Θεόφιλος: Η αναζήτηση της παράδοσης μέσα από τη ζωγραφική

Η αναγνώριση του έργου του ήρθε μετά τον θάνατό του, ιδιαίτερα με εκθέσεις όπως αυτή στο Μουσείο του Λούβρου το 1961, που τον ανέδειξαν ως πρωτοπόρο της λαϊκής τέχνης και έδωσαν κύρος στο έργο του.

Ο Θεόφιλος Κεφαλάς – Χατζημιχαήλ, γνωστός και ως ο Θεόφιλος, ήταν ένας αυτοδίδακτος Έλληνας καλλιτέχνης που έζησε από το 1867-1870 έως το 1934.

Γεννήθηκε στη Βαρειά Λέσβου, αλλά η ακριβής του χρονολογία γέννησης παραμένει άγνωστη, εκτιμάται όμως ότι ήταν μεταξύ του 1867 και του 1870. Ο πατέρας του ήταν τσαγκάρης ενώ η μητέρα του ήταν κόρη αγιογράφου.

Από νεαρή ηλικία, επέδειξε ενδιαφέρον για τη ζωγραφική και απέκτησε βασικές γνώσεις δίπλα στον παππού του. Η ζωή του ήταν δύσκολη εξαιτίας του κόσμου που τον χλεύαζε, επειδή κυκλοφορούσε φορώντας την παραδοσιακή φουστανέλα.

Σε ηλικία περίπου δεκαοκτώ ετών, εγκατέλειψε το σπίτι του και εργάστηκε ως θυροφύλακας στο Ελληνικό Προξενείο της Σμύρνης, πριν εγκατασταθεί στο Βόλο και στη συνέχεια στο Πήλιο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Καραϊσκάκης κυνηγώντας τους Τούρκους

Η τέχνη του Θεόφιλου εστιάζει στη λαϊκή παράδοση και τον παραδοσιακό πολιτισμό. Ζωγράφιζε τοπία, θρησκευτικά θέματα, και λαϊκές σκηνές, ενσωματώνοντας την παράδοση και την κουλτούρα της εποχής του. Παρά τις δυσκολίες, συνέχισε να ζωγραφίζει και στη Μυτιλήνη, προσφέροντας τα έργα του σε αντάλλαγμα για φαγητό και ποτό.

Ο Θεόφιλος πέθανε 22 ή 24 Μάρτιου του 1934 στη Μυτιλήνη, πιθανότατα από τροφική δηλητηρίαση.

Ωστόσο, η αναγνώριση του έργου του ήρθε μετά τον θάνατό του, ιδιαίτερα με εκθέσεις όπως αυτή στο Μουσείο του Λούβρου το 1961, που τον ανέδειξαν ως πρωτοπόρο της λαϊκής τέχνης και έδωσαν κύρος στο έργο του. Έτσι, η παρουσία του στην τέχνη παραμένει αναγνωρισμένη και εκτιμημένη μέχρι σήμερα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στο Google News και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebooktwitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές και τηλεοπτικές ειδήσεις.