Τζοσάια Όμπερ – Η άνοδος και η πτώση της κλασικής Ελλάδας [Εκδόσεις Δώμα]

Σπάνια συνειδητοποιούμε ότι ο δυτικός κόσμος χρειάστηκε να περιμένει μέχρι τον 19ο αιώνα για να ξαναφτάσει στις οικονομικές επιδόσεις της ελληνικής αρχαιότητας.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στην κλασική Ελλάδα ο πλούτος δεν ήταν συγκεντρωμένος σε μια ελίτ γύρω από κάποιο ανάκτορο, αλλά αντίθετα ήταν μοιρασμένος σε ευρύτατα στρώματα του πληθυσμού. Πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτή η εντελώς ασυνήθιστη και εξαιρετικά παρατεταμένη οικονομική άνθηση; Και πώς σχετίζεται με τα πνευματικά και πολιτικά επιτεύγματα που συνή­θως συνδέουμε με την κλασική αρχαιότητα: τέχνη, επιστήμη, φιλοσοφία, δημο­κρατία;

654 σελ. 30€ Σειρά: τὰ οἰκεῖα / 2
ISBN: 978-618-84459-7-0

Βασιζόμενος στο σχήμα αυτό, ο Όμπερ αφηγείται εκ νέου την ιστορία της κλασικής αρχαιότητας, από τις απαρχές της μέχρι το τέλος του κόσμου των ελληνικών πόλεων-κρατών, φωτίζοντας πτυχές παραμελημένες ή ολότελα άγνωστες και παρουσιά­ζοντας γεγονότα γνωστά, μέσα από ένα πρίσμα εντελώς πρωτότυπο.

Στο βιβλίο αυτό, ο Τζοσάια Όμπερ, καθηγητής κλασικών σπουδών και πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, επιχειρεί να δώσει μια απάν­τηση. Στηριζόμενος σ’ έναν τεράστιο όγκο ιστορικού, αρχαιο­λογικού και φιλολογικού υλικού, και αντλώντας από τα πεδία της πολιτικής φιλοσοφίας, της θεσμικής οικονομικής, της θεωρίας παιγνίων, αλλά και της οικολογίας και της εξελικτικής βιολογίας, ο Όμπερ χτίζει ένα θεω­ρητικό σχήμα που αναδεικνύει την απολύτως καινοφανή προσέγ­­γιση των Ελλήνων στην πολιτική ―προσέγγιση θεμελιωμένη στην έννοια του πολίτη, κατ’ αντιδιαστολή προς αυτήν του υπηκόου― και το ρόλο που αυτή είχε στην οικονομική άνθηση της αρχαίας Ελλάδας.

Μετάφραση: Μιχάλης Λαλιώτης
Επιμέλεια: Θάνος Σαμαρτζής
Ζωγραφιά εξωφύλλου: Γιώργος Μακρής

Ο Josiah Ober (1953) είναι καθηγητής κλασικών σπουδών και πολιτικής επιστήμης στο Πανε­πιστήμιο Στάνφορντ. Σπούδασε ιστορία στα πανεπιστήμια του Μίσιγκαν και της Μινεσότα. Δίδαξε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Μοντάνα και στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

Σημαντικότερα έργα του: Mass and Elite in De­­mo­cratic Athens: Rhetoric, Ideology, and the Power of the People (Princeton University Press, 1989 [= Μάζες και ελίτ στη δημοκρατι­κή Αθήνα, μτφρ. Β. Σερέτη, Πολύτροπον, Αθήνα 2003])· Democracy and Knowledge: In­novation and Learning in Classical Athens (Princeton University Press, 2008)· De­mopolis: Democracy Before Liberalism (Cambridge University Press, 2018)

Δείτε επίσης