Κριτική: Jojo Rabbit (Τζότζο) / Τι θα κάνατε αν ο φανταστικός φίλος του γιου σας ήταν ο… Χίτλερ;

Σκηνοθεσία: Τάικα Γουαιτίτι Σενάριο: Τάικα Γουαιτίτι Ηθοποιοί: Σαμ Ρόκγουελ, Σκάρλετ Γιόχανσον, Άλφι Άλεν, Ρόμαν Γκρίφιν Ντέιβς Είδος: Δραματική Κομεντί Διάρκεια: 108΄ Χώρα: Τσεχία – Νέα Ζηλανδία Γλώσσα: Αγγλικά
Βαθμολογία: 4/5

Η ταινία έλαβε το βραβείο κοινού «Grolsch» στο Φεστιβάλ του Τορόντο
Στα Όσκαρ 2020 είναι υποψήφιο σε έξι κατηγορίες μεταξύ των οποίων και Καλύτερης Ταινίας.

Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Τάικα Γουαϊτίτι (THOR: Ragnarok, Κυνήγι Ανθρώπων), φέρνει με τη μοναδική αίσθηση του χιούμορ και πάθους την τελευταία του ταινία, Τζότζο, μία σάτιρα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου με πρωταγωνιστή ένα μοναχικό αγόρι από τη Γερμανία (ο Ρόμαν Γκρίφιν Ντέιβις στον ρόλο του Τζότζο) του οποίου η ιδέα για τον κόσμο αντιστρέφεται, όταν ανακαλύπτει ότι η διαζευγμένη μητέρα του (Σκάρλετ Γιόχανσον) κρύβει ένα νεαρό Εβραίο κορίτσι (Τόμασιν ΜακΚένζι) στη σοφίτα τους. Με μοναδική βοήθεια από τον χαζούλη φανταστικό του φίλο, Αδόλφο Χίτλερ (Τάικα Γουαϊτίτι) ο Τζότζο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον τυφλό φανατισμό του.

Τα περισσότερα παιδιά έχουν φανταστικούς φίλους. Μιλάνε μαζί τους, παίζουν και ενίοτε τσακώνονται. Αυτό με βάση την σύγχρονη παιδοψυχολογία είναι κάτι φυσιολογικό και βοηθάει στην μετάβαση του παιδιού από την νηπιακή στην προεφηβική φάση. Μέχρι, εδώ καλά. Τι γίνετε όμως, αν ο φανταστικός φίλος του μονάκριβου μας είναι ο γκαφατζής… Αδόλφος Χίτλερ; Τότε γίνεται μια απολαυστική ταινία που με ιδιαίτερα καυστικό και οξυδερκή τρόπο μιλάει για τον φασισμό.

Ο σκηνοθέτης Τάικα Γουαιτίτι φτιάχνει μια τρυφερή ταινία που μιλάει ξεκάθαρα για την πλύση εγκεφάλου που βίωναν τα παιδιά της ναζιστικής Γερμανίας πριν και κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πως σιγά σιγά το τέρας της Αρίας φυλής δηλητηρίαζε ακόμα και τους πολύ μικρούς σε ηλικία μαθητές, αφού τα ίδια τα σχολεία λειτουργούσαν ως προθάλαμος προπαγάνδας. Ένα τέτοιο παιδί είναι και ο Τζότζο  Rabbit. Γιατί κουνέλι; Επειδή, αρνήθηκε να θανατώσει στο όνομα του Φύρερ ένα λαγό. Και βέβαια, όσο ο κατά φαντασία κολλητός του προσπαθεί να τον κάνει να μισήσει όποιον δεν ανήκει στους «εκλεκτούς» Γερμανούς, η μητέρα του, στο ρόλο βλέπουμε την Σκάρλετ Γιόχανσον η οποία μας εκπλήσσει με την ερμηνεία της και τις κινηματογραφικές επιλογές της ακόμα μία φορά το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο είναι αντίθετη σε αυτή την συμπεριφορά, αλλά παρέχει καταφύγιο σε μια εβραία έφηβη. Όταν ο Τζότζο ανακαλύπτει το κορίτσι παθαίνει σοκ. Είναι μεγάλη η προδοσία της μητέρας του. Πιο μεγάλο σοκ παθαίνει όμως όταν ανακαλύπτει πως οι Εβραίοι δεν είναι άνθρωποι με τέσσερα μάτια, δέκα χέρια και ουρές. Αντιθέτως είναι ακριβώς όπως και εκείνος Μάλιστα, πολύ όμορφοι και έτσι, ο μικρός Τζότζο, όχι μόνο αλλάζει πεποιθήσεις, αλλά ρισκάρει για να την προστατεύσει αφού την έχει ερωτευτεί.

Το σενάριο είναι πολύ δεμένο και σε κανένα σημείο – όσο, παράξενη κι αν μοιάζει στην σύλληψη της αυτή η ιστορία – δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Όλα λειτουργούν με ένα σατυρικό τρόπο που δεν τρομάζει και δεν φέρνει σε δύσκολη θέση τον θεατή ακόμα κι όταν, μοιραία, η ταινία γίνεται στενάχωρη. Μη ξεχνάμε πως είναι μια ταινία που μιλάει για τον πόλεμο και ήτοι την άνοδο και την πτώση του ναζισμού.

Ο μικρός Ρόμαν Γκρίφιν Ντέιβις είναι αξιολάτρευτος Με μια μόνιμη απορία στο βλέμμα ανακαλύπτει ξανά τον κόσμο. Ο Σαμ Ρόκγουελ για άλλη μια φορά μας θυμίζει πόσο εξαιρετικός ηθοποιός είναι. Αναρωτιέμαι γιατί άργησαν τόσο να τον ανακαλύψουν!

Ο σκηνοθέτης Γουαιτίτι παίρνει το μυθιστόρημα της Κριστίν Λέουενς «Caging Skies» και έχοντας και ο ίδιος καταγωγή από το Ισραήλ γελοιοποίει τον ίδιο τον φανατισμό και την έλλειψη παιδείας. Ο ίδιος, ο κινηματογραφιστής έχει δηλώσει πως η ταινία «Ο Μεγάλος Δικτάτορας» (1940), του Τσάρλι Τσάπλιν, είναι η ταινία που τον έχει επηρεάσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην καριέρα του και ότι πάντα ήθελε να γυρίσει ένα film που ανάμεσα στην παρωδία και στο δράμα θα μιλούσε για εκείνη την φρικτή περίοδο. Αν σκεφτούμε πως η ταινία διεκδικεί έξι βραβεία στα φετινά όσκαρ και έχει ήδη κερδίσει το βραβείο κοινού στο Τορόντο, όπου και αποθεώθηκε, μάλλον, το κατάφερε!!

Η ταινία θα βγει στις αίθουσες στις 23 Ιανουαρίου από την ODEON.

Δείτε επίσης