Πέθανε ο σπουδαίος πεζογράφος Θανάσης Βαλτινός
Ο κορυφαίος λογοτέχνης άφησε πλούσια παρακαταθήκη στη σύγχρονη ελληνική γραμματεία με σημαντικά έργα και διεθνείς διακρίσεις.
Ο Θανάσης Βαλτινός, ένας από τους πιο σημαντικούς λογοτέχνες της σύγχρονης Ελλάδας και πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών.
Ο σπουδαίος πεζογράφος και σεναριογράφος Θανάσης Βαλτινός γεννήθηκε το 1932 στον οικισμό Καράτουλα, και πέρασε τα παιδικά του χρόνια εν μέσω των δυσκολιών της Κατοχής και του Εμφυλίου. Η οικογένειά του μετακινήθηκε σε διάφορες περιοχές, ενώ ο ίδιος φοίτησε σε γυμνάσια της Σπάρτης, του Γυθείου και της Τρίπολης. Το 1950 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα, όπου σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, φιλολογία και κινηματογράφο.
Η λογοτεχνική του πορεία ξεκίνησε το 1958, όταν βραβεύτηκε το διήγημά του Κατακαλόκαιρο σε διαγωνισμό του περιοδικού Ταχυδρόμος. Το 1963 καθιερώθηκε στη λογοτεχνία με τη δημοσίευση του έργου Η Κάθοδος των Εννιά στο περιοδικό Εποχές, το οποίο μεταφράστηκε αργότερα στα γερμανικά. Η πορεία του Βαλτινού περιλάμβανε διηγηματογραφία, μυθιστορήματα και μεταφράσεις αρχαίων ελληνικών κειμένων, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν.
Ο Θανάσης Βαλτινός τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το έργο Στοιχεία για τη δεκαετία του ’60 το 1990, ενώ στη μακρά καριέρα του απέσπασε σημαντικές διακρίσεις, όπως το Διεθνές Βραβείο Καβάφη και τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στα ελληνικά γράμματα, ενώ η πλούσια κληρονομιά του θα συνεχίσει να επηρεάζει τις νεότερες γενιές δημιουργών.
Συλλυπητήριο μήνυμα Λίνας Μενδώνη
«Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Θανάση Βαλτινού, η οποία αφήνει μεγάλο κενό στα Ελληνικά Γράμματα. Ο Θανάσης Βαλτινός αναδείχθηκε- και ευτύχησε να αναγνωριστεί εν ζωή- σε μια από τις μεγαλύτερες μορφές της μεταπολεμικής μας πεζογραφίας. Το έργο του, το οποίο αντικατοπτρίζει με ενάργεια τη σπάνια αφηγηματική του δεινότητα, ακουμπά τη συλλογική μνήμη, μέσα από φαινομενικά ασήμαντες προσωπικές ιστορίες, επικυρώνοντας τη δυνατότητα του συγγραφέα να προσλαμβάνει και να αποτυπώνει καίρια ευρύτερα κοινωνικά και ιστορικά συμφραζόμενα, μέσα από τους ευρύτερους προσανατολισμούς του.
Ο Θανάσης Βαλτινός είχε την τόλμη να προσεγγίσει, όπως στην Κάθοδο των εννιά, την Ορθοκωστά και τον Τελευταίο Βαρλάμη, τραγικές περιόδους της νεότερης ιστορίας μας, πλήρως αποδεσμευμένος από στερεότυπα, ακόμη και ταμπού. Με τα Στοιχεία για τη δεκαετία του ’60, κατά κοινή ομολογία ένα από τα εμβληματικότερα έργα του, αφενός εισηγήθηκε μια ιδιότυπη όσο και πρωτότυπη αφηγηματική τεχνική και, αφετέρου, μετατόπισε το βλέμμα από τη μεγάλη εικόνα της πράγματι πλούσιας σε γεγονότα, στη μικροϊστορία των αθέατων ανθρώπων που τα βίωσαν. Ενώ με το Συναξάρι Αντρέα Κορδοπάτη, εκκινώντας και πάλι από την υπαρκτή προσωπική ιστορία, μας έδωσε μια σπουδαία τοιχογραφία του πρώιμου ελληνικού 20ού αιώνα. Δείγματα και μόνον ενός έργου που χαρακτηρίζεται από στερεότητα και αναδεικνύει, με το άπλωμά του σε πάνω από μισόν αιώνα, και την ίδια τη στάση του Βαλτινού απέναντι στην Τέχνη και το χρέος του συγγραφέα απέναντί της.
Ο Θανάσης Βαλτινός υπήρξε πολυδιάστατος δημιουργός, τόσο στη θεματολογία του, όσο και στις τεχνικές και το ύφος του. Κάθε του γραπτό αναδείκνυε τη συγγραφική μαστοριά του και απαιτούσε εγρήγορση, καθώς δεν επιδεχόταν επιφανειακές αναγνώσεις. Το έργο του, από πολύ νωρίς, αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής και εμπεριστατωμένης μελέτης. Το αποτύπωμά του όμως στην πεζογραφία μας είναι βέβαιο ότι θα εξακολουθήσει να είναι βαθύ και ενεργό. Έτσι θα τον κρατήσουμε στη μνήμη μας.
Στους οικείους του και τους φίλους του απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού.
Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε το tetragwno.gr στο Google News και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, Χ (twitter) και instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.