Videoclub: Sleepers – Οι μόνοι που δεν συγχωρούνται είναι οι βιαστές και οι φονιάδες παιδιών

Ο Αμερικανός συγγραφέας Λορέντζο Καρκατέρα μπορεί να γεννήθηκε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, αλλά ποτέ δεν ξέχασε την Ιταλική καταγωγή του. Όπως, ποτέ δεν ξέχασε και κάτι που είχε συμβεί στην Ίσκια, ένα μικρό νησί που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του Κόλπου της Νάπολης. Οι παλιοί κάτοικοι της Ίσκια έλεγαν πως όλα μπορεί να τα συγχωρέσει η Παναγία, εκτός, από τους βιαστές παιδιών, για αυτούς δεν υπάρχει «ούτε άνθρωπος, ούτε ποταμός να ξεπλύνει την ντροπή τους».

Έτσι, ο Λορέντζο Καρκατέρα, έχοντας το σαράκι του δημοσιογράφου μέσα του έψαξε και βρήκε πρωτοσέλιδα της εποχής, μίλησε με κοινωνικούς λειτουργούς, συνταξιούχους δεσμοφύλακες, καθολικούς ιερείς, μα πάνω από όλα μίλησε με τους ανθρώπους της γειτονιάς. Μετά, από έρευνα αρκετών ετών αποφάσισε πως ο κόσμος πρέπει να μάθει την ιστορία των τεσσάρων αγοριών που ενηλικιώθηκαν μέσα στο φόβο και την ντροπή.

Είναι οι Sleepers και ονομάστηκαν, έτσι, γιατί ήθελαν να πειράζουν ο ένας τον άλλον και να θυμούνται πως δεν πρέπει να κοιμάσαι ποτέ, αν θέλεις να είσαι ασφαλής.

Ένα από τα αγόρια ήταν ο ίδιος ο Λορέντζο Καρκατέρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ταινία

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Μπάρυ Λέβινσον, μετά, το εξαιρετικό «Good Morning, Vietnam» (1987), αλλά και τον «Άνθρωπο της Βροχής» 1988), επέστρεψε στην μεγάλη οθόνη (τις ενδιάμεσες παραγωγές του θέλει και ο ίδιος να τις ξεχάσει) με μια ταινία που δίχασε θεατές και κριτικούς. Οι μεν πρώτοι βρήκαν τους Sleepers πολύ καλή ταινία, οι δε δεύτεροι όχι. Ο ίδιος την θεωρεί μια από τις καλύτερες δουλειές, ίσως, γιατί φέρει την ευθύνη και για την σκηνοθεσία και για το σενάριο και βρίσκεται και στην καρέκλα του παραγωγού.

Η ταινία Sleepers (1996) χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο διηγείται την ζωή τεσσάρων φίλων που μεγαλώνουν στις φτωχογειτονιές του Μανχάταν στα ΄60s δίπλα σε σκληρά εργαζόμενους μετανάστες από τη Νότια Ευρώπη, το Πουέρτο Ρίκο και την Ιταλία. Μια ημέρα αποφασίζουν να κλέψουν το καρότσι ενός πλανόδιου πωλητή για να γελάσουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άντρας και τα παιδιά να οδηγηθούν στο Γουίλκινσον, ένα αναμορφωτήριο ανηλίκων, όπου πρέπει να περάσουν από 12 έως 18 μήνες. Εκεί, θα βιασθούν συστηματικά από τους δεσμοφύλακες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δεύτερο μέρος έχει να κάνει με την εκδίκηση και την εξιλέωση. Για κάποιους ήρθε για άλλους πάλι όχι.

Βραβεία-Κριτικές

Παρά το πολύ δυνατό καστ η ταινία δεν κατάφερε να πείσει τους κριτικούς που, σχεδόν, στην πλειοψηφία τους την βρήκαν μέτρια και αργή. Ακόμα και οι ερμηνείες των Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Κέβιν Μπέικον, Μπραντ Πητ, Τζέισον Πάτρικ, Ντάστιν Χόφμαν, Βιτόριο Γκάσμαν, Ρον Έλνταρντ και Μπίλι Κράνταπ δεν έφτασαν για να τους συγκινήσουν.

Στο IMDb η βαθμολογία είναι 7.6/10, ενώ στο Rotten Tomatoes είναι 85%.

Ιδιαίτερη αναφορά στην μουσική του Τζον Ουίλιαμς, όπου ήταν και υποψήφιος για Όσκαρ.

Πρώτη Προβολή/Box Office

Η ταινία κυκλοφόρησε στις 14 Νοεμβρίου 1996 και οι πρώτες αντιδράσεις του κοινού ήταν να βγαίνουν από τις αίθουσες κλαίγοντας.

Σίγουρα ο Μπάρυ Λέβινσον τα έβγαλε τα λεφτά του αφού με budget σχεδόν 45 εκατομμύρια τα κέρδη εκτινάχτηκαν στα 200. 000. 000.

Extras

  • Σύμφωνα με το βιβλίο, μετά την ψευδή κατάθεση του ιερέα Μπομπ, ολόκληρη η δικαστική αίθουσα ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
  • Ο Τομ Κρουζ είχε αυτοπροταθεί στον σκηνοθέτη Μπάρυ Λέβινσον, όμως ο δεύτερος δεν ήθελε να συνεργαστεί ξανά μαζί του, μετά την ταινία «Ο Άνθρωπος της Βροχής».
  • Μετά, την προβολή της ταινίας κάποιοι προπηλάκισαν τον ηθοποιό Κέβιν Μπέικον φωνάζοντας του «ντροπή σου που έκανες αυτά στα καημένα τα παιδιά».
  • Στην αρχή η Καθολική εκκλησία είχε αντιδράσει στην ιδέα πως ένας ιερέας καπνίζει, παίζει μπάσκετ και ψευδομαρτυρεί. Όταν, όμως, είδαν την αντίδραση του κόσμου πήραν πίσω τις αναφορές.
  • Ο Μπραντ Πητ δώρισε το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής του σε οργανισμούς για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης.
  • Ακόμα και σήμερα οι δεσμοφύλακες του αναμορφωτηρίου αρνούνται πως τα γεγονότα είναι αληθινά.