2023 Ελευσίς – Μυστήριο 67 Αμολή: Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο πεδίο

Το «Μυστήριο 67 Αμολή – Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίο», έργο της ερευνήτριας, εικαστικού και performance artist Αιμιλίας Μπουρίτη και της καλλιτεχνικής πλατφόρμας «Συν+Εργασία» θα παρουσιαστεί στις 27 Αυγούστου και στις 14 και 23 Σεπτεμβρίου, στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο αντίστοιχα.

«Αμολή» για τους αγρότες του Ασπροπύργου σημαίνει το αυλάκι του νερού που ποτίζει τις αγροτικές καλλιέργειες. Το Μυστήριο 67 Αμολή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περιπατητική διαδρομή στα αγροκτήματα, συμμετοχή του κοινού στην αγροτική εργασία, όπως συγκομιδή φυστικιών και φύτευση οπωροκηπευτικών, αφηγήσεις, παραδοσιακή μουσική, αρβανίτικα τραγούδια, performance, εικαστική εγκατάσταση, προβολές, παρουσίαση του  ντοκιμαντέρ “100 χρόνια αγροτική ζωή στον Ασπρόπυργο” καθώς και συνάντηση μεταξύ  των αγροτικών κοινοτήτων του Θριασίου Πεδίου.

Πρόκειται για μία πολύπλευρη αναφορά στην αγροτική Θεά Δήμητρα, την προστάτιδα της γεωργίας, η οποία παρά τα διαφορετικά στάδια ανάπτυξης του Θριασίου πεδίου δεν έφυγε ποτέ από αυτό. Είναι ζωντανή όχι ως ένας μύθος αλλά ως μία πραγματικότητα αφού η πεδιάδα καλλιεργείται συστηματικά από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα.

Το κρίσιμο μήνυμα του έργου είναι ότι η τροφή και η σύνδεση του ανθρώπου με τη γη είναι ένα διαχρονικό στοιχείο όχι μόνον  επιβίωσης αλλά και πολιτιστικής κληρονομιάς. Στοιχείο το οποίο οφείλει να διαφυλαχτεί και να έχει τον προστατευόμενο χώρο του στο διαρκώς μεταβαλλόμενο Θριάσιο Πεδίο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με εργαλεία τη σύγχρονη τέχνη, τη συμμετοχικότητα, τη βιωματική γνώση και την επιστήμη, το Μυστήριο 67 Αμολή προσεγγίζει τις αγροτικές κοινότητες των δύο πόλεων, της Ελευσίνας και του Ασπρόπυργου, ξετυλίγοντας την πολιτιστική κληρονομιά τους, μετατρέποντας το αγροτικό τοπίο σε πεδίο νέων δυνατοτήτων.

Συμμετέχουν: Αρβανίτες του Θριασίου Πεδίου, ο Αγροτικός Σύλλογος Ασπροπύργου και τα μέλη του, καλλιτέχνες, επιστήμονες, αγρότες, θεωρητικοί, η τοπική κοινωνία και το ευρύτερο κοινό.

Οι δράσεις ολοκληρώνονται με  την παρουσίαση από ερευνητές του Εργαστηρίου ΗΜΕ-ΠΡΟΠΕ ΠΑΔΑ των θεμάτων της ενεργειακής μετάβασης στις αγροτικές κοινότητες και οι προκλήσεις της χρήσης νερού για τους αγρότες του Θριασίου πεδίου.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ 
Κυριακή 27 Αυγούστου, 18.00 – 22.30
στο Αγρόκτημα με φυστικόδεντρα του Αδάμ Αργυρίου (Οδός Στράτου Φράγκου, περιοχή Αεροδρομίου – Ελευσίνα)
Τραγουδούν οι αρβανίτισσες: Αικατερίνη Πέππα, Γεωργία Κριεκούκη, Δήμητρα Στέρπη, οικογένεια Βασιλείου Φαρμάκη και από τον Σύλλογο Γυναικών Μαγούλας οι Σπυριδούλα Παναγοπούλου, Ουρανία Λίγγου & Μαρίκα Γκόγκου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, 8.00 – 10.00
στον Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου στον Ασπρόπυργο “Ευχή για τους γεωργικούς σπόρους”, τελετουργική προσφορά από την Αιμιλία Μπουρίτη και τον Αγροτικό Σύλλογο Ασπροπύργου
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, 18:00 – 22.30
στο Αγρόκτημα με οπωροκηπευτικά του Βαγγέλη Μουζάκα
Εξωκλήσι Αγίας Μαρίνας (οδός Αγίας Μαρίνας & Κων/ντίνου Καραμανλή – Ασπρόπυργος)
Τραγουδούν οι αρβανίτισσες: Μαίρη Αβράαμ, Ελένη Δάρρα, Κατερίνα Ηλία, Μαρία Καψάλα, Κούλα Λιόση, Σπυριδούλα Μουζάκα, Μαρία Μυλωνά, Βασιλική Νάσου, Καίτη Νερούτσου, Κατίνα Νερούτσου & Φανή Παπαδά

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.