«Για τον Πύντσον» του Θανάση Μήνα

Από τις Εκδόσεις Πόλις το ερχόμενο καλοκαίρι θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του Θανάση Μήνα «Για τον Πύντσον».

Σύμφωνα με τον περίφημο κριτικό Harold Bloom, τέσσερις συγγραφείς ανήκουν στον κανόνα της μεταπολεμικής αμερικανικής λογοτεχνίας: ο Philip Roth, ο Cormac McCarthy, ο Don Dellilo και ο Thomas Pynchon.

Ο Thomas Pynchon εμφανίστηκε στη λογοτεχνία στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Τα βιβλία που έχει εκδώσει από τότε και μέχρι σήμερα είναι συγκριτικά περιορισμενα σε αριθμό (όχι όμως και σε έκταση). Οκτώ μυθιστορήματα και μία συλλογή διηγημάτων. Είναι επίσης γνωστός για τις ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις του και τον ζήλο με τον οποίο προστατεύει τον προσωπικό του βίο, αλλά και την εικόνα του. Παρόλα αυτά, έχει φανατικους θαυμαστές σε όλο τον κόσμο και θεωρείται cult συγγραφέας.

Το παρόν βιβλίο δεν αποτελεί βιογραφία του συγγραφέα. Ελάχιστα άλλωστε γνωρίζουμε για τη ζωή του. Δεν αποτελεί επίσης κριτική αποτίμηση του έργου του. Αντίθετα, αφενός αναζητά τις ρίζες της πυντσονικής γραφής και τα στοιχεία εκείνα που διαμόρφωσαν το προσωπικό ύφος του, αφετέρου καταπιάνεται με μια σειρά από θέματα που τον απασχολούν στα σημαντικότερα μυθιστορήματά του («V», «Η Συλλογή των 49 στο Σφυρί», «Το Ουράνιο Τόξο της Βαρύτητας», «Mason & Dixon», «Ενάντια στη Μέρα», «Έμφυτο Ελάττωμα»): τον πόλεμο, την εξαπάτηση και τη συνωμοσία, την παράνοια που χαρακτηρίζει πλευρές του αμερικανικού τρόπου ζωής, τη σχέση του με το κίνημα (The Movement) και τη μουσική της δεκαετίας του 1960, την επιστήμη, με έμφαση στην έννοια της εντροπίας, την οποία ο Pynchon δανείζεται από την θερμοδυναμική και την εισάγει στην οντολογία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνδυάζοντας μια γραφή που είναι ευφυής και συγχρόνως απολαυστική με μια απύθμενη εγκυκλοπαιδική γνώση, ο Thomas Pynchon είναι ένας συγγραφέας που αξίζει να ανακαλύψει κανείς.

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.