Ο Αργύρης Ξάφης διαβάζει Γιώργο Σεφέρη για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (Ένας λόγος για το καλοκαίρι)

Η 21η Μαρτίου, η πρώτη μέρα της Άνοιξης, όπου το φως  κερδίζει το σκοτάδι και η αισιοδοξία αφήνει πίσω της το πένθος, είναι η Παγκόσμια ημέρα της Ποίησης. Η ιστορία της ξεκινά από την Ελλάδα. Το 1997 ο ποιητής Μιχάλης Μήτρας της “συγκεκριμένης” της “οπτικής” ποίησης- πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να γιορτάζεται η ημέρα της Ποίησης. Η Λύντια Στεφάνου, από τις γνωστές ποιητικές φωνές της Μεταπολεμικής Ποίησης, είπε ότι η πρώτη μέρα της Άνοιξης είναι η κατάλληλη για τη γιορτή της Ποίησης. Και ο Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης στην UNESCO, πρότεινε η 21η Μαρτίου η ημέρα να κηρυχτεί η Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης. Στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, τον Οκτώβρη του 1999, η 21η Μαρτίου κηρύχτηκε η Παγκόσμια μέρα της Ποίησης. Να και το σκεπτικό της απόφασης:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά “Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση”»…

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τιμώντας την ημέρα, ζήτησε από ανθρώπους της Ποίησης και της Τέχνης και από ανθρώπους που αγαπούν την ποίηση να επιλέξουν ένα ποίημα και να το απαγγείλουν, σαν σε αίθουσα μεστή από κόσμο. Στην εποχή του κορονοϊού πορευόμαστε με τον στίχο του Κωνσταντίνου  Καβάφη: 

“Εἰς σέ προστρέχω Τέχνη τῆς Ποιήσεως,
πού κάπως ξέρεις ἀπό φάρμακα·
νάρκης του άλγους δοκιμές, εν Φαντασία και Λόγω”.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτογραφία εξωφύλλου: Κοσμάς Ινιωτάκης