Ουρανός: Το αριστούργημα του Τάκη Κανελλόπουλου από 14/9 σε επανέκδοση αποκλειστικά στο STUDIO new star art cinema

Ο Τάκης Κανελλόπουλος κάνει πρεμιέρα στις μεγάλους μήκους ταινίες, και με αυτό το αντιπολεμικό δράμα πετυχαίνει κατευθείαν να βρεθεί στο διαγωνιστικό των Καννών

Το αριστούργημα του Τάκη Κανελλόπουλου «Ουρανός», που βασίστηκε σε διηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τον πόλεμο του ’40, από 14/9 σε επανέκδοση αποκλειστικά στο STUDIO new star art cinema.

Ο Τάκης Κανελλόπουλος κάνει πρεμιέρα στις μεγάλους μήκους ταινίες, και με αυτό το αντιπολεμικό δράμα (για κάποιους ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών παγκοσμίως) πετυχαίνει κατευθείαν να βρεθεί στο διαγωνιστικό των Καννών, αλλά και να δει την ταινία του στα φεστιβάλ Νέας Υόρκης και Βερολίνου.

Οι κριτικοί και οι θεωρητικοί του κινηματογράφου τοποθετούν τον Ουρανό ανάμεσα στις καλύτερες αντιπολεμικές ταινίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μοναδική αισθητική των ασπρόμαυρων κάδρων, ο μινιμαλισμός των εικόνων και η αφοπλιστική ειλικρίνεια των χαρακτήρων, έκαναν την  ταινία ένα μοναδικό αριστούργημα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη μακεδονική επαρχία, συγκεκριμένα στη Δυτική Μακεδονία, δύο ζευγάρια (Νίκη Τριανταφυλλίδη-Τάκης Εμμανουήλ και Φαίδων Γεωργίτσης-Αιμιλία Πίττα), χωρίζουν με την έναρξη του πολέμου. Δύο άντρες πάνε στο μέτωπο της Αλβανίας και πολεμούν πλάι-πλάι με τον δάσκαλο, ο οποίος θα σκοτωθεί πρώτος.

Στη συνέχεια, θα πέσουν και οι ίδιοι ενώ το μέτωπο θα καταρρεύσει. Το πένθος και η απογοήτευση θα σκεπάσουν τα πάντα την ώρα που οι γερμανικές δυνάμεις κατευθύνονται στην πρωτεύουσα. Μετά την κατάκτηση της χώρας από τα ναζιστικά στρατεύματα την άνοιξη του 1941, οι στρατιώτες επιστρέφουν από το μέτωπο στα σπίτια τους με τα πόδια. Βρίσκουν καταφύγιο σε εκκλησίες και γνωρίζονται με τους ντόπιους.

Το σενάριο βασίζεται σε αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πρώτο μέρος της ταινίας γυρίστηκε στον Πελεκάνο Κοζάνης και το δεύτερο μέρος στη Οξυά Καστοριάς, στην Πολυκέρασο Καστοριάς και στην ευρύτερη περιοχή του Βιτσίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ταινία ξεκίνησε την πορεία της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1962) ενώ προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Κανών (Μάιος 1963). Ο σκηνοθέτης την είδε να φτάνει στα φεστιβάλ της Νέας Υόρκης και του Βερολίνου (εκτός συναγωνισμού). Με 29.993 εισιτήρια, ήρθε στην 22η θέση ανάμεσα σε 82 ελληνικές ταινίες της σεζόν.

Ο Κανελλόπουλος βλέπει τον ελληνοϊταλικό πόλεμο μέσα από τα τραγικά επεισόδια ανθρώπων που χάθηκαν σε αντίστιξη με την προηγούμενη ειρηνική ζωή τους.

Η ταινία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, το 1963, όπου υπήρξε υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα, λαμβάνοντας εγκωμιαστικά σχόλια από τους ξένους κριτικούς. Η εφημερίδα «Observer» τοποθετεί την ταινία ανάμεσα στις 10 καλύτερες του 1963. Ο Federico Fellini που βλέπει την ταινία, δηλώνει πως είναι εξαιρετική.

Σκηνοθεσία-μοντάζ: Τάκης Κανελλόπουλος Σενάριο: Τάκης Κανελλόπουλος, Γιώργος Κιτσόπουλος Διεύθυνση φωτογραφίας: Γρηγόρης Δανάλης, Τζοβάνι Βαριάνο Μουσική: Αργύρης Κουνάδης Κιθάρα: Δημήτρης Φάμπας Παίζουν: Τάκης Εμμανουήλ, Φαίδων Γεωργίτσης (στον πρώτο κύριο ρόλο του), Νίκη Τριανταφυλλίδη, Αιμιλία Πίττα (σε πρώτη εμφάνιση), Ελένη Ζαφειρίου, Λάζος Τερζάς, Κώστας Καραγιώργης, Νίκος Τσαχιρίδης, Λαμπρινή Δημητριάδου, Χριστόφορος Μάλαμας, Σταύρος Τορνές Διάρκεια: 73′ Έτος:  1962

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στο Google News και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.