Πρεμιέρα για το φετινό 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου

Ξεκίνησε στις 31 Ιουλίου το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου με την sold out παράσταση «Πλούτος» του Αριστοφάνη από την Λαϊκή Σκηνή της Άνδρου σε σκηνοθεσία του Νίκου Ψαριανού. Μια παράσταση από ερασιτέχνες ηθοποιούς της Άνδρου που σηματοδότησε την έναρξη ακόμα μιας χρονιάς πολιτισμού και γιορτής για το νησί, με ένα έργο διαχρονικό και πάντα επίκαιρο.   

«Τί είναι το θέατρο;»

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κος. Παντελής Βούλγαρης, με τον δικό του μοναδικό τρόπο καλωσόρισε το κοινό που γέμισε ασφυκτικά το Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου για την πρεμιέρα. «Αυτή η εικόνα είναι αυτό που λέμε ‘’δεν παίζεται’’», είπε καταχειροκροτούμενος  «γιατί τί είναι το θέατρο; Είναι αυτό που βλέπω, που ψάχνει να βρει απαντήσεις, απαντήσεις που κρατάνε εδώ και αιώνες, και όλους αυτούς τους αιώνες θεατές σαν κι εσάς συγκεντρώνονται, αγκαλιάζονται, συγκινούνται, συγκρούονται, ερωτεύονται. Αυτό είναι αυτό που κάνουμε. Θέλω να σας ευχαριστήσω γι’αυτά τα πέντε χρόνια» είπε πριν δώσει τον χώρο «στους ντόπιους καλλιτέχνες, τους ανθρώπους που ζούνε στην Άνδρο, και για μήνες κάνουν πρόβες για να παρουσιάσουν το έργο τους».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης ο Δήμαρχος κ. Θεοδόσης Σουσούδης, και η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Άνδρου κα. Αθηνά Τσατσομοίρου, κάνοντας μια μικρή αναδρομή στα πέντε χρόνια λειτουργίας του Φεστιβάλ Άνδρου.

Με ήχους jazz και έκθεση αφίσας

Μετά το τέλος του «Πλούτου» ακολούθησε βραδιά jazz στο ταρατσάκι του θεάτρου ενώ στο προαύλιο του Ανοιχτού Θεάτρου εκτίθενται οι αφίσες των φοιτητών του Τμήματος Γραφιστικής της Σ.Ε.Τ.Π. που συμμετείχαν στο διαγωνισμό αφίσας του 5ου Φεστιβάλ σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2019

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ύψωμα 731 / Σάββατο 3 Αυγούστου
Σκηνοθεσία: Άρης Μπινάρης Μια μουσικοθεατρική παράσταση για την αξία της ελευθερίας «731 μέτρα πάνω από τον Άδη…»

Το 1941, στο Ύψωμα 731, ο ολιγάριθμος ελληνικός στρατός κατορθώνει μια συντριπτική νίκη επί του πολυάριθμου ιταλικού στρατού του Μουσολίνι, στην προσπάθεια του τελευταίου να καταλάβει την Ελλάδα. Στη μάχη που δόθηκε τα γεγονότα και οι αριθμοί αγγίζουν τη σφαίρα του παράδοξου όσον αφορά τον μικρό αριθμό των Ελλήνων οπλιτών αλλά και τους τρόπους με τους οποίους αντιμετώπισαν μία ιταλική επίθεση μυθικών διαστάσεων.

Το ταξίδι του έρωτα – Γιάννης Πάριος / Δευτέρα 5 Αυγούστου
Ο Γιάννης Πάριος με την δεκαμελή ορχήστρα του σε μια μοναδική συναυλία στο νησί της Άνδρου με τίτλο «Το ταξίδι του έρωτα». Ο μοναδικός καλλιτέχνης θα ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια δικά του και άλλων μεγάλων Ελλήνων συνθετών.

Ο Γιάννης Πάριος με την δεκαμελή ορχήστρα του σε μια μοναδική συναυλία στο νησί της Άνδρου με τίτλο «Το ταξίδι του έρωτα». Ο μοναδικός καλλιτέχνης θα ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια δικά του και άλλων μεγάλων Ελλήνων συνθετών. H εκδήλωση θα τελεστεί με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος «Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη Άνδρου». Μέρος των καθαρών εσόδων θα διατεθεί στο φιλανθρωπικό σύλλογο Αποικίων Άνδρου.

Ομάδα Cie. Toula Limnaios – Tempus  Fugit / Παρασκευή 9 Αυγούστου
Σύλληψη/Χορογραφία: Toula Limnaios Μουσική: Ralf R. Ollertz Χορός/Δημιουργία: Daniel Afonso, Leonardo D’Aquino, Priscilla Fiuza, Alba de Miguel, Alessio Scandale, Hironori Sugata, Karolina Wyrwal

Στην παράσταση tempus fugit επτά χορευτές κινούνται συνεχώς ως ομάδα, ως αέρινο σύνολο και δημιουργούν μια παλίρροια, ωθούμενοι από μια εσωτερική ομοφωνία. Ένας κυκλικός χορός που μοιάζει με ενιαία κίνηση, ωστόσο κατά διαστήματα φανερώνει την οντότητα του ατόμου. Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα· δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε τη ροή του χρόνου. Πώς όμως ζούμε στ’ αλήθεια μέσα στον χρόνο; Έχουμε αναλωθεί όλοι από την ένταση της καθημερινότητας; Σε αντίθεση με την ξέπνοη ζωή μας, η χορδή μοιάζει με έναν μυ που ξεχειλίζει ζωτικότητα και αλληλεγγύη. Η μάζα και η ταυτότητα, η δύναμη και το μομέντουμ είναι τα κεντρικά φαινόμενά του· η ομάδα ως μικρόκοσμος που μας βγάζει από τη φυλακή της απομόνωσης και απελευθερώνει νέα δύναμη.

Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή / Σάββατο 10 Αυγούστου
Τα Αθηναϊκά Θεάτρα παρουσιάζουν τον «Οιδίποδα Τύραννο», την αριστουργηματική τραγωδία του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη. Πρωταγωνιστούν ο Δημήτρης Λιγνάδης στο ρόλο του Οιδίποδα και η Αμαλία Μουτούση στο ρόλο της Ιοκάστης. Στη σκηνή μαζί τους ο Νίκος Χατζόπουλος (Κρέων), ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Τειρεσίας), ο Γιώργος Ζιόβας (Άγγελος), ο Γιώργος Ψυχογιός (Θεράπων), ο Νικόλας Χανακούλας (Εξάγγελος) κι ένας χορός 10 επιπλέον ηθοποιών και μουσικών.

Το έργο ξεκινά με ένα μυστήριο. Η πόλη της Θήβας πλήττεται από λοιμό και ο βασιλιάς Οιδίποδας ζητά να εξακριβώσει τον λόγο. Ο χρησμός του Απόλλωνα παραγγέλνει ότι για να καθαρίσει η πόλη πρέπει πρώτα να τιμωρηθεί ο φόνος του Λάιου. Ο βασιλιάς αποφασίζει να εξιχνιάσει το αίνιγμα και ξετυλίγει ένα κουβάρι φρικτών αποκαλύψεων.

Patari Project – Θεογονία, ένα μεγάλο γλέντι του Ησίοδου / Δευτέρα 12 Αυγούστου
Σύλληψη -ιδέα: Patari Project Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου Δραματουργία: Κατερίνα Μαυρογεώργη Μουσική: Νίκος Γαλενιανός, Σταμάτης Πασόπουλος

Σε μια περίοδο κατά την οποία καλούμαστε να ξεκινήσουμε από το «μηδέν», έχοντας για στήριγμα μόνο τους εαυτούς μας, βλέπουμε τον κόσμο να έχει όλο και περισσότερο την ανάγκη να κατανοήσει τις ρίζες του. Όπως τα μικρά, έτσι και τα «μεγάλα» παιδιά έχουν την ανάγκη να ακούσουν ένα παραμύθι πριν κοιμηθούν. Ένα παραμύθι που δικαιολογεί όσα με το μυαλό δεν μπορούν να εξηγήσουν. Η Θεογονία είναι μια από τις πρώτες απόπειρες εξήγησης των καταβολών της ανθρώπινης ύπαρξης, ένα από τα πρώτα μεγάλα παραμύθια.

Μικροσκοπικό Θέατρο – Adiós Niña – Αντίο κορίτσι / Τετάρτη 14 Αυγούστου
Τα τραγούδια του Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα ερμηνευμένα σαν μια επική αναπαράσταση του κόσμου με επίκεντρο την μορφή της γυναίκας.

Η θεματολογία του δημοφιλούς κύκλου δεκατριών παραδοσιακών τραγουδιών (canciones populares) της Ισπανίας που ο μεγάλος ποιητής και μουσικός συνέλεξε και εναρμόνισε για γυναικεία φωνή και πιάνο, είναι η οικουμενική θεματολογία του παραδοσιακού τραγουδιού: Το δράμα της ζωής και οι σταθμοί του, οι χαρές και οι λύπες, ο έρωτας και η ερωτική απογοήτευση, ο θάνατος, η εργασία και ο αγώνας για την επιβίωση, ο πόλεμος και η ειρήνη. Ακόμα το παιγνίδι, η φύση και τα τοπία της, οι τρυφερές στιγμές σαν το νανούρισμα, οι γιορτές, οι γάμοι και οι τελετές που εκφράζουν τη συλλογική ζωή μιας κοινωνίας, η εθνική, θρησκευτική ή απλά τοπικιστική υπερηφάνεια. Ζήτω η Σεβίλλη!, λέει ένα από τα τραγούδια, ενώ η ταυρομαχία είναι το μόνο ίσως αποκλειστικά ισπανικό θέμα των τραγουδιών.

Το ευχαριστημένο της Μαρίνας Καραγάτση / Σάββατο 17 Αυγούστου
Το μυθιστόρημα της Μαρίνας Καραγάτση που απέσπασε το βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω» το 2009 και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Πορεία σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου, θα περιοδεύσει την άνοιξη του 2019.

Το Ευχαριστημένο, αγαπήθηκε από το κοινό και απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές, τόσο για την προσέγγιση του πρωτοτύπου και τις ερμηνείες των ρόλων, όσο και για τη συζήτηση που προκάλεσε πάνω στην καλλιτεχνική προσωπικότητα και τον ρόλο της ως οικογενειάρχη, αλλά και στη σχέση πατέρα-παιδιού εν γένει. Η διασκευή του μυθιστορήματος, που μετατρέπει τους απολογητικούς, απολογιστικούς και συγχωρητικούς μονολόγους σε πλήρες θεατρικό έργο και που υπογράφει η ΈριΚύργια, μας μεταφέρει στο σπίτι της οικογένειας του συγγραφέα Μ. Καραγάτση.

Η βεγγέρα της Ελένης – Ελένη Βιτάλη – Βιολέτα Ίκαρη – ΤΖΟΥΜ / Κυριακή 18 Αυγούστου
Πρόκειται για μια παράσταση – πρόταση, που η Ελένη Βιτάλη και οι εξαιρετικοί συνεργάτες της δημιούργησαν με πολύ μεράκι, ταλέντο και φαντασία.

Ο ενθουσιασμός και οι εκδηλώσεις αγάπης στις soldout παραστάσεις στην Αθήνα, προκαλούν για τη συνέχεια. Πρωταγωνίστρια και οικοδεσπότης η εκπληκτική Ελένη Βιτάλη. Έχει επιλέξει να τραγουδήσει μερικές από τις μεγαλύτερες δισκογραφικές της επιτυχίες αλλά και πολλά εξαιρετικά τραγούδια αγαπημένων της καλλιτεχνών και δημιουργών. Όλα τα παραπάνω, τα ενώνει μια λεπτή γραμμή αισιόδοξης, εφηβικής και ανοιχτόκαρδης ματιάς της Ελένης Βιτάλη και του Νίκου Ξύδη,που έχουν επιμεληθεί του προγράμματος.

Ηλέκτρα του Σοφοκλή / Τρίτη 20 Αυγούστου
Ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου «ΑΠΟΛΛΩΝ», παρουσιάζει στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου την τραγωδία του Σοφοκλή «Ηλέκτρα».

Μια τίμια επικοινωνία με τον αρχαίο δραματικό θησαυρό μας, το αιώνιο έργο, που εκτιμάται και θαυμάζεται από την ανθρωπότητα ολόκληρη.
Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου να εντάξει στο πλούσιο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα την Κυκλαδίτικη καλλιτεχνική δημιουργία. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις του 5ου Φεστιβάλ και ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του κ.Παντελή Βούλγαρη που μας εμπιστεύθηκε και μας χάρισε την ευκαιρία να γίνουμε οι πρεσβευτές της δημιουργικής καλλιτεχνικής προσπάθειας του νησιού μας.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.festivalandros.gr.