Βιβλίο: Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Μεταίχμιο για το Α’ εξάμηνο του ΄18.

Πολλά και σημαντικά βιβλία θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, μεταξύ των οποίων η βραβευμένη τριλογία ιστορικών μυθιστορημάτων του Νίκου Θέμελη Η ΑναζήτησηΗ Ανατροπή και Η Αναλαμπή για πρώτη φορά σε έναν τόμο, τα νέα μυθιστορήματα των Βασίλη Αλεξάκη και Αλέξη Πανσέληνου, η νέα συλλογή διηγημάτων του Τάσου Καλούτσα με καθημερινές ιστορίες που έχουν αναπάντεχο τέλος, τα νέα αστυνομικά μυθιστορήματα του Γρηγόρη Αζαριάδη και της Χρύσας Σπυροπούλου, ενώ επανεκδίδεται το έργο Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων του Βασίλη Γκουρογιάννη, κλασικό βιβλίο της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας που προκάλεσε αίσθηση όταν πρωτοκυκλοφόρησε.

Φεύγοντας από τη λογοτεχνία, αρκετά βιβλία φέτος θα τραβήξουν το ενδιαφέρον μας για σκέψη και προβληματισμό, όπως η καταγραφή της άκρως ενδιαφέρουσας συζήτησης του Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σταύρου Τσακυράκη και του συγγραφέα Απόστολου Δοξιάδη με τίτλο Η Δημοκρατία στη Μεταπολίτευση, μια εμπεριστατωμένη και κατατοπιστική αποτίμηση του έργου και των ιδεών του Κωνσταντίνου Καραμανλή από τον πολιτικό επιστήμονα Σωτήρη Ριζά, μια περιήγηση στις πρωτοπορίες του 20ού αιώνα μέσα από τη ματιά του ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη, αλλά και δύο βιβλία που εγκαινιάζουν μια σειρά σύγχρονης και νεότερης ιστορίας με υπεύθυνο τον ιστορικό Στράτο Ν. Δορδανά που φιλοδοξεί να αναδείξει νέα ερευνητικά ζητούμενα και ταυτόχρονα να αναστοχαστεί το παρελθόν μέσα από καινοτόμες προσεγγίσεις. Το πρώτο είναι το βιβλίο του ιστορικού Γαβρίλη Λαμπάτου με τίτλο ΚΚΕ και εξουσία (1940-1944) και το δεύτερο η εμπεριστατωμένη μελέτη του Αναπληρωτή Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη με τίτλο Παιδιά του Οδυσσέα: Έλληνες πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική (1941-1946) κ.ά.


Στις προθήκες της ξένης πεζογραφίας οι αναγνώστες θα βρουν βιβλία σπουδαίων συγγραφέων: το 4 3 2 1 του κορυφαίου αμερικανού Paul Auster που θεωρείται το magnum opus του και βρέθηκε στη βραχεία λίστα του Booker 2017, αλλά και το Σικάγο του David Mamet που έχει δύο δεκαετίες να παρουσιάσει νέο μυθιστόρηματου βρετανού Julian Barnes, του ισπανού Andrés Barba που μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά και θεωρείται από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές φωνές της γενιάς του, της αγαπημένης αμερικανίδας Tracy Chevalier, του Ερνέστο Σάμπατο, του μεγαλύτερου ίσως σύγχρονου συγγραφέα της Αργεντινήςτου εμπρηστικού Τσαρλς Μπουκόβσκι κ.ά.

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ συνεχίζουν και εμπλουτίζουν με τέσσερις νέους τίτλους τη σειρά «Μεγάλες αφηγήσεις» που επιμελείται ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης και περιλαμβάνει αριστουργήματα της παγκόσμιας κλασικής λογοτεχνίας που ξεπέρασαν το φράγμα του χρόνου και συνεχίζουν να διαβάζονται με αμείωτο ενδιαφέρον: Η ωραία της ημέρας του Ζοζέφ ΚεσέλΤο βαμμένο πέπλο του Γ. Σόμερσετ Μομ, Η γεροντοκόρη του Ονορέ ντε Μπαλζάκ, Ο μακαρίτης Ματία Πασκάλ του νομπελίστα Λουίτζι Πιραντέλο.

Στην αστυνομική λογοτεχνία η αγωνία κορυφώνεται με το νέο συγκλονιστικό ψυχολογικό θρίλερ του νορβηγού ροκ σταρ του αστυνομικού Jo Nesbo που εμπνέεται από τον Μάκβεθ.

Νέες αφίξεις που έχουν δημιουργήσει αίσθηση στο εξωτερικό αναμένεται να ενθουσιάσουν και το αναγνωστικό κοινό της χώρας μας: Η βρετανίδα Clare Mackintosh με το Σ’ άφησα, ένα ψυχολογικό θρίλερ γεμάτο ανατροπές, Το θανάσιμο πέρασμα της δανής Lone Theils, ένα σκανδιναβικό νουάρ τυλιγμένο σε βρετανικό μανδύα, αλλά και το Η καλή και η κακή της επίσης βρετανίδας Ali Land, ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ με έντονο και υποβλητικό ρυθμό, και το Germania: Σκοτεινό Βερολίνο του γερμανού Harald Gilbers, ένα ιστορικό θρίλερ γραμμένο με στιβαρή γλώσσα, το οποίο αποτελεί το πρώτο βιβλίο μιας τριλογίας. Παράλληλα, πρόκειται να κυκλοφορήσουν νέα βιβλία από σταθερές αξίες του χώρου όπως του σουηδού Jens Lapidus, του ισλανδού ArnaldurIndridason και του βρετανού Tony Parsons.

Η πολύ πετυχημένη σειρά βιβλίων τσέπης εμπλουτίζεται με έντεκα νέους τίτλους από μπεστσελερίστες συγγραφείς όπως ο νορβηγός Jo Nesbo, ο σουηδός Arne Dahl, ο βρετανός Ian Rankin, αλλά και κλασικούς όπως η Κάρεν Μπλίξεν και ο Χένρι Τζέιμς, και Έλληνες.

Στον κόσμο του φανταστικού αναμένουμε ένα ακόμα ιδιαίτερο βιβλίο από τον συγγραφέα του «Game of Thrones» George R. R. Martin που έχει τίτλο Στον οίκο του σκουληκιού.

Ιστορικά και πολιτικά δοκίμια από κορυφαίους διανοούμενους θα κυκλοφορήσουν στα βιβλιοπωλεία: Το κλασικό αλλά χαρακτηριστικό για τη διαχρονικότητά του βιβλίο του Εντμόντ Αμπού Η Ελλάδα του Όθωνα με πρόλογο του Τάκη Θεοδωρόπουλου, μια σύντομη αλλά απόλυτα κατατοπιστική και εύληπτη ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας του καταξιωμένου καθηγητή Βυζαντινής Ιστορίας Jonathan Harris με τίτλο Βυζάντιο: Ένας άγνωστος κόσμος, ένα βιβλίο για την πραγματική αφετηρία του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου από τον βραβευμένο γερμανό δημοσιογράφο Γιόακιμ Κέπνερ. Τέλος, πιάνοντας δύο από τις παγκόσμιες υπερδυνάμεις, από τη μία η Sheila Fitzpatrick με το Οι σύμβουλοι του Στάλιν μάς ανατρέπει την καθιερωμένη αντίληψή μας για το σοβιετικό καθεστώς και τον σταλινισμό, ενώ οι André Kaspi & Hélène Harter παρουσιάζουν την ιστορία των προέδρων της Αμερικής αλλά και τη συγκεντρωτική ισχύ του αξιώματος στο Οι Αμερικανοί Πρόεδροι: Από τον Τζορτζ Ουάσινγκτον ως τον Μπαράκ Ομπάμα.

Δείτε επίσης