Η δικτατορία των συνταγματαρχών – Η ανατομία μιας επταετίας (εκδ. Πατάκη)

Συγγραφείς: Δημήτρης Κ. Αποστολόπουλος, Σπύρος Βλαχόπουλος, Γιώργος Γεωργής, Δημήτρης Θωμάκος, Δημήτρης Καιρίδης, Αντώνης Κλάψης, Ιωάννης Μ. Κονιδάρης, Δέσποινα-Γεωργία Κωνσταντινάκου, Κωνσταντίνα Μαραγκού, Χάρης Μελετιάδης, Αλέξανδρος Ναυπλιώτης, Αναστάσιος Πανουτσόπουλος, Ευαγγελία Παπαδημητρίου, Δημήτρης Παπαδιαμάντης, Δώρα Παπαδοπούλου, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Μιχάλης Τσαπόγας, Κώστας Υφαντής, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Ειρήνη Χειλά, Διονύσης Χουρχούλης
Επιμέλεια: Σ. Βλαχόπουλος, Δ. Καιρίδης, Α. Κλάψης
ISBN 978-960-16-8235-8| Τιμή: 19.90€ | Σελ. 440

Το απριλιανό πραξικόπημα υπήρξε το τελευταίο επιτυχημένο στρατιωτικό κίνημα για την κατάλυση της δημοκρατίας επί ευρωπαϊκού εδάφους. Ο ελληνικός λαός αλλά και η διεθνής κοινότητα το βίωσαν ως έναν επιβλαβή και επώδυνο αναχρονισμό. Το παρόν συλλογικό έργο επιχειρεί να φωτίσει διεπιστημονικά ανεξερεύνητες πτυχές της τραυματικής εμπειρίας του πραξικοπήματος και της επτάχρονης δικτατορίας των συνταγματαρχών, όπως η ιδεολογική και η θεσμική διάσταση, η θέση της ελληνικής δικτατορίας στην ευρύτερη διεθνή συζήτηση περί αυταρχικών καθεστώτων αλλά και περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη συγκεκριμένη εποχή, η σχέση του δικτατορικού καθεστώτος με το διεθνές σύστημα, καθώς και η κληρονομιά της δικτατορίας για τη μεταπολιτευτική Ελλάδα και η μακροπρόθεσμη επίδρασή της στην ελληνική κοινωνία και πολιτική. Σε κάθε περίπτωση, η δικτατορία σημάδεψε τη μεταπολεμική πορεία της Ελλάδας και η σε βάθος και ψύχραιμη μελέτη της είναι απαραίτητη για την εθνική μας αυτοσυνειδησία.

Ο Σπύρος Βλαχόπουλος αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1990) και αναγορεύθηκε διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μονάχου (1995). Είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό μελετών στο πεδίο του συνταγματικού δικαίου και της συνταγματικής ιστορίας. Είναι μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του είναι: Thessaloniki: A city in transition, 1912-2012, ed., Routledge, 2019, The Historical Dictionary of Modern Greece, The Scarecrow Press, Inc., 2019, Εθνικισμός, εθνοτικές συγκρούσεις και διεθνείς σχέσεις: Θεωρία και πράξη στα Βαλκάνια, Ι. Σιδέρης, 2015, Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012, επιμ., Επίκεντρο, 2015, Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο ξένος τύπος, Εκδόσεις Πατάκη, 2014.

Ο Αντώνης Κλάψης είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου. Είναι επιστημονικός συντονιστής του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει διατελέσει Visiting Fellow στο Wilfried Martens Centre for European Studies. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του, με τίτλο Στο κλουβί της Ελλάδος της στενής μας κλεισμένοι. Πολιτική και διπλωματία της ελληνικής εθνικής ολοκλήρωσης, 1821-1923, κυκλοφόρησε το 2019.