα» η συγγραφέας Βανέσσα Λαμπροπούλου. Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο δικαίως βραβεύτηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Είναι ένα μυθιστόρημα το οποίο υψώνει μία κραυγή αγωνίας για όλα τα δεινά που υφίστανται οι γυναίκες και τα παιδιά παντού στη γη και ιδίως στην ΝΑ Ασία, την Αφρική και στις χώρες όπου επικρατεί το ισλάμ και έντονη πατριαρχία.

Ο Σαρούτ από την Ταϊλάνδη είναι ο εννιάχρονος πρωταγωνιστής του βιβλίου της. Καταγόμενος από φτωχή οικογένεια, με πατέρα μέθυσο και μητέρα η οποία γνώρισε τη σεξουαλική κακοποίηση από την παιδικής της ηλικία, θα γνωρίσει κι αυτός με τη σειρά του το χειρότερο πρόσωπο της ανθρώπινης φυλής σε χέρια βιαστών, σωματεμπόρων, κάθε λογής διακινητών και άπονων εργοστασιαρχών. Θα γνωρίσει τον έρωτα ως σιχαμερή εργασία, θα αναγκαστεί να αποχωριστεί από την οικογένειά του και να εργαστεί σε απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Θα καταφέρει άραγε να ξεφύγει από όλον αυτόν τον κυκεώνα και να ζήσει μια αληθινή ζωή;

Η συγγραφέας χρησιμοποιεί λόγο έντονα περιγραφικό, ο οποίος παρά τον ωμό ρεαλισμό που τον διακρίνει, ακουμπάει, μερικές φορές, τα όρια του ποιητικού λόγου. Παρά τις όμορφες εικόνες που πλάθει ποιητικά απεικονίζοντας το φυσικό περιβάλλον της ΝΑ Ασίας, εντούτοις, πολλές από τις σκηνές της είναι άκρως ρεαλιστικές και σοκαριστικές.

Επιπροσθέτως, αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως το βιβλίο απεικονίζει μία κοινωνία πολύ διαφορετική από την δική μας, με πολύ διαφορετικά ήθη, έθιμα και θρησκεία. Καλούμαστε, επομένως, να μπούμε στον τρόπο σκέψης των Ασιατών, προκειμένου να κατανοήσουμε τα τεκταινόμενα σε εκείνες τις τόσο πολυάνθρωπες κοινωνίες που μαστίζονται από τη φτώχεια.

Το σκηνικό του βιβλίου το αποτελούν ασύλληπτη για μας φτώχεια, γονείς που πουλάνε τα παιδιά τους για να πληρώσουν τα υπέρογκα χρέη τους, βάναυσοι και άκαρδοι άνδρες, άκακα και ταλαιπωρημένα παιδιά, αδίστακτοι σωματέμποροι, διεφθαρμένοι αστυνομικοί, βιασμοί, ξυλοδαρμοί και σκηνικά εξουθενωτικής εργασίας.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα βιβλίο γροθιά στο στομάχι που θα θυμίσει σε μας τους Έλληνες ότι ακόμη κι αν δεν έχουμε τις απολαύσεις και την οικονομική ευμάρεια της Ευρώπης ή των ΗΠΑ, δεν θα πρέπει, εντούτοις, να παραπονιόμαστε, καθώς υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη που υποφέρουν πολύ περισσότερο από εμάς και ζουν σε συνθήκες διαβίωσης πολύ χειρότερες από τις δικές μας.  

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.

Δείτε επίσης