Σκηνοθεσία: Γιούβαλ Άντλερ Σενάριο: Ράιαν Κόβινγκτον, Γιούβαλ Άντλερ Φωτογραφία: Κόλια Μπραντ Μουσική: Τζον Παεζάνο Ηθοποιοί: Νούμι Ραπάς, Τζόελ Κίναμαν, Κρις Μεσίνα, Έιμι Σέιμετζ, Τζάκσον Ντιν Βίνσεντ, Μιλιέτ Ναλίν, Τζεφ Πόουπ, Βικτόρια Χιλ Κατηγορία: Δραματική Διάρκεια: 97’ Γλώσσα: Αγγλικά Χώρα: ΗΠΑ
Βαθμολογία: 2,5/5
Πόσο καλά γνωρίζουμε τους γείτονες μας και μπορούμε τελικά να ξεφύγουμε από το παρελθόν μας;
Στην Αμερική, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μία γυναίκα (Νούμι Ραπάς) έχοντας αποφασίσει να ξαναφτιάξει τη ζωή της στα προάστια μαζί με τον σύζυγό της (Κρις Μέσινα), θα βρεθεί ξανά μπροστά στον εφιάλτη που έζησε τότε εξαιτίας της οικογένειας που μετακομίζει στο γειτονικό τους σπίτι.
Η Μάγια ζει μια ευτυχισμένη ζωή με τον σύζυγο της Λούις και το γιο τους Πάτρικ. Έχουν ένα όμορφο σπίτι, είναι αγαπητοί στην τοπική κοινωνία και όλα φαίνονται να πηγαίνουν καλά. Την ηρεμία τους θα ταράξει ο νέος γείτονας που θα έρθει να ξυπνήσει ιδιαίτερα δυσάρεστες μνήμες από το παρελθόν της Μάγιας, τότε που εκείνη και την αδερφή τις είχαν βιάσει ομαδικά ναζί στρατιώτες. Στο πρόσωπο του Τζόελ Κίναμαν αναγνωρίζει έναν από τους βασανιστές της και αποφασίζει να πάρει εκδίκηση.
Η Σουηδή Νούμι Ραπάς και ο Aμερικανοσουηδός Τζόελ Κίναμαν μετά την συνεργασία τους στην ταινία «Child 44» ξανασυναντιούνται σε μια ιστορία που μοιάζει με bras de fer κυριαρχίας. Η πρώτη που είπε το ναι στο σενάριο του Ράιαν Κόβινγκτον ήταν η Ραπάς που μετά τον χαρακτήρα της Λίζμπεθ Σαλάντερ στο «Το κορίτσι με το τατουάζ» είχε εκφράσει την επιθυμία της να υποδυθεί έναν ρόλο με περισσότερα εσωτερικά ερεθίσματα που να της δώσει την ευκαιρία να παίξει με την έκφρασή της και την κάμερα. Η αλήθεια είναι πως σε ένα πρώτο επίπεδο το κατάφερε. Αν σκεφτεί κανείς πως ναι μεν η αρχική ιδέα της ταινίας έχει μια δυναμική που όμως όσο εξελίσσεται η ιστορία αποδυναμώνεται. Δεν υπάρχουν ανατροπές και εμβόλιμα στοιχεία για να την κρατήσουν ζωντανή. Οπότε το βάρος πέφτει κυρίως στους ηθοποιούς που πρέπει να βασιστούν στις δικές τους δυνάμεις. Από αυτό το συμπέρασμα δεν σώζεται ούτε ο σκηνοθέτης Γιούβαλ Άντλερ που οι λήψεις του μοιάζουν μάλλον διεκπεραιωτικές παρά εμπνευσμένες. Ο Κινάμαν έχει 2 λεπτά προς το τέλος πολύ δυνατά που αν και λίγα τον σώζουν. Ενδιαφέρον έχει η φωτογραφία του Κόλια Μπραντ (Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς) που καταφέρνει να μας μεταφέρει στην εποχή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, όπου η Αμερική έχει αρχίσει να βρίσκει τον εαυτό της. Σε αυτό βοηθάνε αρκετά και τα κουστούμια.
Στην εξέλιξη του έργου υπάρχουν ψήγματα ιστορικών αναδρομών που δυναμιτίζουν την πλοκή και μια αίσθηση κρυφών μυστικών των κεντρικών ηρώων που δίνουν ένα push στο όλο αποτέλεσμα.
Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις 22 Οκτωβρίου από την Odeon.