Πέντε ελληνικά μυθιστορήματα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Πέντε λογοτεχνικά βιβλία από Έλληνες και Ελληνίδες συγγραφείς που μόλις κυκλοφόρησαν. Ο Μάκης Τσίτας, η Ευγενία Μπονιάνου, ο Ηλίας Μαγκλίνης, η Μαριαλένα Σπυροπούλου και ο Κωνσταντίνος Τζαμιώτης μας προσκαλούν στον κόσμο των ιστοριών για κάθε γούστο που μιλούν κατευθείαν στην καρδιά. Ιστορίες που συναρπάζουν και συγκινούν. Οι εκδόσεις Μεταίχμιο εκτός από το απτό υλικό, προσφέρουν στο site τους και τις ebook εκδόσεις.

Μάκης Τσίτας, Πέντε στάσεις

Η Τασούλα είχε όλους τους δρόμους ανοιχτούς μπροστά της, αλλά τους έκοψε ο Θεόφιλος με τον έρωτά του. Κι όμως, εκείνη βρήκε παράδρομους: σπούδασε, δούλεψε, μεγάλωσε δύο υπέροχα παιδιά. Στην ουσία, μόνη της. Ο Θεόφιλος πάντα απών στα σημαντικά και πάντα απάνθρωπος απέναντι σε όλους. Άραγε να έφταιγε γι’ αυτό το τρομερό μυστικό του;
Η Τασούλα πέρασε των παθών της τον τάραχο, μα κρατήθηκε όρθια. Προχώρησε με κουράγιο, πείσμα, αλλά και με τη διαρκή έγνοια για το «τι θα πει ο κόσμος». Κι ενώ θα μπορούσε να έχει μια καλύτερη ζωή, τη στερήθηκε.
Ο Μάκης Τσίτας μάς χαρίζει τον μονόλογο μιας γυναίκας απ’ την επαρχία, που έζησε τριάντα χρόνια στη Θεσσαλονίκη κινούμενη με ασφάλεια στη διαδρομή των πέντε στάσεων του λεωφορείου, από το σπίτι στη δουλειά και πάλι πίσω.
Μια ιστορία δοσμένη με συμπόνια και αγάπη, για τις αμέτρητες γυναίκες που έζησαν και ζουν με γνώμονα την ιερή αίσθηση του καθήκοντος, πληρώνοντας συνειδητά το όποιο τίμημα. | Περισσότερα εδώ!

Ευγενία Μπογιάνου, Φανή

Η Φανή είναι είκοσι χρονών. Αγαπά τα θερινά σινεµά, τις µπίρες, τα ταξίδια στην εθνική οδό από τη θέση του συνοδηγού, τα ξεροψηµένα κρουασάν, τα βερίκοκα, την άµµο στα δάχτυλα των ποδιών. Κινείται στους δρόµους µιας Αθήνας καθηµαγµένης από την κρίση. Περπατά ασταµάτητα µέσα στην κίνηση των γεγονότων, µε το µυαλό της να δουλεύει επίσης ασταµάτητα. Ξέρει µε ποιους πηγαίνει και µε ποιους όχι. Ή µήπως δεν είναι έτσι ακριβώς; Τι γίνεται όταν τα όρια ανάµεσα στο καλό και το κακό συγχέονται; Όταν καινούργιοι παράγοντες θολώνουν τα σύνορα µεταξύ του σωστού ή του λάθους; Η ερωτική επιθυµία αµβλύνει ή οξύνει την κριτική σκέψη; Να µερικά από τα ερωτήµατα µε τα οποία παλεύει. Αν επιβιώσει της νεότητάς της ίσως και να βρει απαντήσεις. Προς το παρόν, έχει την ανάγκη να απευθυνθεί. Σε ένα πρόσωπο γενεσιουργό, κι όµως άγνωστο και µακρινό. Ανακαλεί απουσίες και επανακαθορίζει παρουσίες. Συµπληρώνει τις νότες σε ένα πολυσύνθετο µουσικό έργο, προσπαθώντας έτσι να µάθει και τον εαυτό της. | Περισσότερα εδώ!

Ηλίας Μαγκλίνης, Η ανάκριση

Η Μαρίνα είναι µία οργισµένη καλλιτέχνις, µία ηδονοθήρας που πασχίζει να δραπετεύσει από την εµµονή της µε τον σωµατικό και ψυχικό βιασµό που υπέστη ο πατέρας της στα κολαστήρια της ΕΑΤ/ΕΣΑ. Καµβάς της τέχνης της και σάκος του µποξ το σώµα της, το οποίο βασανίζει η ίδια εξαιτίας των διατροφικών της διαταραχών. Όταν αποφασίζει να υποβάλει τον πατέρα της σε µια νέα άτυπη ανάκριση έρχεται η στιγµή της µεγάλης σύγκρουσης. Μια ιδιότυπη µατιά στην Αθήνα του σήµερα, µε αναδροµές στα σκοτεινά χρόνια της δικτατορίας. Μια φρέσκια, σπαρταριστή, καθαρή ανάγνωση, καθόλου φορτισµένη πολιτικά, καθόλου νοσταλγική, καθόλου αφοριστική. Ο συγγραφέας δεν χαρίζεται σε κανέναν, ούτε σε βασανιστές, ούτε σε θύµατα. Εξάλλου οι ήρωές του είναι συνεχώς και τα δύο: θύµατα και βασανιστές. | Περισσότερα εδώ!

Μαριαλένα Σπυροπούλου, Τάισε με

23 Απριλίου 2010, η χώρα μπαίνει στο μνημόνιο. Εκείνη την ημέρα η Μαρίνα δέχεται από τον σύντροφό της πρόταση γάμου και καταρρέει. Αντί να χαρεί, βυθίζεται σε μια ανάγκη να βρει τον θολό εαυτό της. Αναζητά κομμάτια της ταυτότητάς της μέσα από τη μητέρα της, την αδερφή της, τη γιαγιά της. Μέσα από τους άνδρες της ζωής της. Παράλληλα διαβάζει ένα δυστοπικό βιβλίο για έναν κόσμο δυο αιώνες από σήμερα, όπου οι γυναίκες έχουν πάρει στα χέρια τους την εξουσία του κόσμου. Για έναν κόσμο όπου απαγορεύεται η μητρότητα. Η Μαρίνα είναι μια σύγχρονη γυναίκα σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τα ίδια ψυχικά ζητήματα. Αν ο θεός χρειάστηκε 7 μέρες για να δημιουργήσει τον κόσμο, για τη Μαρίνα τρεις μέρες ήταν αρκετές για να γκρεμιστεί ο κόσμος που ήξερε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ένα πολύ σύγχρονο βιβλίο για τις γυναίκες του σήμερα, τις γυναίκες του χθες, και κυρίως του αύριο. Ένα βιβλίο για το ποιος ταΐζει ποιον και πότε χορταίνουμε τελικά. Για τις γυναίκες που κρύβουν μέσα τους τη δύναμη των πατεράδων τους, σε μια χώρα όπου οι πατέρες είναι άγνωστοι. | Περισσότερα εδώ!

Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Σε ποιον ανήκει η κόλαση

Η ελληνική πραγματικότητα των τελευταίων 200 χρόνων μέσα από σύντομες ιστορίες, που διαβάζονται άλλοτε σαν παραβολές, άλλοτε σαν ανέκδοτα, σαν απροσδόκητα παιχνίδια της μοίρας και εξωφρενικά περιστατικά.
Εν ολίγοις ένα λεπτομερές ψηφιδωτό φτιαγμένο από προσωπικές ιστορίες που διαπλέκονται με τη μεγάλη Ιστορία, ή μια μεγάλη ελληνική τοιχογραφία, γεμάτη έρωτα, θάνατο, πόλεμο, τρέλα και χιούμορ.
Σε κάποιους αναγνώστες θα φανεί ως μια εξαιρετικά εκτενής και πιθανά παράδοξη συλλογή διηγημάτων, για τον συγγραφέα του ωστόσο είναι κατά κάποιο τρόπο ένα νέο είδος μυθιστορήματος. | Περισσότερα εδώ!

Δείτε επίσης