Αφιέρωμα: Κατίνα Παξινού – 120 χρόνια από την γέννηση της πρώτης Ελληνίδας ηθοποιού που πήρε Όσκαρ

2 Μαρτίου 1944, και στο κινέζικο θέατρο «Grauman», στο Λος Άντζελες πραγματοποιείται η 16η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ. Είναι  η πρώτη φορά που η απονομή γίνεται σε θέατρο, τις προηγούμενες χρονιές γινόταν σε εστιατόρια και χώρους κοινωνικών εκδηλώσεων. Συνέβη ακόμα κάτι διαφορετικό εκείνη την χρονιά. Δόθηκε πρώτη φορά βραβείο σε μη Αμερικανή ηθοποιό και ποια ήταν εκείνη; Μα φυσικά η δική μας Κατίνα Παξινού.

Όταν ο παραγωγός και σκηνοθέτης Σαμ Γουντ πρότεινε στην Κατίνα Παξινού πως θέλει να συνεργαστούν εκείνη δεν τον πίστεψε και αρνήθηκε Ο Γουντ επέμενε λέγοντας πως του αρέσει το άμεσο και φλογερό ταπεραμέντο αυτής της δύστροπης ελληνίδας. Το έργο που ήθελε να διασκευάσει για την μεγάλη οθόνη ήταν το αριστούργημα του  Έρνεστ Χέμινγουεϊ «Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα». Για την Παξινού είχε σκεφτεί τον ρόλο της Πιλάρ, της Ισπανίδας τσιγγάνας και αντάρτισσας που οργάνωνε τους επαναστάτες στον Ισπανικό εμφύλιο. Ο ρόλος δεν ήταν καθόλου άγνωστος στην Ελληνίδα ηθοποιό και μάλιστα έθεσε όρο στον Γουντ και στον Ντάντλεϊ Νίκολς, σεναριογράφο της ταινίας, πως αν την θέλουν θα δεχτούν να υπογράψουν συμβόλαια χωρίς να την περάσουν από οντισιόν. Εκείνοι απόρησαν και η Παξινού τους απάντησε πως δεν υπάρχει λόγος να την δοκιμάσουν. Το ξέρει τον ρόλο. Κάθε Ελληνίδα ξέρει τον ρόλο της Πιλάρ. Θα μπορούσε να είναι η γιαγιά της. Η απάντηση έπεισε τους παραγωγούς και οι υπογραφές μπήκαν. Συμπρωταγωνιστές της ήταν ο  Γκάρι Κούπερ, η Ίνγκριντ Μπέργκμαν και ο Ακίμ Ταμιρόφ. Η ταινία πήγε εξαιρετικά κάνοντας 11 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις. Προτάθηκε για 9 υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, αλλά μόνο η Κατίνα Παξινού κατάφερε να κερδίσει το αγαλματίδιο. Έτσι, έγινε η πρώτη Ελληνίδα ηθοποιός που πήρε Όσκαρ Β΄ Γυναικείου ρόλου. Στον ευχαριστήριο λόγο της αφιέρωσε το βραβείο στους στρατιώτες που πολεμάνε και στους συναδέλφους της ηθοποιούς που δίνουν αγώνα πίσω στην πατρίδα, που βρισκόταν υπό καθεστώς κατοχής.

Δεν ήταν, όμως, η μόνη φορά που η Κατερίνα Κωνσταντοπούλου, όπως ήταν το όνομα της, αρχικά, διακρινόταν για το ταλέντο της. Τρία χρόνια αργότερα, το 1947 βραβεύεται με το βραβείο Κοκτώ για τον ρόλο της άπιστης συζύγου και μητέρας στο διασκευασμένο «Το Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του  Ευγένιου Ο’Νηλ, σε σκηνοθεσία Ντάντλει Νίκολς.

Το 1960 συνεργάζεται με τον  Λουκίνο Βισκόντι στο «Ο Ρόκο και τ’ Αδέλφια του» με τον Αλέν Ντελόν, τον Ρενάτο Σαλβατόρι, τον Σπύρο Φωκά, την Κλαούντια Καρντινάλε και την Άνι Ζιραντό. Η ταινία βραβεύτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας με Αργυρό Λέοντα και με το βραβείο FIPRESCI.

Η Κατίνα Παξινού με τους αμέτρητους θεατρικούς και κινηματογραφικούς της ρόλους, αλλά και την ιδιαίτερη προσωπικότητα της κατάφερε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό να μιλούν όλοι για την Ελληνίδα ερμηνεύτρια που πάντα, όπου κι αν βρισκόταν κουβαλούσε μέσα της ένα κομμάτι από την πατρίδα της.

Σήμερα, συμπληρώνονται 120 χρόνια από την γέννηση της, στις 17 Δεκεμβρίου 1900.

Δείτε επίσης