Σωκράτης Μάλαμας «Λαβύρινθος»

Σωκράτης Μάλαμας @ Φωτογραφία Γιάννης Μαργετουσάκης

Ο Σωκράτης Μάλαμας στον πιο εσωτερικό δίσκο του και πέμπτο ως την εποχή του ’96. Η ιδιαιτερότητα του καταφεύγει στην εσωτερικότητα και στην έντονη μελωδικότητα. Τραγούδια που μέχρι και σήμερα έχουν ένα μεγάλο μέρος των συναυλιών του τραγουδοποιού, αλλά και αγαπημένα των ακροατών και του ραδιοφώνου. Από το πρώτο τραγούδι που έρχεται να σωπάσει μέσα στη ενεργειακή δύναμη του στίχου και της ερμηνείας μέχρι και το τελευταίο ως «Ευτυχείς, λυπημένοι και πότες». Τραγούδια σε ακριβή σειρά. Ιδιαίτερο και το εξώφυλλο του δίσκου – σ’ ένα μπλε φόντο ένα ανοιχτό κουκουνάρι. Ο δίσκος έμεινε στη μνήμη ως «Λαβύρινθος», ακόμα κι αν εκτός από το όνομα του τραγουδοποιού δεν υπάρχει κάτι άλλο ώστε να καθορίσει τον τίτλο. Η συμμετοχή της Μελίνας Κανά στο «Ασε τα ψέματα» και στο «Ανάβω μια φωτιά» σχεδόν δεδομένη, αφού είχε προηγηθεί και ο δίσκος «Της μέρας και της νύχτας» το ’92 – ένα μέρος συνεργασιών.

Ο Σωκράτης Μάλαμας γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1957 στη Συκιά της Χαλκιδικής. Η πρώτη απόπειρα που έκανε στην ελληνική δισκογραφία δεν στέφθηκε με επιτυχία καθώς η δισκογραφική εταιρία Lyra απέρριψε το υλικό του με την αιτιολογία ότι δεν ήταν εμπορικό. Συνέχισε να παίζει μουσική σε λαϊκά μαγαζιά, προσθέτοντας και κάποια δικά του τραγούδια στο πρόγραμμα που παρουσίαζε, χωρίς να αναφέρει ότι ο ίδιος ήταν ο δημιουργός. Μέχρι τη στιγμή που ο Νίκος Παπάζογλου τον άκουσε και διέκρινε το ταλέντο του, οπότε και τον έπεισε να μπει για ηχογράφηση στο στούντιο και να ετοιμάσει την πρώτη του δουλειά, με τίτλο «Ασπρόμαυρες Ιστορίες» το 1989.

Στο ενεργητικό του μετράει πάνω από 20 άλμπουμ (προσωπικά και συμμετοχικά). Ο τελευταίος του δίσκος κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2017 με τίτλο «Κάτοπτρα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ