Ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος απαντά στο ερωτηματολόγιο του Προυστ

Ο δημοσιογράφος Θοδωρής Χονδρόγιαννος απαντά στο ψυχογράφημα ερωτήσεων, γνωστό ως ερωτηματολόγιο του Προυστ, με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου «Στη χώρα του Χωσέ» (Key books). 

Ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος γεννήθηκε το 1992. Μεγάλωσε στα αρβανιτοχώρια του Μενιδίου και της Παιανίας. Σπούδασε στη Νομική Αθηνών. Μιλά Αγγλικά, Ιταλικά, Γερμανικά και Ρώσικα. Έχει συνεργαστεί με ελληνικά και διεθνή μίντια. Ασχολείται με τη δημοσιογραφική έρευνα και έχει καλύψει ποικίλα ζητήματα που μεταξύ άλλων αφορούν το περιβάλλον, τη ναυτιλία, τις κυνομαχίες και το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Παράλληλα, έχει καταπιαστεί με το βιωματικό ρεπορτάζ, ακολουθώντας θρησκείες όπως η Σαϊεντολογία, οι Μορμόνοι και οι Μάρτυρες του Ιεχωβά. Είναι δημιουργός του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ «Σιγή Ιχθύος», το οποίο πραγματεύεται το ζήτημα της υπεραλίευσης στην εποχή της κλιματικής κρίσης.

Πότε και πού υπήρξατε ευτυχισμένος;
Τη στιγμή που ερωτεύτηκα ή ολοκλήρωσα ένα γραπτό. Όποτε κι όπου και νά ‘ταν αυτό. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν μπορούσατε να αλλάξετε ένα πράγμα στον εαυτό σας, ποιο θα ήταν αυτό;
Να έχω περισσότερη υπομονή. 

Για ποιο πράγμα μετανιώνετε περισσότερο;
Όσες φορές δεν έκανα κάτι από φόβο. Ελπίζω να είναι λίγες.

Ποιοι είναι οι ήρωές σας στην πραγματική ζωή;
Θαυμάζω πολύ τους αρχισυντάκτες μου Νικόλα Λεοντόπουλο και Χριστόφορο Κάσδαγλη, γιατί παλεύουν να κάνουν ανεξάρτητη δημοσιογραφία σε δύσκολους καιρούς για την ελευθερία του Τύπου.

Ποιο χαρακτηριστικό αποδοκιμάζετε περισσότερο στους άλλους;
Τον υπερβολικό φόβο, την έλλειψη θάρρους, την ασυνέπεια. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πού θα θέλατε να ζείτε;
Στην Αθήνα. Δεν την αλλάζω. Είναι ασχημούλα. Μα γοητευτική. Κι έχει τόσα νησιά στη γαλάζια ποδιά της. Κι αυτή μας έλαχε. Τής είμαστε ταμένοι.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας ταξίδι;
Στην Κωνσταντινούπολη, χειμώνα. 

Με ποια ιστορική προσωπικότητα ταυτίζεστε περισσότερο;
Ερώτηση με εσάνς παγίδας. Παίρνοντας ως αφετηρία το γεγονός ότι το πρώτο μου βιβλίο μιλάει για τη ζωή του φαντάρου στον ελληνικό στρατό, θα ήθελα να ταυτιστώ με τη φιγούρα του άγνωστου στρατιώτη που ανά τους αιώνες θυσίασε τη ζωή του για τα ιδανικά του. Θυσία που έγινε ελευθερία για εμάς. 

Το ταξίδι Στη χώρα του Χωσέ αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο τις κωμικοτραγικές περιπέτειες ενός στρατιώτη που πασχίζει να επιβιώσει απ’ τα ατελείωτα χωσέ και ζόρια του φανταρικού.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συνθέτες;
Θεοδωράκης. Χατζιδάκις ς. Καραΐνδρου. Ξαρχάκος. Τσιτσάνης. Σοστακόβιτς. Ρίχτερ. 

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμά σας; Δεν έχω πετύχει κάτι που δεν έχει ήδη γίνει από κάποιον άλλον άνθρωπο. Κρατάω μόνο ότι προσπαθώ να επιμένω, ακόμα κι όταν κάτι δείχνει να στραβώνει. 

Τι εκτιμάτε περισσότερο στους φίλους σου;
Την αντοχή τους να με υπομένουν. 

Το βιβλίο που σας σημάδεψε;
Ο Ιώβ, του Γιόζεφ Ροτ. Για την αποτύπωση του μεγαλείου του απλού ανθρώπου, που πασχίζει με πίστη ν’ αντέξει. 

Η ταινία που σας σημάδεψε;
Οι Ζωές των Άλλων. Για την αναγκαία, αναπόφευκτη σύγκρουση του ανθρώπου με την (εκάστοτε, εσωτερική ή εξωτερική) τυραννία. Με διακύβευμα την προσωπική αξιοπρέπεια και ελευθερία.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας ζωγράφοι;
Είμαι ολίγον τι ανίδεος με αυτή τη μορφή τέχνης. Έχοντας επίγνωση της ασχετοσύνης μου, θα πω μονάχα ότι με αγγίζει η λαϊκότητα των έργων του Θεόφιλου. 

Σε ποια περίπτωση επιλέγετε να πείτε ψέματα;
Για να προστατέψω τις δημοσιογραφικές πηγές μου από αντίποινα επειδή μου εκμυστηρεύονται πληροφορίες που αφορούν το δημόσιο συμφέρον. 

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;
Από Ρώσους, ο Λέων Τολστόι. Από δυτικούς, ο Γιόζεφ Ροτ. Από ιστορικούς, ο Μαρκ Μαζάουερ. Από Έλληνες, αυτή την περίοδο έχω πέσει στον έρωτα των έργων του Παντελή Μπουκάλα και του Διονύση Χαριτόπουλου.

Πώς θα επιθυμούσατε να πεθάνετε;
Για έναν σκοπό που έχει νόημα για μένα και τον τόπο. Αλλιώς, στα γεράματα, έχοντας προσπαθήσει να εκπληρώσω όσο περισσότερους τέτοιους σκοπούς μπορώ. 

Ποια πιστεύετε ότι είναι η χειρότερη μορφή δυστυχίας;
Η ανυπαρξία με αντάλλαγμα την ασφάλεια. 

Εάν συνέβαινε να συναντήσετε τον Θεό, τι θα θέλατε να σας πει;
Τους λόγους που δεν υπάρχει. Και πώς ανταμείβει στην επόμενη ζωή τους αδικημένους, ταπεινούς και καταφρονεμένους, αυτής που τώρα ζούμε.

Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεστε αυτόν τον καιρό;
Τέλειωσε η ιστορία ενός βιβλίου. Ξεκινά η επώδυνη διαδικασία (απόπειρας) γέννας ενός επόμενου. 

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.