Αφιέρωμα: Το πιο διάσημο ερωτικό φιλί

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα φιλιού που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Ιουλίου και ξεκίνησε από την Βρετανία, σκεφτήκαμε να ¨κλέψουμε¨ λίγο από την μαγεία του πιο διάσημου φιλιού. 

Μπορεί αυτή η ιδιαίτερη επέτειος να μη μετρά πολλά χρόνια από τότε που θεσπίστηκε, όμως αποτελεί μια γλυκιά αφορμή, και δικαιολογία, να φιληθούμε με όποιον θέλουμε!! Φιλιά ερωτικά, παθιασμένα, τρυφερά, αναπάντεχα και πολλά από αυτά που σου κόβουν την ανάσα (ναι, υπάρχουν ευτυχώς κι αυτά). Αγγίγματα στα χείλη που σε ερωτεύονται, σε παραπλανούν, σε ερεθίζουν και σε κάνουν να αφήνεσαι  στην πιο γλυκιά υποταγή.. Μα πάνω απ΄όλα ένα φιλί που μας κάνει να θέλουμε να ήταν δικό μας. Το πιο διάσημο φιλί της τέχνης.

 

Το Φιλί (Der Kuss) είναι διάσημος πίνακας του Αυστριακού ζωγράφου Γκούσταφ Κλιμτ. Ο πίνακας δημιουργήθηκε την περίοδο 1907-1908 και ανήκει στη λεγόμενη χρυσή περίοδο του Κλιμτ. Θεωρείται το πιο διάσημο έργο του Κλιμτ, αλλά και ένα από τα διασημότερα της Αρ Νουβό. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση Kunstschau το 1908. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πίνακας έχει σχήμα τετράγωνο, με μέγεθος 180 x 180 εκατοστά. Είναι μια ελαιογραφία σε καμβά ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί και φύλλα χρυσού.

Στο κέντρο του πίνακα, αναπαριστάται ένα ζευγάρι που είναι έτοιμο να φιληθεί. Το υπόβαθρο είναι σε σκούρο χρυσό χρώμα, ενώ τα δύο σώματα καλύπτονται από χρυσά ενδύματα, διακοσμημένα με γεωμετρικά σύμβολα. Το ζευγάρι στέκεται πάνω σε ένα βράχο γεμάτο λουλούδια, ο οποίος κόβεται απότομα στα δεξιά του πίνακα, ενώ λουλούδια υπάρχουν και στα μαλλιά των δύο προσώπων. Επίσης, ένα χρυσό φυτό βρίσκεται στο δεξιό μέρος, μπροστά από την γυναίκα, ενώ ένα χρυσό φωτοστέφανο σε σχήμα καμπάνας διακοσμημένο με κυκλικά σχήματα, το οποίο ξεκινά πίσω από τους ώμους του άνδρα, περιβάλει το ζευγάρι. 

Ο λόγος που ο συγκεκριμένος πίνακας είναι τόσο διάσημος, εκτός φυσικά από το τεράστιο εικαστικό ενδιαφέρον, είναι ο μύθος που τον περιβάλλει. Η ιστορία θέλει το ζευγάρι να είναι ο ίδιος ο Αυστριακός ζωγράφος Γκούσταβ Κλιμτ και η πραγματική μούσα του μεγάλου της Αρ Νουβό, η Emilie Flöge, με την οποία ο ζωγράφος γνωρίστηκε όταν εκείνη ήταν μόλις 17 ετών. Άλλες εικασίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα από τα μοντέλα του Κλιμτ, που την εποχή εκείνη ήταν ευρύτερα γνωστό ως Red Hilda και η οποία είχε ποζάρει ξανά για εκείνον στα έργα του “Δανάη” και “Χρυσόψαρα.

Πολλοί έκαναν λόγο για τον παράνομο δεσμό που ο καλλιτέχνης διατηρούσε με μία παντρεμένη γυναίκα και συνεργάτιδά του. Έναν δεσμό που γνώριζε μόνο ο καμβάς του και ο καλός του φίλος Τουλούζ Λωτρέκ. Ο Κλιμτ έπρεπε να είναι προσεκτικός να μην εκθέσει την γυναίκα που αγαπούσε κι εκείνη να μην μαθευτεί στον άντρα της και στο εργασιακό τους περιβάλλον. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε όλους τους πινάκες του ο Κλιμτ παρουσιάζει την γυναίκα δυναμική και περήφανη. Στον συγκεκριμένο έργο η θηλυκή φιγούρα δεν εμφανίζεται σε κυρίαρχο ρόλο, αλλά είναι υποταγμένη, γονατιστή σχεδόν, μέσα στην αγκαλιά του παράνομου εραστή της. Μοιάζει σα να θέλει να λιποθυμήσει και χωρίς ίχνος αναστολών να του παραδοθεί ψυχή και σώματι. Η ανδρική φιγούρα την προστατεύει και με τα χέρια του την κλείνει στην αγκαλιά του, προετοιμάζοντας και τους δυο εραστές για αυτό που θα ακολουθήσει… 

Δε γνωρίζω ποια εκδοχή είναι η επικρατέστερη, αν και θα ήταν ιδανικό να είναι η τελευταία, όμως είναι τόσο έντονο το στοιχείο του πάθους και του έρωτα που πραγματικά ελάχιστη σημασία έχει. Δικαίως λοιπόν, θεωρείτε το πιο διάσημο φιλί και ένα από τα αριστουργήματα της Αρ Νουβό.

Μπορεί σήμερα να είναι η παγκόσμια ημέρα φιλιού, όμως κάθε ημέρα είναι η σωστή ημέρα για να φιληθούμε και να αγαπηθούμε.

Και τι πιο όμορφο από ένα φιλί σε κάποιον που δεν το περιμένει…