Απονεμήθηκαν τα βραβεία 2018 της εταιρείας συγγραφέων

Αλεξάνδρα Σαμουήλ, Γουίλις Μπάρνστοουν, Παυλίνα Μάρβιν και Βίβιαν Στεργίου τιμήθηκαν με Βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων

Τα Βραβεία 2018 της Εταιρείας Συγγραφέων απονεμήθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, πριν από μερικές μέρες, στο Αμφιθέατρο Αντώνη Τρίτση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε επίσης το Ημερολόγιο 2019 της Εταιρείας Συγγραφέων, με θέμα Πώς φοριούνται οι λέξεις: Λογοτεχνία & ένδυση, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, ενώ η Εταιρεία υποδέχθηκε τα νέα μέλη της.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με στήριξη από τη Βουλή των Ελλήνων και το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τόσο ως προς την Εταιρεία Συγγραφέων καθώς και στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηναίων, και με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), τουΟργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) και άλλων υποστηρικτών της Εταιρείας Συγγραφέων, όπως το Ίδρυμα Κώστα & Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν, εκ μέρους του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη ως οικοδεσπότη στο Πνευματικό Κέντρο, ο Αντιδήμαρχος ΑθηναίωνΛευτέρης Παπαγιαννάκης, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Γεώργιος Αγγελόπουλος, εκ μέρους της διοργάνωσης Αθήνα 2018 η Συντονίστρια του Δικτύου Πολιτισμού δήμου Αθηναίων Εριφύλη Μαρωνίτη και εκ μέρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ο εκπρόσωπός του Σπύρος Αλεξόπουλος, ενώ ευχές της Υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά μετέφερε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας, που με τη Γενική Γραμματέα της Εταιρείας Αγγελική Στρατηγοπούλου συντόνισαν την εκδήλωση.

Το «Βραβείο Διδώ Σωτηρίου 2018 της Εταιρείας Συγγραφέων» για πολύπλευρη προσφορά στα Γράμματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό απονεμήθηκε, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, στη συγγραφέα και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου Αλεξάνδρα Σαμουήλ. Για την τιμώμενη μίλησε ο κριτικός λογοτεχνίας Αριστοτέλης Σαΐνης, ενώ το βραβείο, που έχει φιλοτεχνηθεί από τον γλύπτη Θόδωρο, απένειμε ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Γεώργιος Αγγελόπουλος.

Του πρόσφατου βιβλίου της Αλεξάνδρας Σαμουήλ Πάντα αριθμώ διετάξαςΑναλογία, αριθμολογία και ποίηση (Μελάνι, 2018) έχουν προηγηθεί τα βιβλία Ιδαλγός της ιδέαςΗ περιπλάνηση του Δον Κιχώτη στην ελληνική λογοτεχνία (Πόλις, 2007), Ο Παλαμάς και η κρίση του στίχου (Νεφέλη, 2007), που βραβεύτηκε με το Έπαθλο Χρήστου & Ελένης Ξανθοπούλου-Παλαμά της Ακαδημίας Αθηνών, και Ο βυθός του καθρέφτηO Andre Gide και η ημερολογιακή μυθοπλασία στην Eλλάδα (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 1998), καθώς και πολλές μελέτες σε σύμμικτους τόμους και περιοδικά.

Το «Βραβείο Δαίδαλος 2018 της Εταιρείας Συγγραφέων» για πολύπλευρη προσφορά στα Γράμματα και την επικοινωνία των λαών μέσω του πολιτισμού απονεμήθηκε, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, στον Αμερικανό ποιητή, μεταφραστή και πανεπιστημιακό Γουίλις Μπάρνστοουν (Willis Barnstone). Για τον τιμώμενο μίλησε η ποιήτρια, πανεπιστημιακός και μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Λιάνα Σακελλίου, ενώ το βραβείο, που έχει φιλοτεχνηθεί από την εικαστικό Ηρώ Νικοπούλου, απένειμε η Συντονίστρια του Δικτύου Πολιτισμού δήμου Αθηναίων Eριφύλη Μαρωνίτη.

Μεταφραστής της αρχαίας λυρικής ποίησης, που έφερε τη Σαπφώ κοντά στον αγγλόγλωσσο αναγνώστη, μεταφραστής του Ηράκλειτου και μιας λογοτεχνικής εκδοχής της Καινής Διαθήκης, όπως και νεότερων συγγραφέων, συγγραφέας σχεδόν πενήντα βιβλία, συνομιλητής του Μπόρχες και έχοντας αποσπάσει πολλά βραβεία στις ΗΠΑ, ο Γουίλις Μπάρνστοουν διατηρεί μια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, όπου ξεκίνησε την πορεία του ως δασκάλου.

Το «Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη 2018 της Εταιρείας Συγγραφέων» για πρωτοεμφανιζόμενη/ο ποιήτρια ή ποιητή, που θεσπίστηκε στη μνήμη του ποιητή και ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας Γιάννη Βαρβέρη (1955-2011) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες ποιητικές φωνές της χώρας, απονεμήθηκε στην Παυλίνα Μάρβιν για το βιβλίο της Ιστορίες απ’ όλον τον κόσμο μου (Κίχλη, 2017). Το σκεπτικό της απόφασης παρουσίασε η Παυλίνα Παμπούδη, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Βραβείου Βαρβέρη, με μέλη τους ποιητές Ηλία Κεφάλα και Δημήτρη Κοσμόπουλο. Το Βραβείο απένειμε ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Σπύρος Αλεξόπουλος, ενώ στην τιμώμενη χάρισε βιβλία του Γιάννη Βαρβέρη η Αλίκη Βαρβέρη.

Το «Βραβείο Μένη Κουμανταρέα 2018 της Εταιρείας Συγγραφέων» για πρωτοεμφανιζόμενη/ο πεζογράφο, που θεσπίστηκε στη μνήμη του πεζογράφου και ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας Μένη Κουμανταρέα (1931-2014) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες πεζογραφικές φωνές της χώρας, απονεμήθηκε στη Βίβιαν Στεργίου για το βιβλίο της Μπλε υγρό (Πόλις, 2017). Το σκεπτικό της απόφασης παρουσίασε ο Μιχάλης Μοδινός, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Βραβείου Κουμανταρέα, με μέλη τους συγγραφείς Λίλυ Εξαρχοπούλου και Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη. Στην Επιτροπή είχε συμμετάσχει και ο Ανδρέας Μήτσου. Το Βραβείο απένειμε η Αλεξάνδρα Τράντα, ανιψιά του Μένη Κουμανταρέα, που επίσης χάρισε στην τιμώμενη βιβλία του που προσέφεραν οι εκδόσεις Πατάκη.

Στην εκδήλωση, έγινε αναφορά από τη συγγραφέα, εικαστικό και Ταμία της Εταιρείας Ηρώ Νικοπούλου στα εκλιπόντα, από την προηγούμενη απονομή βραβείων, μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων Άγγελο ΔεληβορριάΜάνο ΕλευθερίουΆρη Μπερλή και Γιάννη Τσιώλη, όπως επίσης στον γλύπτη Θόδωρο που φιλοτέχνησε το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου.

Το Ημερολόγιο 2019 της Εταιρείας Συγγραφέων, που κυκλοφορεί σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη και διατίθεται στα βιβλιοπωλεία, παρουσίασε η Γενική Γραμματέας της Εταιρείας Αγγελική Στρατηγοπούλου, η οποία συγκέντρωσε και επιμελήθηκε κείμενα 111 μελών της Εταιρείας που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΔΣ να συμμετάσχουν. Θέμα του Ημερολογίου είναι Πώς φοριούνται οι λέξεις: Λογοτεχνία & ένδυση. Εικονογραφείται με σκηνικά και κοστούμια του αείμνηστου σκηνογράφου Γιώργου Πάτσα (1944-2018). Την τυποτεχνική επιμέλεια είχε ο Δημήτρης Καλοκύρης, με πρόλογο του Γιώργου Χουλιάρα και εισαγωγή της Αγγελικής Στρατηγοπούλου.

Η Εταιρεία Συγγραφέων εκδίδει θεματικά ημερολόγια με πρωτότυπα κείμενα μελών της, σε συνεργασία με πολλούς εκδοτικούς οίκους και με εικονογράφηση από γνωστούς καλλιτέχνες, εδώ και 25 χρόνια. Θέματα των πιο πρόσφατων ημερολογίων σε νέο σχήμα, που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Πατάκη, ήταν: Οδυσσέας (ένας διεθνής ελληνικός μύθος), με εικονογράφηση του Γιάννη Στεφανάκι, Γέφυρες, με φωτογραφίες του Ανδρέα Σμαραγδή, Φεγγάρι, με εξώφυλλο του Γιώργου Ρωμανού, Πολλαπλές αρχαιότητες, με πρόλογο του Μανόλη Κορρέ και φωτογραφίες του Σωκράτη Μαυρομμάτη, και Διαβάζοντας την Αθήνα, με φωτογραφίες του Παναγιώτη Τραπάτσα, που ήταν η πρώτη σχετική έκδοση ενόψει της ανάδειξης της πόλης σε Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υποδοχή νέων μελών της Εταιρείας Συγγραφέων, που είχαν εκλεγεί από την ετήσια Γενική Συνέλευση τον περασμένο Μάιο, από τον Αντιπρόεδρο της Εταιρείας Γιώργο Βέη. Νέα τακτικά μέλη της Εταιρείας, σε αλφαβητική σειρά, είναι οι Κώστας ΒούλγαρηςΓιάννης ΔούκαςΙσίδωρος ΖουργόςΈλσα ΚορνέτηΓιώργος ΛίλληςΈλενα ΜαρούτσουΤεύκρος ΜιχαηλίδηςΚάλλια ΠαπαδάκηΔημοσθένης Παπαμάρκος και Μαρία Φακίνου, ενώ νέα αντεπιστέλλοντα μέλη είναι οι Eουζέμπι Αγιένσα (Eusebi Ayensa, Ισπανία) καιΝίκος Αλεξίου (ΗΠΑ). Ακολούθησε κοκτέιλ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανάδειξης από την UNESCO της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του Βιβλίου, με στήριξη από τη Βουλή των Ελλήνων και το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τόσο ως προς την Εταιρεία Συγγραφέων καθώς και στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηναίων, και με την υποστήριξητου Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) και άλλων υποστηρικτών της Εταιρείας Συγγραφέων, όπως το Ίδρυμα Κώστα & Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηναίων υλοποιείται με τη στήριξη δωρητών. Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Λίγα λόγια για την Εταιρεία Συγγραφέων:Η Εταιρεία Συγγραφέων είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που συγκεντρώνει διακεκριμένα ονόματα της πνευματικής παραγωγής για πάνω από 35 χρόνια εμβληματικής παρουσίας. Με περισσότερα από 350 μέλη σήμερα, αποτελεί τον μείζονα φορέα ποιητών, πεζογράφων, δοκιμιογράφων, συγγραφέων βιβλίων για παιδιά, μεταφραστών και κριτικών από την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ μέλη της είναι επίσης επιφανείς ξένοι συγγραφείς και νεοελληνιστές. Τα μέλη της Εταιρείας έχουν πολλαπλώς αναγνωρισμένη παρουσία στα ελληνικά γράμματα, ενώ δραστηριοποιούνται σε οτιδήποτε έχει σχέση με τον χώρο του βιβλίου. Δεν υπάρχει πολιτιστικό γεγονός μείζονος σημασίας στην ελληνική επικράτεια ή μεγάλου ελληνικού ενδιαφέροντος στο εξωτερικό, στο οποίο να μη συμμετέχουν, κατά τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων. 

Πρώτος επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης, ενώ στα εκλιπόντα μέλη της συγκαταλέγονται οι Μανόλης Αναγνωστάκης, Αλέξανδρος Αργυρίου, Γιάννης Βαρβέρης, Τάσος Δενέγρης, Νίκος Εγγονόπουλος, Ουμπέρτο Έκο, Παύλος Ζάννας, Νάσος Θεοφίλου, Νίκος Θέμελης, Μαρία Ιορδανίδου, Γιώργος Ιωάννου, Έκτωρ Κακναβάτος, Νίκολας Κάλας, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Νίκος Κάσδαγλης, Παναγιώτης Κονδύλης, Γιάννης Κοντός, Αλέξανδρος Κοτζιάς, Μένης Κουμανταρέας, Τάσος Λειβαδίτης, Βύρων Λεοντάρης, Δημήτρης Μαρωνίτης, Κώστας Μουρσελάς, Μάριος Πλωρίτης, Μίλτος Σαχτούρης, Αντώνης Σαμαράκης, Διδώ Σωτηρίου, Κώστας Ταχτσής, Δημήτρης Χατζής, Σέιμους Χίνι και πολλοί άλλοι.

Δείτε επίσης